Διεθνής Τύπος: Η ταξινόμηση της ΕΕ διχάζει τους Πράσινους στη Γερμανία. Διστακτική επιστροφή στις τάξεις στη Γαλλία — Η τροφοδοσία Σέρβων ασθενών με βιομηχανικό οξυγόνο ξαναβάζει φωτιά στη Βοσνία — Ισπανία: 4.400 μετανάστες χάθηκαν στην θάλασσα το 2021 —

Στη Γερμανία, η πράσινη ταξινόμηση της ΕΕ έχει φέρει τους Πράσινους σε δύσκολη θέση. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Οι Πράσινοι σε δίλημμα για τις αρχές τους». Το σχέδιο της ΕΕ να ταξινομήσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως φιλικές προς την κλιματική αλλαγή φέρνουν το οικολογικό κόμμα σε πολύ δύσκολη θέση. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε«Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει την σύγκρουση με τις Βρυξέλλες».

Η αποχή φαίνεται να μεγαλώνει στις γραμμές της γερμανικής κυβέρνησης ως η λύση για την αποφυγή της σύγκρουσης σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για την πράσινη ταξινόμηση. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Η καραντίνα πιθανώς θα μειωθεί». Για την προστασία κρίσιμης σημασίας υποδομών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια θέλουν να χαλαρώσουν ορισμένα από τα μέτρα προφύλαξης. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Χέντρικ Βουστ, είπε ότι «το χάος του Δεκεμβρίου δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Στη Γαλλία, η επιστροφή στις τάξεις γίνεται υπό την πίεση της Όμικρον. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Μια νέα σχολική χρονιά χτυπημένη από τον ιό». Η έκρηξη των κρουσμάτων αναγκάζει την κυβέρνηση να μειώσει το χρόνο καραντίνας για τους θετικούς και όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Εκατό μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την παράλυση της οικονομίας. Στη Libération διαβάζουμε: «Επιστροφή υπό κορονοϊό: ‘όλοι είναι ανήσυχοι’». Τα μαθήματα ξαναξεκίνησαν τη Δευτέρα με το κύμα της Όμικρον σε πλήρη εξέλιξη και με ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που προκαλεί σύγχυση. Η Le Figaro έχει σήμερα τίτλο: «Η προεκλογική καμπάνια έχει διαταραχτεί από την Όμικρον». Οι υποψήφιοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν στους περιορισμούς που θέτει η πανδημία, η οποία ξαναμπαίνει δυναμικά στην ημερήσια διάταξη όπως δείχνει και η συζήτηση για το εμβολιαστικό πάσο στην Βουλή. Τέλος, η Humanité: «Η επιστροφή της Γαλλίας των ραντιέρηδων». Η κληρονομούμενη περιουσία δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο ποσοστό του εθνικού εισοδήματος, ενώ είναι συγκεντρωμένη στις πολύ πλούσιες οικογένειες.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε ολόκληρο τον πλανήτη κάθε έξι μήνες». Ο επικεφαλής της μικτής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσία, καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, λέει ότι δεν πρέπει να προσφερθεί τέταρτη δόση πριν υπάρξουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συντείνουν σε αυτό. Στους Times διαβάζουμε: «Είμαστε στο σωστό μονοπάτι για να αντιμετωπίσουμε τον ιό, λέει ο πρωθυπουργός». Παρόλα αυτά, ο Τζόνσον παραδέχεται ότι τα νοσοκομεία δέχονται ακόμα σημαντικές πιέσεις. Ο Guardian κυκλοφορεί με τίτλο: «’Κρίσιμα περιστατικά’ σε αρκετά νοσοκομεία καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό μεγαλώνουν». Σε τουλάχιστον έξι νοσοκομεία της χώρας έχουν σημειωθεί περιστατικά που δείχνουν ότι το προσωπικό είναι στα όριά του και αδυνατεί να παράσχει επαρκή φροντίδα στους ασθενείς. Τέλος, ο Independent: «Αποκάλυψη: η συμφωνία που ο πρίγκιπας Άντριου ελπίζει να σταματήσει την υπόθεσή του». Έγγραφα που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν ότι η κατήγορος του πρίγκιπα, Βιρτζίνια Τζούφρε, δέχθηκε πληρωμή $500.000 από τον Τζέφρι Έπστιν για να μην κυνηγήσει δικαστικά κανέναν από όσους θα μπορούσε να κατηγορήσει για κακοποίηση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Τα κρούσματα του κορονοϊού είναι εκτός ελέγχου μετά το σαββατοκύριακο της παραμονής Πρωτοχρονιάς». Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει 372.766 νέα κρούσματα και 167 θανάτους σε τέσσερις μέρες. Τα κρούσματα ανά εκατό χιλιάδες πολίτες έχουν ανέβει στους 2.296, που αποτελεί νέο ρεκόρ. Και η El Mundo: «Ο Μανιουέκο στο χείλος της απόλυτης πλειοψηφίας και το Vox μπαίνει με δύναμη». Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας για τις εκλογές στην αυτόνομη κοινότητα της Καστίλης και Λεόν στις 13 Φεβρουαρίου, ο Αλφόνσο Φερνάντεθ Μανιουέκο του Λαϊκού κόμματος συγκεντρώνει το 40,3% των προτιμήσεων, ενώ οι σοσιαλιστές που έπονται έχουν 31,9%.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Σούπερ πάσο για να εργαστείς». Ο πρωθυπουργός επικεντρώνεται στα νέα μέτρα για να προστατέψει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τους ανεμβολίαστους. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Έξω οι αντιεμβολιαστές από τις επιχειρήσεις». Η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Αλμπέρτο Μπομπασέι, δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, ο οποίος θέλει να έχει μόνο εμβολιασμένους υπαλλήλους για να μην χάσει η χώρα το τρένο της ανάπτυξης. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Σχολεία, νέοι κανόνες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Οι περιφέρειες πιέζονται για να περιορίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς θα στέλνονται σπίτι τους οι μαθητές μιας τάξης που θα έχει τέσσερα κρούσματα. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η επιστροφή στις τάξεις θα γίνει κανονικά, στις 10 Ιανουαρίου. Τέλος η Corriere de la Sera: «Κόντρα για την επιστροφή στα σχολεία». Ορισμένες περιφέρειες ζητούν την αναβολή της επιστροφής ενώ η κυβέρνηση μελετά τα ενδεχόμενα ώστε να την αποφύγει.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Χολμς της Theranos βρίσκεται ένοχη». Το κάποτε λαμπρό αστέρι της Silicon Valley Ελίζαμπεθ Χολμς καταδικάστηκε σε τέσσερις από τις 11 κατηγορίες για την επενδυτική απάτη που έστησε με την εταιρεία Theranos, η οποία υποτίθεται έκανε πολύ απλές τις αιματολογικές εξετάσεις. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Ο FDA εγκρίνει την τρίτη δόση για τα παιδιά 12 έως 15 ετών». Η υπηρεσία επίσης συντομεύει την χρονική απόσταση μεταξύ της δεύτερης δόσης Pfizer και της ενισχυτικής. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Η Apple γίνεται η πρώτη εταιρεία που αποκτά αγοραία αξία $3 τρις». Ο γίγαντας της τεχνολογίας είχε μια αύξηση της τάξης του 30% τον περασμένο χρόνο, ενώ φαίνεται να έχει νικήσει την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας. New York Times: «Η μετάλλαξη αναγκάζει τα σχολεία να κάνουν ένα βήμα πίσω». Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Μιλγουόκι και το Κλίβελαντ, επιστρέφει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για περισσότερους από 450.000 μαθητές.

 

Η τροφοδοσία Σέρβων ασθενών με βιομηχανικό οξυγόνο ξαναβάζει φωτιά στη ΒοσνίαΗ τροφοδοσία Σέρβων ασθενών με βιομηχανικό οξυγόνο ξαναβάζει φωτιά στη Βοσνία

Ένα αναπάντεχο σκάνδαλο ξέσπασε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη οδηγώντας την σπαραγμένη από διαμάχες χώρα σε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Σέρβους και Βόσνιους.

Σέρβοι ασθενείς με κορονοϊό τροφοδοτούνταν με οξυγόνο κατάλληλο για βιομηχανική χρήση και εξαιρετικά επικίνδυνο για ανθρώπους. Την ευθύνη για την προμήθεια του οξυγόνου φαίνεται ότι την είχε ο σέρβος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ωστόσο ο σέρβος ηγέτης έσπευσε να εκμεταλλευτεί την στιγμή και ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει δικό του οργανισμό φαρμάκων εντός των σερβικών περιοχών, αποχωρώντας από τις δομές της κεντρικής κυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια στις απειλές του Ντόντικ για αποχώρηση από τις κρατικές δομές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δημιουργία αμιγώς σερβικού στρατού και αστυνομίας, φορολογικών μηχανισμών, δικαιοσύνης έως και υπηρεσίας πληροφοριών.

