Διεθνής Τύπος: Η Γερμανία πιο κοντά στο δελτίο καυσίμων — Ενεργειακή κρίση: Φυσικό αέριο για 2,5 μήνες διαθέτει η Γερμανία, ενόψει του χειμώνα

Διεθνής Τύπος: Η Γερμανία πιο κοντά στο δελτίο καυσίμων – Νομιμόφρονες στις ΗΠΑ θα μπορούν να οπλοφορούν και δημοσίως

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνουν εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης». Οι οικονομίες αυτές πλήττονται από υψηλές τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα που μείωσαν την ζήτηση για άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι δικαστές καταργούν τον περιορισμό των όπλων της Νέας Υόρκης σε δημόσιους χώρους». Λίγες ώρες μετά την ετυμηγορία, η Γερουσία πέρασε το νομοσχέδιο για τον έλεγχο στα πυροβόλα όπλα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Γερμανία πιο κοντά στο δελτίο καυσίμων καθώς η Μόσχα εργαλειοποιεί τις εξαγωγές». Οι προμήθειες από τη Ρωσία πέφτουν απότομα ενώ αναβαθμίζεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση της Γερμανίας καλεί τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Τέλος η Washington Post: «Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει κατά του περιορισμού των όπλων στη Νέα Υόρκη». Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι νομιμόφρονες Αμερικανοί θα μπορούν να οπλοφορούν και δημοσίως για αυτο-άμυνα. Η απόφαση αποτελεί ορόσημο στη συνταγματική ιστορία της χώρας, η οποία ταλανίζεται από σειρά μαζικών πυροβολισμών τον τελευταίο καιρό.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Κάρολος θα πρέπει να είναι ανοικτόμυαλος σχετικά με τη Ρουάντα, λέει ο πρωθυπουργός». Ο Μπόρις Τζόνσον και ο πρίγκιπας θα συναντηθούν ενώ υπάρχει αναστάτωση για την μεταναστευτική πολιτική που επισκιάζει την βασιλική επίσκεψη. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το προσωπικό αεροδρομίου ψηφίζει να απεργήσει καθώς η απειλή του αδιεξόδου μεγαλώνει». Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου αποφάσισαν να απεργήσουν εξαιτίας της διαφωνίας τους με τη British Airways, σχετικά με τους μισθούς. Στον Independent διαβάζουμε: «Είναι τρελό να παραιτηθείς για τις πρόωρες εκλογές, λέει ο πρωθυπουργός». Ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτηση στο ταξίδι του στη Ρουάντα για τη σύνοδο της Κοινοπολιτείας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Πρόθεση για χαλάρωση των πράσινων καυσίμων». Ο πρωθυπουργός πιέζει για να μειωθούν οι εκτάσεις γης που καλλιεργούνται για βιοκαύσιμα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική οικολογικής βενζίνης, λένε οι ειδικοί.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Χάμπεκ αναμένει μεγάλη επιβάρυνση για τους καταναλωτές λόγω της κρίσης φυσικού αερίου». O υπουργός Οικονομίας βλέπει στην μείωση της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία «οικονομική επίθεση του Πούτιν εναντίον» της Γερμανίας. Ενεργοποιείται το δεύτερο στάδιο στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης αερίου. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το φυσικό αέριο είναι πλέον ένα σπάνιο εμπόρευμα». Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ζητά την ενεργοποίηση του δεύτερου σταδίου του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω των μειωμένων παραδόσεων από τη Ρωσία και της απότομης αύξησης των τιμών. Δεν υπάρχει δελτίο ακόμα. Τέλος, η Die Welt: «Η Ουκρανία βασίζεται στην ΕΕ». Η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες αποφασίζει για το καθεστώς υποψηφίου.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «ΕΕ, ένα πρόγραμμα ανάκαμψης για το αέριο». Η Ρώμη και το Παρίσι προτείνουν ένα σχέδιο στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια και μια Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ανοιχτές οι θύρες της ΕΕ για την Ουκρανία». Ναι της Ευρώπης στο Κίεβο, διαμαρτυρίες από τα Βαλκάνια. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πλαφόν στην τιμή αερίου από τον Ιούλιο». Άξονας Ντράγκι-Μακρόν για μια γρήγορη συμφωνία στην ΕΕ. Παράλληλα, η Γερμανία κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το ναι της Ευρώπης στην Ουκρανία». Διαπραγματεύσεις για πλαφόν στο αέριο, ο Ντράγκι ζητά μια έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Κέρδη ρεκόρ: Η Total επωφελείται από την κρίση».Παρασυρμένα από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, τα κέρδη της εταιρείας εκτοξεύτηκαν στα ύψη, όχι όμως και οι μισθοί των εργαζομένων. Το συνδικάτο CGT καλεί σε απεργία αυτή την Παρασκευή. Στη Libération διαβάζουμε: «Ελιζαμπέτ Μπορν: Το φάντασμα του Ματινιόν». Επιλεγμένη για την σοβαρότητα και την διακριτικότητά της, πληγωμένη από τις εκλογές και εξαφανισμένη από το διάγγελμα του Μακρόν, η πρωθυπουργός δυσκολεύεται να επιβληθεί και βλέπει να επιβουλεύονται τη θέση της. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μετά το αδιέξοδο, ο Μακρόν απευθύνεται στην αντιπολίτευση». Με μόνο σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε στα κόμματα, καλώντας να δείξουν υπευθυνότητα. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν απομονωμένος μετά το όχι της αντιπολίτευσης». Οι Ρεπουμπλικάνοι, ο Εθνικός Συναγερμός και η Ενωμένη Αριστερά έχουν ορθώσει τείχος στις εκκλήσεις του γάλλου προέδρου, με το αδιέξοδο να παραμένει.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H Ισπανία θα λάβει 7,8 δισεκατομμύρια περισσότερα σε ευρωπαϊκά κονδύλια». Ο νέος υπολογισμός των Βρυξελλών ανεβάζει το συνολικό ποσό στα 77,3 δισ. Και η El Mundo: «Οι Βρυξέλλες παραχωρούν το καθεστώς υποψηφίου μέλους της ΕΕ στην Ουκρανία και τη Μολδαβία». Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι «σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη».

Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης

 

Ενεργειακή κρίση: Φυσικό αέριο για 2,5 μήνες διαθέτει η Γερμανία, ενόψει του χειμώναΕνεργειακή κρίση: Φυσικό αέριο για 2,5 μήνες διαθέτει η Γερμανία, ενόψει του χειμώνα

Την ώρα που οι τιμές φυσικού αερίου σημειώνουν νέα άνοδο

Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

«Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% … θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο … για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει», δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.

Το Βερολίνο, πάντως, έχει ενεργοποιήσει από χθες το δεύτερο στάδιο συναγερμού, του μηχανισμού εκτάκτου ανάγκης για την ασφάλεια στην παροχή φυσικού αερίου και χαρακτηρίζει ήδη το φυσικό αέριο «αγαθό σε έλλειψη» στη χώρα, μιλάει για «κρίση με το φυσικό αέριο» και προειδοποιεί για τις ευρύτερες συνέπειές της.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωναν άνοδο 5,8% φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατέγραφαν άνοδο 4,5% φτάνοντας στα 256 ευρώ η μεγαβατώρα και σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δεν αναμένεται, πάντως, να υπάρξει σήμερα συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν είναι έτοιμη η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ δεν έχει διαμορφωθεί συναίνεση για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το πλαφόν. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ορισμένες χώρες εξακολουθούν να βλέπουν το πλαφόν με ιδιαίτερη επιφύλαξη καθώς θεωρούν πως μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*