Στη Γερμανία, στη Handelsblatt διαβάζουμε: «Το Κίεβο απαιτεί ένα σαφές σήμα του ΝΑΤΟ». Η Ουκρανία πιέζει για γρήγορη ένταξη στη συμμαχία, ενώ οι ΗΠΑ βάζουν φρένο σε αυτήν. Η Die Welt: «Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Μπλόφα της γερμανικής κυβέρνησης». Στο Βίλνιους, το Βερολίνο θέλει να λειτουργήσει ως μαθητής-πρότυπο. Στην πράξη όμως υπάρχει πρόβλημα, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μερτς κατηγορεί τους Πράσινους ότι βλάπτουν τη δημοκρατία». Διπλή συνέντευξη της FAZ με ηγέτες του CDU και των Πρασίνων.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ταχεία δικαιοσύνη». Πολλές αυστηρές ποινές επιβλήθηκαν σε όσους συνελήφθησαν τις νύχτες των εξεγέρσεων. Κάποιες εναντίον κατηγορουμένων χωρίς ποινικό μητρώο. Στη Libération διαβάζουμε: «Ματινιόν: Οι ελιγμοί του Νταρμανέν». Ο υπουργός Εσωτερικών ονειρεύεται να γίνει πρωθυπουργός. Η εφημερίδα βάζει στο μικροσκόπιο τις φιλοδοξίες, τα δίκτυα και τις σχέσεις του φιλόδοξου πολιτικού. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο Μακρόν και η αστυνομία, η απίθανη μεταρρύθμιση». Ο γάλλος πρόεδρος δεν έχει κάνει αναφορά για την αστυνομική βία μετά το θάνατο του Ναέλ. Ο Μακρόν, πριν εκλεγεί, ήθελε να μεταρρυθμίσει την αστυνομία. Τέλος, η Le Figaro: «Νοσοκομεία: τα επείγοντα υπό μεγάλη πίεση αυτό το καλοκαίρι». Τα δομικά προβλήματα θα επιδεινωθούν, ιδιαίτερα στις τουριστικές ζώνες. Ο υπουργός Υγείας, Φρανσουά Μπρον, θέλει να περάσει μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη οργάνωση των εισαγωγών.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η αύξηση σε αφίξεις μεταναστών τροφοδοτεί παγκόσμιες αντιδράσεις». Η μετανάστευση-ρεκόρ σε πλούσιες χώρες δημιουργεί τριβές που πυροδοτούν αυξήσεις της δημοφιλίας των εθνικιστικών κομμάτων σε όλο τον κόσμο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυξάνουν την πίεση στη Γερμανία και τις ΗΠΑ για το Κίεβο». Η χρονική συγκυρία της συμμετοχής της Ουκρανίας τίθεται εν υπό εξέταση, στη συνάντηση της συμμαχίας στη Λιθουανία. Τέλος η Washington Post: «Κινδυνεύει η επίδειξη αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ». Οι χώρες διχάζονται για τη χρονική συγκυρία της εισόδου της Ουκρανίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «To BBC στέλνει τις ‘φωτογραφίες με σεξ’ ενός παρουσιαστή στην Μητροπολιτική αστυνομία». Ο άνδρας αποπέμφθηκε δύο μήνες μετά την καταγγελία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι μυστικές συμμετοχές βουλευτών σε βρετανικές εταιρείες». Μεταξύ των βουλευτών και πρώην πρωθυπουργός ανάμεσα σε εκείνους που δεν δήλωσαν τις μετοχές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το BBC καλεί την αστυνομία για το σεξουαλικό σκάνδαλο του σταρ». Ένας παρουσιαστής αποπέμπεται καθώς η διοίκηση έρχεται σε επαφή με την Μητροπολιτική αστυνομία για να βοηθήσει στην έρευνα.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «EE, κλιματική κρίση: ‘Οι Δεξιές ενάντια στο περιβάλλον’». Συναγερμός από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Τίμερμανς: «Οι εθνικιστές εκβιάζουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και μπλοκάρουν την ψήφο στην Πράσινη Συμφωνία». Το μαύρο κύμα αρνητών για το κλίμα έρχεται από την Ελβετία και την Πολωνία και φτάνει μέχρι το Vox στην Ισπανία. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Λα Ρούσα, πολεμική για τη Ροτσέλα». Η υπουργός υπερασπίζεται τον πρόεδρο της Γερουσίας. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Σούπερμπονους με βάση το εισόδημα». Μεταρρύθμιση των κινήτρων για το σπίτι: έκπτωση στο 100% σε εκείνους που το εισόδημα φτάνει τα 15 χιλιάδες ευρώ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μεγάλη ένταση στην υπόθεση Λα Ρούσα». Ο γιος του προέδρου της Γερουσίας κατηγορείται για βιασμό, ενώ προωθείται δικαστική μεταρρύθμιση εν μέσω έρευνας για κατάχρηση χρημάτων από την υπουργός Τουρισμού, Ντανιέλα Σαντανκέ.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Φεϊχό προηγείται του Σάντσεθ με δύο βαθμούς πριν από την κρίσιμη συζήτηση». Ο πρωθυπουργός χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, εκτιμά η εφημερίδα, για να επανέλθει με μεγαλύτερη δυναμική στις κάλπες. Ο υποψήφιος του Λαϊκού κόμματος ζητά μια «ελεύθερη κυβέρνηση» ενάντια στον εξτρεμισμό. Και η El Mundo: «Ανδαλουσία, Μαδρίτη και Γαλικία δείχνουν πλειοψηφία για τον Φεϊχό». Το Λαϊκό κόμμα καταγράφει νίκες στις αυτόνομες κοινότητες, ενώ σημαντικές κατακτήσεις σημειώνει σε Βαλένθια και Καταλωνία.
