Δραματική έκκληση Μέρκελ: Πάρτε στα σοβαρά την κατάσταση, τηρήστε τα μέτρα – Ιταλία: Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων. 475 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

Στο πρώτο της έκτακτο διάγγελμα στα 14 χρόνια που είναι καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ, έκανε μία δραματική τηλεοπτική έκκληση σε όλους τους πολίτες στη Γερμανία να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 «Η κατάσταση είναι σοβαρή, πάρτε την στα σοβαρά», τόνισε η Μέρκελ στο αποψινό της τηλεοπτικό της διάγγελμα.

«Πρέπει να περιορίσουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης του ενός από τον άλλον όσο περισσότερο μπορούμε», προέτρεψε τους πολίτες, από τους τους οποίους ζήτησε να συμμορφωθούν με τους επιβεβλημένους κανόνες τήρησης της μεταξύ τους απόστασης.

«Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρξε καμία πρόκληση για τη χώρα μας που να εξαρτάται τόσο πολύ από την κοινή μας αλληλέγγυα δράση», πρόσθεσε. Η αιτία της δήλωσης είναι ότι, σύμφωνα με τις αρχές, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη δημόσια ζωή δεν έχουν ακόμη οδηγήσει στην συμμόρφωση όλων των πολιτών να αποφεύγουν τις ομαδικές συναντήσεις.

«Η Γερμανία διαθέτει βέβαια ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας, ίσως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, γι’ αυτό και μπορεί κανείς να το εμπιστεύεται, αλλά τα νοσοκομεία μας θα ήταν υπερπλήρη εάν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεταφέρονταν σε αυτά πάρα πολλοί ασθενείς, οι οποίοι θα υποφέρουν από μια σοβαρή μορφή της λοίμωξης με κορωνοϊό», πρόσθεσε η καγκελάριος λόγω του ταχέως αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων.

 «Δεν πρόκειται για αφηρημένους αριθμούς σε μια στατιστική, αλλά για έναν πατέρα ή έναν παππού, μια μητέρα ή μια γιαγιά, μία ή έναν σύντροφο. Είναι άνθρωποι», συμπλήρωσε.

Επειδή δεν υπάρχει ακόμη ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο, οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την επιβράδυνση της διάδοσης του ιού, ώστε να απλωθεί σε μήνες και έτσι να κερδίσουμε χρόνο, τόνισε η κυρία Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί είναι άνευ προηγουμένου για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά είναι αναγκαίοι.

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να δεχτούμε παθητικά την εξάπλωση του ιού», συνέχισε η καγκελάριος, τονίζοντας ότι όσα μέτρα και αν λάβει το κράτος, το πιο αποτελεσματικό μέσο είμαστε εμείς οι ίδιοι. «Όλοι μετράνε, είναι αναγκαία κάθε προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε, για μια ακόμη φορά, τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες και κυρίως να τηρούν αποστάσεις ο ένας από τον άλλον.

«Αυτή τη στιγμή η απόσταση είναι ένδειξη φροντίδας. Πρέπει όσο το δυνατό να περιορίσουμε τον κίνδυνο να μεταδώσουμε τον ιό», ανέφερε.

Η γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

«Ως κυβέρνηση θα εξετάσουμε τι πρέπει να διορθωθεί, αλλά και πού πιθανόν χρειάζεται κάτι ακόμη», είπε σχετικά και ευχαρίστησε τόσο τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της Υγείας όσο και τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ. Και έκλεισε το διάγγελμά της λέγοντας: «Πρέπει, ακόμη και αν δεν έχουμε βιώσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο, να ενεργήσουμε με καρδιά και λογική και έτσι να σώσουμε ζωές. Προσέξτε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας».

 

 

Ιταλία: Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων – 475 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

Κλινική σε προάστιο της Ρώμης.

Δραματική η αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα. Τα κρούσματα του κορονοϊου στην Ιταλία έφτασαν τα 35.713, με 2.978 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 475 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.207 νέα κρούσματα. Άλλα 1084 άτομα έγιναν αρνητικά στον ιό. Την ίδια ώρα, 2.257 ασθενείς βρίσκονται στην εντατική μονάδα θεραπείας.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 17.713 και οι νεκροί 1.959. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 4.525 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 458. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.214, με 94 νεκρούς.

Η Τζεν Ντάουντ, επίκουρη καθηγήτρια Δημογραφίας και Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κατέθεσε την άποψή της σχετικά με τους λόγους οι οποίοι έχουν θέσει την Ιταλία στο «μάτι του κυκλώνα». Η ίδια θεωρεί ως έναν από τους κύριους παράγοντες για την υψηλή θνησιμότητα που καταγράφεται στα κρούσματα κορονοϊού το γεγονός πως η γειτονική χώρα έχει μεγάλο ποσοστό υπέργηρων.

«Η Ιταλία έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο. Το 2019, η μέση ηλικία των Ιταλών ήταν τα 45.4 έτη, δύο πάνω από την αντίστοιχη μέτρηση του 2011. Ο κορονοϊός «χτυπά» αδυσώπητα τα γηραιότερα ηλικια γκρουπ. Συγκεκριμένα, το 17.5% των κρουσμάτων ηλικίας 80 έως 90 ετών δεν καταφέρνει να κρατηθεί στη ζωή», εξηγεί η Ντάουντ.