Δικηγόρος αθλητριών ενόργανης για παραγραφή: Θα υπάρξει συνέχεια, παρωνυχίδα όσα δημοσιοποιήθηκαν — Τι συμβαίνει με τα κρούσματα στην ΕΛ.ΑΣ.; Μισόλογα από Θεοδωρικάκο

Ο δικηγόρος Αδαμίδης θέτει στη δήλωσή του και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Μπορεί τα αδικήματα να έχουν παραγραφεί σε ότι αφορά το ποινικό τους σκέλος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και το ηθικό κομμάτι των καταγγελιών για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Ως «παρωνυχίδα» χαρακτηρίζει τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής ο δικηγόρος των αθλητών και αθλητριών της ενόργανης, Αλέξανδρος Αδαμίδης αναφορικά με τις καταγγελίες σχετικά με ωμή σωματική και ψυχολογική βία από προπονητές της ενόργανης, καθώς επίσης και για αδικήματα περί προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Δυστυχώς παρά τις σοβαρές καταγγελίες η δικογραφία που είχε σχηματιστεί τέθηκε από τις εισαγγελικές αρχές στο αρχείο τόσο σε Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, καθώς αφορούσαν στο χρονικό διάστημα από το 1985 μέχρι το 2000, με αποτέλεσμα τα αδικήματα να έχουν παραγραφεί, καθώς ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ο δικηγόρος Αδαμίδης θέτει στη δήλωσή του και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Μπορεί τα αδικήματα να έχουν παραγραφεί σε ότι αφορά το ποινικό τους σκέλος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και το ηθικό κομμάτι των καταγγελιών για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιοι από τους καταγγελλόμενους και καταγγελλόμενες εξακολουθούν να ασχολούνται ακόμη και σήμερα με τον αθλητισμό και μάλιστα σε ακαδημίες ή σχολεία με μικρά παιδιά, η ακόμη και στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΟΕ). Άλλωστε παραγραφή δεν σημαίνει ότι οι καταγγελλόμενοι αθωώθηκαν και επομένως θα έπρεπε ίσως η Ομοσπονδία να επιχειρήσει να ερευνήσει πειθαρχικά όσα κατήγγειλαν οι αθλητές και οι αθλήτριες κατά συγκεκριμένων προσώπων ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες συμπεριφορές και κατά άλλων αθλητών και αθλητριών. Τα στοιχεία άλλωστε των καταγγελλόμενων δεν έφτασαν μόνο στη Δικαιοσύνη αλλά και στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, στην ΕΟΕ κτλ.

Διαβάστε τη δήλωση του δικηγόρου Αλέξανδρου Αδαμίδη:

«Η απόφαση των δεκάδων αθλητών της γυμναστικής για την κοινοποίηση των πρακτικών κακοποίησής τους από μερίδα προπονητών/τριών πηγάζει κυρίαρχα από την αγάπη τους για το άθλημα και την επιθυμία τους να προφυλάξουν τη νέα γενιά. Γνωρίζουν από την πρώτη στιγμή ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί καθόσον πέρασαν πολλά χρόνια. Ωστόσο, με ανοιχτή την πειθαρχική διαδικασία, αλλά και για λόγους ηθικής τάξης, τα ερωτήματα που τέθηκαν μετά τις αποκαλύψεις τους παραμένουν και ζητούν απαντήσεις:

Ήταν τελικά κοινό μυστικό ή όχι η κακοποίηση στον χώρο της γυμναστικής;

Γιατί δεν μιλούσαν τότε και ακόμη κρατούν το στόμα τους κλειστό, οι παράγοντες, οι υπόλοιποι συναθλητές/τριες και άλλοι ηθικά ακέραιοι προπονητές/τριες;

Πώς είναι δυνατόν κάποιοι από τους καταγγελλόμενους/ες να ασχολούνται ακόμη και σήμερα με τον αθλητισμό και μάλιστα σε ακαδημίες ή σχολεία με μικρά παιδιά; Ίσως και σε πανεπιστήμιο;

Δεν έχει θιγεί κανείς από τις καταγγελίες; Γιατί δεν αντέδρασε ούτε ένας/μία;

Κάποιοι από αυτούς απασχολούνται ακόμη και σήμερα στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία; Και αν ναι, ποιος ευθύνεται γι΄ αυτό;

Η νοοτροπία «κάντε ησυχία για να μην γίνει κακό στο άθλημα» αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή του προβλήματος. Ο κοινός νους θα επέβαλλε αρχικά την κλήση σε παροχή εξηγήσεων των καταγγελλόμενων (τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται από τις 28 / 10/ 21 στην διάθεση του Υφυπουργού Αθλητισμού, του ΓΓΑ, της ΕΦΙΠΗΔ ΕΟΕ και της Ομοσπονδίας Γυμναστικής) και την αναστολή ισχύος κάθε σύμβασης εργασίας τους, που έχει σχέση με τον αθλητισμό και παιδιά, τουλάχιστον μέχρι την οριστική πειθαρχική διευθέτηση των καταγγελιών, διότι η παραγραφή δεν σημαίνει ότι αθωώθηκαν οι καταγγελόμενοι/ες.

Αντίθετα, οι αρμόδιες Αθλητικές Αρχές νίπτουν τας χείρας τους, χλευάζοντας, κάποιοι από αυτούς, τους αθλητές που προχώρησαν σε καταγγελίες!

Για τους αθλητές αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα όλη η νέα γενιά είναι υποψιασμένη, όλοι οι γονείς ψάχνονται, όλοι οι προπονητές έχουν το νου τους! Και κάτι τελευταίο για όσους ανακουφίστηκαν από την ποινική παραγραφή των καταγγελιών: αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι παρωνυχίδα σε σχέση με αυτά που έχουν συμβεί, τόσο σε γεγονότα όσο και σε πρόσωπα. Θα υπάρχει φυσικά συνέχεια. Δυστυχώς γι΄ αυτούς!

Ο Δικηγόρος των αθλητριών

 

Τι συμβαίνει με τα κρούσματα στην ΕΛ.ΑΣ.; Μισόλογα από Θεοδωρικάκο

Χιλιάδες τα κρούσματα στην αστυνομία σύμφωνα με δημοσιεύματα • Εντολές για αλλαγές σε υπηρεσίες και περιπολίες • Δεν διαψεύδει, αλλά δεν βλέπει κανένα πρόβλημα ο Θεοδωρικάκος • Άγνωστος ο αριθμός εμβολιασμένων αστυνομικών με την κυβέρνηση να «ξορκίζει» εδώ και μήνες την υποχρεωτικότητα.

Με την κυριαρχία της Όμικρον στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας επανέρχονται στο προσκήνιο ερωτήματα για την κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες της αστυνομίας σε σχέση με τα κρούσματα και τα στελέχη που βρίσκονται σε καραντίνα.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ρεπορτάζ μήνες που καταγράφουν χαμηλές επιδόσεις στη διαδικασία εμβολισμού των αστυνομικών, αλλά και στην πρωτοφανή κάλυψη από την κυβέρνηση, η οποία δεν έθεσε ποτέ ζήτημα υποχρεωτικότητας στα σώματα ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι πολλοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία.

Σύμφωνα, όμως, με τα τελευταία στοιχεία, όπως αποτυπώνονται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ μόνο εντός της ΓΑΔΑ φέρονται να σημειώνονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα, με τουλάχιστον 825 άτομα θετικά στον κορονοϊό.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι διοικητές αστυνομικών τμημάτων επισημαίνουν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση από τις πρώτες τις κιόλας μέρες είχε θέσει ως προτεραιότητα (και υλοποίησε) αθρόες προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ., τον μοναδικό δημόσιο φορέα που ενισχύθηκε τόσο πολύ και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το OPEN, έχουν διαπιστωθεί 1.700 κρούσματα μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και έχουν δοθεί εντολές για τηλεργασία για όσους εργάζονται στις γραμματείες. Επίσης τα πληρώματα στα περιπολικά και τις μοτοσικλέτες θα είναι σταθερά, ενώ υπάρχουν εντολές να χωριστεί το προσωπικό στις υπηρεσίες σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες ώστε να μην έρχονται ποτέ σε επαφή μεταξύ τους.

Δεν διαψεύδει, δεν βλέπει πρόβλημα

Σε όλα αυτά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντά πως δεν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς, ωστόσο, να τοποθετείται καθαρά για τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σήμερα σημείωσε ότι μόλις 20 αστυνομικοί από τους 56.500 είναι σε νοσοκομεία, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως υφίσταται ο απαραίτητος σχεδιασμός να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες.

Εκείνο που δεν απάντησε ο υπουργός είναι το εάν τα κρούσματα εντός της ΕΛ.ΑΣ. είναι τόσα πολλά όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι προ μηνών, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραδεχόντουσαν πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιβάλει τον εμβολιασμό στα σώματα ασφαλείας (τον Νοέμβρη υπολογίζονταν σε 40.000 οι ανεμβολίαστοι σε ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό) γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής τους, σε αντίθεση με τους υγειονομικούς.

Τέλος, να επισημανθεί ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες κατά αστυνομικών πως δεν τηρούν τα μέτρα την εφαρμογή των οποίων έχουν την ευθύνη να ελέγχουν. Τελευταίο παράδειγμα, ο αστυνομικός στην Πάτρα, ο οποίος έκοβε πρόστιμα για μάσκα… χωρίς να φοράει μάσκα και ο οποίος τιμωρήθηκε με παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.