ΝΑΤΟ: Εν αναμονή της απόφασης για Σουηδία – Ύστατες προσπάθειες να άρει το «βέτο» ο Ερντογάν
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον συναντώνται τη Δευτέρα στο Βίλνιους για συνομιλίες in extremis γύρω από την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, την παραμονή της ετήσιας συνόδου κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας.
Η συνάντηση, την οποία οργανώνει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα μπορούσε, ελπίζει, να επιτρέψει την άρση του βέτο της Άγκυρας, η οποία εμποδίζει από τον Μάιο του 2022 την εισδοχή της Στοκχόλμης στην ατλαντική συμμαχία.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θέλει τα τριάντα ένα μέλη του οργανισμού να επιδεικνύουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας, έκρινε την Πέμπτη «απόλυτα πιθανό» το ενδεχόμενο να εξασφαλιστεί «θετική απόφαση» της Τουρκίας στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.
Ο πρόεδρος Ερντογάν από την πλευρά του υποσχέθηκε την Παρασκευή να λάβει «την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι» — αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.
Ο κ. Ερντογάν προσάπτει στις σουηδικές αρχές πως επιδεικνύουν ανοχή στους κούρδους αυτονομιστές πρόσφυγες στο έδαφός τους και απαιτεί να εκδοθούν δεκάδες από αυτούς.
Μετρίασε τον όποιο ενθουσιασμό στη Στοκχόλμη, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τις επιφυλάξεις του.
«Πώς μπορεί να συνεισφέρει στο NATO ένα κράτος που δεν έχει πάρει τις αποστάσεις του από τρομοκρατικές οργανώσεις;» διερωτήθηκε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος εξάλλου στηλίτευσε επανειλημμένα το γεγονός πως οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν αουτονταφέ του Κορανίου, πιο πρόσφατα τον περασμένο μήνα.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα δύο τελευταία κράτη μέλη της συμμαχίας που εναντιώνονται στην ένταξη της Σουηδίας, παρά τα μέτρα που έχει λάβει η σκανδιναβική χώρα, από την αναθεώρηση του Συντάγματος ως την υιοθέτηση νέας, αυστηρότερης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.
«Αδυναμία και διχογνωμία»
Την περασμένη εβδομάδα, στη Σουηδία καταδικάστηκε τούρκος υπήκοος κουρδικής καταγωγής σε φυλάκιση τεσσεράμισι ετών για «εκβίαση» και «απόπειρα χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης»: του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που η Τουρκία και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».
Απόφαση άνευ προηγουμένου στη σκανδιναβική χώρα.
Όμως το κλειδί για το ζήτημα πιθανόν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου ο σουηδός πρωθυπουργός Κρίστερσον έγινε δεκτός την Τετάρτη από τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αναλυτές. Κατ’ αυτούς, το τουρκικό πράσινο φως εξαρτάται από την παράδοση αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Άγκυρα, κάτι που η τουρκική κυβέρνηση αρνείται.
Η τουρκική προεδρία πάντως χθες βράδυ ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι πρόεδροι Ερντογάν και Μπάιντεν συζήτησαν μέσα στην ημέρα για την εισδοχή της Σουηδίας στο NATO και τις παραδόσεις F-16.
Οι δυο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βίλνιους, κατά την Άγκυρα.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως «ανυπομονεί» για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO «στο εγγύς μέλλον» και έκρινε πως είναι «πιθανό» η Τουρκία και η Ουγγαρία να αλλάξουν στάση στη σύνοδο του Βίλνιους.
Για ορισμένους παρατηρητές, ο πρόεδρος Ερντογάν, που παραμένει ανυποχώρητος και φράζει τον δρόμο της Στοκχόλμης εδώ και 14 μήνες, δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο να προκαλέσει ξανά εντάσεις με τη Δύση.
Υποδεχόμενος την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου επίσης χτυπάει την πόρτα του NATO, ο κ. Ερντογάν έκρινε πως το Κίεβο «αξίζει» να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.
Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι επέκρινε την έλλειψη ενότητας στο NATO για την ένταξη της Σουηδίας και της Ουκρανίας.
Η Ρωσία λογαριάζει «στην αδυναμία και στη διχογνωμία» στη συμμαχία, που «δεν επιτρέπεται», σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η άμεση ένταξη της χώρας στη συμμαχία δεν εξετάζεται, ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος.