Διαφοροποίηση Καστανίδη από τη γραμμή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το Πολυτεχνείο – Το ΚΙΝΑΛ εκτός του αντιδεξιού μετώπου

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, με ανάρτησή του στο twitter, διατυπώνει την αντίθεσή του με την απόφαση του κόμματός του να μην υπογράψει το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 για την κυβερνητική αυθαιρεσία.

Ο Χάρης Καστανίδης αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του:

Θυμίζουμε πως ο γ.γ. της του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη».

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής: 

Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.

 

Το ΚΙΝΑΛ εκτός του αντιδεξιού μετώπου

Το ΚΙΝΑΛ εκτός του αντιδεξιού μετώπου

«Και να σκεφτεί κανείς ότι τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου την έχει η ΠΑΣΠ. Αλλά νίκησε ο Λοβέρδος». Με τη σκέψη αυτή εξηγεί συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά την άρνησή της να υπογράψουν οι βουλευτές του κόμματός της το κοινό κείμενο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 εναντίον του κυβερνητικού αυταρχισμού για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η πρωτοβουλία, που φέρεται να ξεκίνησε από τον Γ. Βαρουφάκη, εξελίχθηκε από τον Δ. Κουτσούμπα και αγκαλιάστηκε από τον Αλ. Τσίπρα, λειτούργησε σαν θρυαλλίδα για την ανάδυση του εσωτερικού διχασμού του Κινήματος Αλλαγής που έχει εγκλωβιστεί στην αδιέξοδη (όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις) τακτική των ίσων αποστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φ. Γεννηματά δεν απάντησε καν στο τηλεφώνημα του Γ. Βαρουφάκη και είχε μια σύντομη και άγονη επικοινωνία με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος στη συνέχεια χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη στάση της».

Στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά εκφράστηκαν και οι δύο απόψεις, υπέρ και κατά της υπογραφής, αλλά τελικά επικράτησε η απόρριψη της πρότασης με κεντρικό επιχείρημα ότι θα δημιουργούταν ανάφλεξη στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι συνεργάτες της θεώρησαν δεδομένο ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος που είναι και συνταγματολόγος θα ξεσπάθωνε υπέρ της κυβερνητικής απόφασης, ενώ πιθανή θεωρούσαν μια έντονη αντίδραση της Νάντιας Γιαννακοπούλου και της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή.

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου υπέρ της συνταγματικότητας της κυβερνητικής απόφασης. Ο Ν. Αλιβιζάτος έχει μεγάλη επιρροή γιατί είναι εμβληματική φυσιογνωμία στο χώρο της κεντροαριστεράς αφού είχε αναλάβει την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογής από τη βάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Το γεγονός ότι ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ καθηγητής Αντ. Μανιτάκης πήρε ανάλογη θέση έπαιξε επίσης το ρόλο του.

Εντύπωση πάντως προκαλεί σε στελέχη του ΚΙΝΑΛ το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης όλο το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που εκλαμβάνουν ως ένδειξη αμηχανίας. Επίσης, θεωρούν σημαντικό πολιτικό γεγονός τη συνέργεια όλων των κομμάτων της Αριστεράς για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της. Και αναρωτιούνται ποια θα είναι η συνέχεια και αν διαφαίνεται δυνατότητα διαμόρφωσης αντιδεξιού μετώπου απέναντι στο αντιΣΥΡΙΖΑ.

Άννα Γκρίτζη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*