H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε σήμερα ως προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται σε ρωσική στήριξη
«Τέτοιους συλλογισμούς δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω, παρά μόνο ως προκλητικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Ζαχάροβα συμπλήρωσε πως η Μόσχα δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα και συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή, όπως η Ανατολική Μεσόγειος».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μόσχα «υποστηρίζει την επίλυση οποιονδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων».
Στην συνέχεια, επισήμανε ότι «δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε “σύγκρουση” είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ», «φωτογραφίζοντας» έτσι το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, που είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως η κυρία Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε εάν οι δηλώσεις της αφορούν αυτές καθ’ αυτές τις τουρκικές NAVTEX…
Την ίδια ώρα, δηλώσεις για το θέμα της έκδοσης νέων NAVTEX από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος. «Είναι γνωστό σε όλους ότι, εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης NOTAM ή NAVTEX και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III» δήλωσε ο κ. Κούσιος, προσθέτοντας πως είναι γνωστό ότι η Τουρκία, παρεμβαίνοντας, εκδίδει κάποιες άλλες NAVTEX
«Όμως» όπως είπε, «έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία, απάντησε «όχι. Το παράπονό μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».
Λουκασένκο: Η υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνι είναι κατασκευασμένη

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε στον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Μινσκ ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού υπέκλεψαν μια συνομιλία μεταξύ του Βερολίνου και της Βαρσοβίας, που αποδεικνύει ότι η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είναι «κατασκευασμένη» και πως προτίθεται να παραδώσει τα στοιχεία αυτά στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).
«Πριν κάνει τις δηλώσεις η Μέρκελ, η ίδια είπε ότι ήθελαν να κλείσουν το στόμα στον Ναβάλνι, υποκλέψαμε μια συνομιλία. Αυτό αντιλαμβανόμαστε, η Βαρσοβία μιλάει με το Βερολίνο», δήλωσε ο Λουκασένκο κατά την συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, προσθέτοντας ότι «την υπέκλεψε η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού».
«Υποκλέψαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία, θα σας την δώσω να την διαβάσετε και θα την στείλουμε στην FSB, η οποία αποδεικνύει καθαρά ότι πρόκειται για κατασκεύασμα (η υπόθεση Ναβάλνι). Καμία δηλητηρίαση του Ναβάλνι δεν υπήρξε», δήλωσε ο Λουκασένκο. Ο ίδιος είπε στον Μισούστιν ότι θα παραδώσει και το ηχητικό της συνομιλίας αλλά και το κείμενο στον αρχηγό της FSB Αλεξάντρ Βοροτνικόφ, προσθέτοντας ότι στην συνομιλία αυτή μιλάνε και για την Λευκορωσία.
Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η Βαρσοβία και το Βερολίνο συζήτησαν την «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι την οποία κατασκεύασαν για να «κόψουν την όρεξη στον Πούτιν που ήθελε να χώσει την μύτη του στις υποθέσεις της Λευκορωσίας».
Ο Λουκασένκο διάβασε στον Μισούστιν μερικά αποσπάσματα από την συνομιλία αυτή, λέγοντας ότι «ομάδα ειδικών κατασκεύασε απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, για την κυβέρνηση της Μέρκελ γεγονότα και ίσως και τις δηλώσεις τις οποίες έκανε». Ωστόσο ο Λευκορώσος πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποια πρόσωπα συμμετείχαν στην συνομιλία αυτή.
Ο αρχηγός της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύμφωνα με το οποίο ειδικές δυνάμεις της Δύσης βρίσκονται πίσω από την δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μεταδίδει το πρακτορείο Ria.
«Εάν ο πρόεδρος Λουκασένκο το δήλωσε αυτό, σημαίνει ότι είχε τους λόγους του. Από την πλευρά μου, δεν αποκλείω καθόλου κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ναρίσκιν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Λουκασένκο δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti για το ίδιο θέμα: «Ο Λουκασένκο μόλις έκανε δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα. Είπε ότι το υλικό (η υποκλαπείσα συνομιλία-σ.σ) θα το παραδώσει στην FSB. Άλλα στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν».