Διάβολοι και άγγελοι, Φλαμπουράρηδες και Γείτονες… Σεραφείμ Κοτρώτσος

Δεν χρειαζόταν να συναντηθούν και να πιουν καφέ στην “Μεγάλη Βρετάνια” ο Αλέκος Φλαμπουράρης με τον Κώστα Γείτονα για να αντιληφθεί κανείς πως εσχάτως εκδηλώνεται ένα διακριτικό “μορατόριουμ” από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝ.ΑΛ. Ούτε έχουν νόημα οι εκ των υστέρων δικαιολογίες για την παλαιά φιλία των  δύο “γηραιών” της πολιτικής για να διασκεδαστούν οι φήμες περί σύγκλισης των δύο χώρων (προσοχή: των χώρων, όχι των κομμάτων).

Η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά για τα παραπάνω, και το υπονοούμενο για διαρροές από την πλευρά της Ν.Δ προκειμένου να ενοχοποιηθεί το ΚΙΝ.ΑΛ ότι δήθεν προσεγγίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προδίδουν την αμηχανία εκείνου που γνωρίζει πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να κάνει επιλογές.

Το διατύπωσε εύστοχα ο έμπειρος Χάρης Καστανίδης: «Υπάρχει μία διαβολική επίθεση εναντίον αυτών που έχουν φύγει από το ΚΙΝΑΛ κι έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει μία αγγελική προσέγγιση για αυτούς που φύγανε από το ΚΙΝΑΛ και αξιοποιήθηκαν ως κυβερνητικά στελέχη στη ΝΔ». Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο, δεν μπορεί να είναι “ρετάλια από τα αζήτητα” η Ξενογιαννακοπούλου και ο Ραγκούσης και σεμνοί προσκυνητές στην αυλή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Χρυσοχοϊδης, η Μενδώνη και αρκετοί πρώην συνεργάτες του Κώστα Σημίτη.

Εύστοχος και ο (πρώην υφυπουργός του Σημίτη και στέλεχος του πρώϊμου ΚΙΝ.ΑΛ) Νίκος Μπίστης που μετέχει, τώρα, στον επικοινωνιακό “καφέ” της Κουμουνδούρου: ” Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα, συνεπώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να δείξει μεγαθυμία”. Άρα, για να το διασκεδάσουμε, τον καφέ Φλαμπουράρη- Γείτονα, μάλλον τον κέρασε ο πρώτος.

Είναι αλήθεια πως η Φώφη Γεννηματά έχει ανεβάσει αισθητά την ταχύτητα της κριτικής της προς την κυβέρνηση και είναι σαφώς πιο προσεκτική στις επιθέσεις της στον Αλέξη Τσίπρα. Εσχάτως έχουν συμπέσει σε αρκετά, από την καταψήφιση νομοσχεδίων της κυβέρνησης, μέχρι το κοινό αίτημα –για να είμαστε ακριβείς πρώτη το ξεκίνησε η Γεννηματά– για σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά.

Από την άλλη, δεν είναι εύκολο να ξεφύγει από την υπεράσπιση στελεχών του χώρου της που βρέθηκαν στο στόχαστρο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Novartis, ή την προστασία των “ιερών και οσίων” της σημιτικής περιόδου. Επ΄ αυτού έγιναν λάθη από το επιτελείο Τσίπρα και έστω και καθυστερημένα έχουν διακριτικά αναγνωρισθεί.

Υπάρχει, όμως, και η σκληρή πραγματικότητα. Οι δύο χώροι είναι καταδικασμένοι να συνυπάρχουν και να συνομιλούν. Συμβαίνει στα καφενεία, θα συμβεί κάποια στιγμή και στην κορυφή.

Το ΚΙΝ.ΑΛ πρέπει μέχρι τότε να κατανοήσει πως σε αυτή την “ώσμωση” την πρωτοκαθεδρία την έχει και θα την έχει ο Τσίπρας. Ανθρώπινη η ψευδαίσθηση πως κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στο 3% και το ΚΙΝ.ΑΛ θα αναγεννηθεί από την τέφρα του και θα εκτοξευθεί στο 30% αλλά δεν παύει να είναι ουτοπία. Για τους πολλούς…δυστοπία.

Κι αν δεν θέλουν να το κατανοήσουν κάποια στελέχη του που πίνουν νερό στο όνομα του Μητσοτάκη, είναι πρόβλημα της Γεννηματά να πείσει πως έχει πλήρη γνώση των νέων συσχετισμών. Κι αν δεν τους πείσει να ακολουθήσει τη συμβουλή Καστανίδη: ποιοι είναι διάβολοι και ποιοι είναι άγγελοι…

Προς το παρόν την διευκολύνει το γεγονός πως μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ και να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από την Κουμουνδούρου. Κάποια στιγμή, όμως, θα κληθεί να λάβει δυσκολότερες αποφάσεις.

Από την άλλη, οι του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αποφασίσουν ότι διεύρυνση δεν σημαίνει μόνο να κατακτάς μεγαλύτερα ή μικρότερα τμήματα της παλαιάς εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Αυτό έχει συμβεί και το πιθανότερο είναι πως οι ψηφοφόροι αυτοί δύσκολα θα αποχωρήσουν. Τα εκλογικά ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ έχουν αποφασίζει προ καιρού πως θέλουν να συνυπάρχουν. Χρειάζονται, όμως, και οι πρωτοβουλίες κορυφής ώστε να εξανεμιστεί η τοξικότητα του παρελθόντος και, για να είμαστε ειλικρινείς, τέτοιες πρωτοβουλίες τις παίρνει ο ισχυρότερος. Αλλά και ο λιγότερο ισχυρός πρέπει να είναι έτοιμος να μην τις απορρίψει.

Ο Τσίπρας, από την δική του πλευρά και αφού τελειώσει (επιτέλους) με την εσωστρέφεια των “τάσεων” ενόψει συνεδρίου, πρέπει να αναβαθμίσει την επικοινωνία του με την Γεννηματά. Να ενσωματώσει στα καθ΄ ημάς το μοντέλο του Σάντσεθ με τον Ιγκλέσιας. Το είπε καλά ο Μπίστης, για να μην το επαναλαμβάνουμε…

 

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο  Σεραφείμ Κοτρώτσος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*