Είναι πασιφανές πως ο σέρβος ηγέτης μοιάζει αποφασισμένος να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα φέρνοντας σε δύσκολη θέση τόσο τη Δύση, όσο και την σερβική κυβέρνηση που επιθυμεί σταθερότητα και την ειρήνη ώστε να μην παρεκτραπεί η πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Όμως παραμένει το ερώτημα εάν έχει τις πρέπουσες ενθαρρύνσεις από το βαθύ σερβικό κράτος ή και τη Ρωσία ώστε να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές που σαφέστατα αποσταθεροποιούν την περιοχή και ξυπνούν μνήμες από το παρελθόν.

Άλλωστε ο Ντόντικ σε πρόσφατη συνέντευξη του στον Guardian διατυμπάνιζε πως έχει επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση έφερε στην επιφάνεια την χρόνια έχθρα ανάμεσα στους δύο λαούς καθώς επίσης και την αποτυχία της δυτικής διπλωματίας όταν έφτιαξε το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δια της συγκόλλησης το 1995 με την συμφωνία του Ντέιτον.

Κωνσταντίνος Βενάκης

 

Ισπανία: 4.400 μετανάστες χάθηκαν στην θάλασσα το 2021Ισπανία: 4.400 μετανάστες χάθηκαν στην θάλασσα το 2021

Περισσότεροι από 4.400 μετανάστες πέθαναν ή εξαφανίστηκαν πέρυσι κατά τη θαλάσσια διέλευση τους στην Ισπανία, διπλάσιοι από το 2020, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ισπανική ΜΚΟ Caminando Fronteras, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου. Η συντριπτική πλειονότητα των σορών (94%) από αυτούς τους 4.404 ανθρώπους δεν έχουν βρεθεί ποτέ, επομένως λογίζονται ως αγνοούμενοι.

Αυτή η τρομερή εκτίμηση που συνέταξε η ΜΚΟ – η οποία καθορίζει τα στοιχεία της χάρη σε κλήσεις μεταναστών ή συγγενών τους στους αριθμούς έκτακτης ανάγκης της – καθιστά το 2021 το πιο θανατηφόρο έτος από τουλάχιστον το 2015. Το 2020, η Caminando Fronteras είχε εντοπίσει 2.170 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Τα αποτελέσματα αυτής της ΜΚΟ για το 2021 είναι πολύ υψηλότερα από αυτά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος έχει εντοπίσει τουλάχιστον 955 νεκρούς ή αγνοούμενους στο ταξίδι τους από το Μαρόκο και την Αλγερία προς την Ισπανία, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων και 324 στην ηπειρωτική Ισπανία και το αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων.

Αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ, ωστόσο, πιστεύει επίσης ότι το έτος 2021 ήταν εξαιρετικά δολοφονικό, το πιο θανατηφόρο από το 1997 σύμφωνα με τα στοιχεία της και της ισπανικής ΜΚΟ APDHA.

Περισσότερες γυναίκες και παιδιά θύματα

Σύμφωνα με την Caminando Fronteras, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των μεταναστών εξαφανίστηκε ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στις Καναρίους Νήσους από τη βορειοδυτική Αφρική. Αυτός ο πολύ επικίνδυνος δρόμος έχει ακολουθηθεί πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της ενίσχυσης των ελέγχων στη Μεσόγειο. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη «θηλυκοποίηση» των μεταναστευτικών διαδρομών προς την Ισπανία: 628 γυναίκες και 205 παιδιά πέθαναν ή εξαφανίστηκαν το 2021, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η Caminando Fronteras καταγγέλλει την έλλειψη μέσων για τις διασώσεις και τονίζει την ευθύνη των «εγκληματικών οργανώσεων» των λαθρεμπόρων, καθώς και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου λόγω της διπλωματικής τους διαμάχης.

Αυτή η κρίση, που προκλήθηκε από την υποδοχή για ιατρικούς λόγους, στην Ισπανία, του ηγέτη των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας, είχε οδηγήσει στην άφιξη περισσότερων από 10.000 μεταναστών στα μέσα Μαΐου στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.

Η Ισπανία παραμένει μια από τις κύριες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη. Τουλάχιστον 37.385 μετανάστες έφτασαν στις ακτές της το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.