Δικηγόροι: Και νέο άδειασμα σε κυβέρνηση, Βρούτση και Τσιάρα – Έγγραφο βόμβα της Κομισιόν: Μπορούσαν να δώσουν απευθείας τα 800 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ

«Δεν μας έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για ποιο λόγο επελέγη η επαναλειτουργία των δικαστηρίων», τονίζουν οι δικηγόροι για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. «Προσβλητική και προκλητική η δήλωση Βρούτση» για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος της αποκαλούμενης “τηλεκατάρτισης” επιστημόνων», υπογραμμίζουν.

«Δεν μας έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για ποιο λόγο επελέγη η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, για ποιο λόγο επελέγησαν οι συγκεκριμένες διαδικασίες χορήγησης προσημειώσεων υποθήκης τραπεζικών δανείων και συντηρητικών κατασχέσεων, και όχι και κάποιες άλλες», λένε για τον υπουργό Δικαιοσύνης σε ανακοίνωση τους μετά την χθεσινή συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με την παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παν. Αλεξανδρή.

Μἀλιστα οι δικηγόροι απειλούν με κινητοποιήσεις σε περίπτωση επαναλειτουργίας των δικαστηρίων χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί «συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, τους διαδίκους και τους τρίτους».

Επαναλαμβάνουν την θέση τους ότι η κυβέρνηση, σε σχέση με τον κλάδο των δικηγόρων, δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, ιδίως με την αιφνίδια και αδικαιολόγητη υπαναχώρησή της από τις αρχικές εξαγγελίες για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο , καθώς και τα περί εμπαιγμού με την χορήγηση διαδικασίας τηλεκατάρτισης. Χαρακτηρίζουν για μια ακόμα φορά «προσβλητική και προκλητική την σχετική δήλωση Βρούτση» με την οποία «προσπάθησε να μετακυλίσει στους «ωφελούμενους» την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος της αποκαλούμενης «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων».

Να παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ακόμα οι δικηγόροι, μεταξύ των διαφόρων αιτημάτων τους, ζητούν και παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας , πέραν της 30.4.2020, λαμβανομένης υπόψη και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων που δεν επέτρεψε στους πολίτες να υπαχθούν σε ένδικη προστασία

Ακόλουθη ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημήτρη Βερβεσσού:

1. Η σημερινή κυβερνητική εξαγγελία επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και των αμέσως συναφών με αυτά δικαστηριακών διαδικασιών εξαγγέλθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης Ολομέλειας, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη του δικηγορικού σώματος, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο κλάδος για τον λόγο επιλογής των συγκεκριμένων διαδικασιών, που αποτελεί αποκλειστική κυβερνητική επιλογή και κυρίως χωρίς να έχει ενημερωθεί το δικηγορικό σώμα για την γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας.

Ο Υπουργός δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για ποιό λόγο επελέγη η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, για ποιό λόγο επελέγησαν οι συγκεκριμένες διαδικασίες χορήγησης προσημειώσεων υποθήκης τραπεζικών δανείων και συντηρητικών κατασχέσεων, και όχι και κάποιες άλλες, και κυρίως για τη θέση επί του ζητήματος των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και τα προτεινόμενα μέτρα από αυτές προστασίας και μάλιστα σε μία μέρα που ανακοινώθηκαν 156 νέα κρούσματα.

Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας.

Αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, τους διαδίκους και τους τρίτους, το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Σε αυτό το θέμα θα είμαστε απόλυτοι και θα προβούμε σε κινητοποιήσεις.

2. Οι δικηγόροι έχουν πληγεί άμεσα και καίρια από τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού έχουν παύσει ολοκληρωτικά κάθε επαγγελματική δραστηριότητά τους από 13.3.2020, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι η άμεση οικονομική στήριξη και του κλάδου. Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, ιδίως με την αιφνίδια και αδικαιολόγητη υπαναχώρησή της από τις αρχικές εξαγγελίες για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και καθώς τον εμπαιγμό μας με την χορήγηση διαδικασίας τηλεκατάρτισης.

Η Ολομέλεια υιοθετεί πλήρως την από 20.4.2020 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής σχετικά με την αποκαλούμενη «τηλεκατάρτιση» επιστημόνων.

Α. Θεωρεί υποκριτική και προσβλητική τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος σαν να μην έχει επίγνωση της πραγματικότητας, προσπάθησε να μετακυλίσει στους «ωφελούμενους» την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος της αποκαλούμενης «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων. Αναμένει, έστω και τώρα, ο Υπουργός να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του για όλη αυτή την ευτελιστική και αναξιοπρεπή αντιμετώπιση του δικηγορικού κλάδου και όλων των επιστημόνων της χώρας.

Β. Η εκτέλεση του προγράμματος της αποκαλούμενης «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων έχει μετατραπεί σε μνημείο προχειρότητας. Αθέτηση της υπόσχεσης για άμεση καταβολή του ποσού των 400 ευρώ, σε όλως πλήρως υποβαθμισμένο περιεχόμενο των προγραμμάτων, ελλιπής προετοιμασία και εποπτεία τόσο ως προς την ακριβόχρονη υλοποίηση του προγράμματος και την εξασφάλιση της αναγκαίας ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και ως προς τον έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, πλήρης αποδόμηση της αποτελεσματικής υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης, μέσω ΕΣΠΑ είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την υλοποίηση του προγράμματος.

Γ. Μόνη και απόλυτα επιβεβλημένη λύση σε αυτόν τον τραγέλαφο που έχει, με ευθύνη της Κυβέρνησης, δημιουργηθεί είναι η άμεση υλοποίηση κυβερνητικών εξαγγελιών με την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ τους δικηγόρους.

Η καταβολή αυτή, δεν συνδέεται με την περιορισμένη επαναλειτουργία των δικαστηρίων, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Σε περίπτωση, τυχόν νέας υπαναχώρησης της Κυβέρνησης, το σώμα θα προβεί σε δυναμικούς τρόπους αντίδρασης.

3. Η παρούσα συγκυρία, ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη της όσον το δυνατόν ταχύτερης ολοκλήρωση της ψηφιακής / ηλεκτρονικής δικαιοσύνης .

Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται να προωθηθούν άμεσα ιδίως:

– Η χορήγηση ψηφιακών υπογραφών σε όλους τους Δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς.

– Η ένταξη του συνόλου των διαδικασιών στην ψηφιακή κατάθεση δικογράφων.

– Η δυνατότητα δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων με ψηφιακές υπογραφές.

– Το άμεσο σκανάρισμα των δημοσιευμένων αποφάσεων που εξεδόθησαν αυτή την περίοδο και εν συνεχεία η κοινοποίηση στους πληρεξούσιους δικηγόρους των διαδίκων.

– Η ψηφιακή έκδοση με σχετική ισχύ και υπογραφή από την εκάστοτε γραμματεία του συνόλου των πιστοποιητικών αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης και δικαστηρίων.

– Η άμεση πρόσβαση ηλεκτρονικής ενημέρωσης των δικηγόρων για την ροή των ποινικών υποθέσεων.

– Η ψηφιακή κατάθεση προτάσεων, υπομνημάτων, προσθηκών, αντικρούσεων κλπ. καθώς και σχετικών εγγράφων στα δικαστήρια κατά τη διαδικασία της δίκης.

– Η δυνατότητα παράστασης στη συζήτηση υπόθεσης με ψηφιακή

– ηλεκτρονική δήλωση του πληρεξουσίου Δικηγόρου, αντί της φυσικής παρουσίας του, όπου αυτό προβλέπεται σήμερα με έγγραφη δήλωση.

– Η ψηφιακή διαδραστικότητα του δικηγόρου με τα Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολογικά Γραφεία κλπ.

4. Ενόψει και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη προστασίας των οικονομικά αδυνάμων και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, επιβάλλεται η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας , πέραν της 30.4.2020, λαμβανομένης υπόψη και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων που δεν επέτρεψε στους πολίτες να υπαχθούν σε ένδικη προστασία. Περαιτέρω, αναγκαία είναι η περαιτέρω αναστολή των πλειστηριασμών.

Για τα υπόλοιπα θέματα , που ελήφθησαν αποφάσεις στη σημερινή Ολομέλεια (Νομική βοήθεια, ζητήματα ΕΦΚΑ, βοήθημα ΟΑΕΔ, κατάργηση δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές κλπ) θα εκδοθεί αύριο αναλυτική ανακοίνωση της Ολομέλειας.

 

Έγγραφο βόμβα της Κομισιόν: Μπορούσαν να δώσουν απευθείας τα 800 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ αλλά επέλεξαν τους ενδιάμεσους

Tους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και της ΝΔ καταρρίπτει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την παροχή στήριξης εν μέσω πανδημίας σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η κυβέρνηση θα μπορούσε λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας να επιχορηγήσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους απευθείας με κοινοτικά κονδύλια, δίχως να χρειαστεί να μπουν στο παιχνίδι τα voucher και οι μεσάζοντες ΚΕΚατζήδες. Με λίγα λόγια καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την χρησιμότητα των ΚΕΚ και των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, ότι δήθεν μπήκαν στο παιχνίδι προκειμένου τα χρήματα να δικαιολογηθούν από εθνικούς πόρους.

Ειδικότερα το έγγραφο της Κομισιόν αναφέρεται στην παροχή στήριξης σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει, τα «Short time work schemes STW, είναι δημόσια προγράμματα τα οποία επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να μειώσουν προσωρινά να μειώσουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους, οι οποίοι με τη σειρά τους λαμβάνουν εισοδηματική ενίσχυση από ο κράτος για τις ώρες που δούλεψαν».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο ίδιο έγγραφο η Κομισιόν, τα STW δεν απευθύνονται σε αυτοαπασχολούμενους. Εργαζόμενους δηλαδή που μπορούν να οργανώσουν την εργασία τους ελεύθερα.

«Ωστόσο, εξαιτίας της τρέχουσας εξαιρετικής κατάστασης το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μπορεί να παρέχει στήριξη σε ειδικά προγράμματα για αυτοαπασχολούμενους» επισημαίνεται στο έγγραφο της Κομισιόν.

Δείτε το έγγραφο

Να σημειωθεί ότι το ΕΚΤ συγχρηματοδοτεί δράσεις σε 17 Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (4 Τομεακά και όλα τα Περιφερειακά). Επομένως οι ισχυρισμοί Βρούτση για τα voucher και την προσπάθεια χρηματοδότησής τους από κοινοτικά κονδύλια δεν ισχύουν. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει απευθείας τα 800 ευρώ σε 180.342 επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς). Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr με έναν απλό πολλαπλασιασμό προκύπτει ότι αν ελάμβαναν τα 800 ευρώ του ειδικού επιδόματος θα έπρεπε να λάβουν 144,27 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα όμως που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση δiα του πρωτομάστορα των voucher Γ. Βρούτση ανέρχεται στο ποσό των 192.965.940,00. Τίθενται επομένως ένα ερώτημα γιατί επέλεξε υπό υπό το πρόσχημα της αξιοποίησης κοινοτικών πόρων να επιβαρύνει τελικά τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον 48,69 εκατ. ευρώ.

Βολές από Έφη Αχτσιόγλου

Τη δυνατότητα παροχής στήριξης σε χιλιάδες επιστήμονες μέσω ΕΣΠΑ δίχως την μεσολάβηση των ΚΕΚ στηλίτευσε με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

«Ήδη από τα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι λόγω του κορονοϊού έκτακτο πακέτο ΕΣΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ή οποιαδήποτε είδους κατάρτιση.

Επομένως η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας ενίσχυση στους επιστήμονες με πόρους του ΕΣΠΑ και χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Επέλεξε όμως να μην το κάνει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγάλων κέντρων κατάρτισης.

Η κυβέρνηση επέλεξε ένα σχέδιο δήθεν τηλεκατάρτισης που εμπαίζει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια χιλιάδων επιστημόνων. Όσο δεν δίνει εξηγήσεις και δεν παίρνει πίσω αυτήν την απόφαση, θα δημιουργεί σκιές και εύλογη καχυποψία για τα κίνητρα της επιλογής της», ανέφερε χαρακτηριστικά.