Διάταξη δώρο στους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους – Αχτσιόγλου: Η ΝΔ πυροδότησε μαζικά προγράμματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (βίντεο)

Απάντηση των τομεαρχών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, Ανδρέα Ξανθού και Έφης Αχτσιόγλου, στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για τη διάταξη -δώρο στους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους

Απάντηση των τομεαρχών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και  Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, Ανδρέα Ξανθού και Έφης Αχτσιόγλου, στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για τη διάταξη -δώρο στους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους:

Κατανοούμε ότι το πλήθος αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει η διάταξη – δώρο στους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους έχει ενοχλήσει τον υπουργό Ανάπτυξης.  Το περιεχόμενο της διάταξης ωστόσο είναι σαφές και η απόπειρα σκανδαλώδους εύνοιας των ασφαλιστικών ομίλων ξεκάθαρη.  Αφού θα έχουν πλέον το δικαίωμα να επιβάλλουν κατά το δοκούν αυξήσεις σε όλα τα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας, απλά ειδοποιώντας τον ασφαλισμένο και χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο από τη δημόσια διοίκηση, όπως γίνεται σήμερα.  Αν ο υπουργός αισθάνεται εκτεθειμένος ας αποσύρει το επίμαχο άρθρο.

 

Έφη Αχτσιόγλου: Η ΝΔ πυροδότησε μαζικά προγράμματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (βίντεο)

Σε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών απάντησε η Έφη Αχτσιόγλου, στη συζήτηση του πτωχευτικού νομοσχεδίου, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να μεταφράσει τις αντιδράσεις των φορέων για το νομοσχέδιο σε δήθεν υποστήριξη. Κλείνει τα αυτιά της στις αγωνίες των πολιτών και νομίζει ότι ο κόσμος επικροτεί τη στρατηγική της».

Υπενθύμισε ότι οι φορείς μιλώντας για το νομοσχέδιο ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «τελειώνει η προστασία της κύριας κατοικίας. Καμία διάταξη, κανένα άρθρο αυτού του νόμου δεν μιλά για προστασία κύριας κατοικίας», επίσης «σφίγγει τη θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των ευάλωτων νοικοκυριών» και «έρχεται σ’ αυτή τη συγκυρία να νομοθετήσει πώς θα κλείσουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Για την πορεία της οικονομίας επισήμανε ότι «αν η κυβέρνηση θεωρεί πως τη συμφέρουν οι συγκρίσεις, να τις κάνουμε. Η ΝΔ είναι το κόμμα που κυβερνούσε τα περισσότερα χρόνια, την περίοδο που η ελληνική οικονομία έκανε την καταστροφική βουτιά ύφεσης, φέρνοντας κατά μ.ο. ύφεση 4,8% ενώ η ευρωζώνη είχε ανάπτυξη 0,5%. Αντιθέτως την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μ.ο. ανάπτυξης 1% και η ευρωζώνη 1,9%».Σήμερα, ο κ. Σταϊκούρας «επαναλαμβάνει τα περί αναιμικής ανάπτυξης 2% του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήδη από το 2019, πριν την πανδημία, η ΝΔ έθεσε την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά και επίσημα το α΄ τρίμηνο του 2020, πολύ πριν το λοκ-ντάουν, σε ύφεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι εν μέσω αυτής της κρίσης, με 125.000 θέσεις εργασίας χαμένες ήδη, με τα εισοδήματα καταβαραθρωμένα, με 1 στις 3 επιχειρήσεις να αποφασίζουν για λουκέτα, η ΝΔ επαίρεται για τις επιδόσεις της στην οικονομία».

Για το ιδιωτικό χρέος η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «σχεδόν το 80% του σημερινού ιδιωτικού χρέους υπήρχε πριν από το 2015, πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η δε επαύξησή του αφορά στο μεγαλύτερό της μέρος τόκους και προσαυξήσεις των προηγούμενων χρεών», επίσης «επί ΣΥΡΙΖΑ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 97 δισ. μειώθηκαν στα 75 δισ. Άρα οι ισχυρισμοί του κ. Σταϊκούρα περί διόγκωσης των χρεών επί ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ανακριβείς».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε, ακόμη, ότι «το τελευταίο εξάμηνο κοινοποιούνται σωρηδόν προγράμματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας» και «αυτή η κατάσταση θα γενικευτεί και θα κανονικοποιηθεί με το πτωχευτικό νομοσχέδιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, «προστάτευσε την πρώτη κατοικία», ενώ η ΝΔ «δεσμεύτηκε και καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας»-στο σημείο αυτό κατέθεσε στα πρακτικά τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη δέσμευση της ΝΔ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς-, καθώς «οποιοσδήποτε πολίτης βρεθεί σε παύση πληρωμών χάνει όλη του την περιουσία, η οποίαρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας».