Δημ. Βίτσας: «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι…» – Παπαδημούλης: Η αντιφασιστική διάσταση της καταδίκης της ΧΑ και η άρση

«Είναι καθαρό σε όλους ότι υπάρχει το άρθρο 51 του Συντάγματος, στο οποίο κανείς, ούτε η ΝΔ διαφώνησε και που ορίζει το πλαίσιο επιβολής ποινών για τα πολιτικά δικαιώματα, προϋποθέτοντας αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Όπως λέει λοιπόν και ο σοφός λαός “εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι…”», τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δημ. Βίτσας

«Το βασικό ζήτημα στην όλη υπόθεση είναι ότι καταδικάστηκε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Είναι μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος αλλά δεν τελείωσαν όλα εδώ», τόνισε ο Δημ. Βίτσας και επισήμανε:

«Χρειάζεται η αίθουσα των δικαστηρίων για τους εγκληματίες αλλά χρειάζεται και μάχη σε όλα τα επίπεδα απέναντι σε ιδεολογίες σαν αυτή της Χ.Α. Και στην Βουλή και στην κοινωνία και στους δρόμους και μάλιστα αγώνας διαρκής.

Ύστερα από μια απαράδεκτη κατά τη γνώμη μου δήλωση του κου Κοντονή, ξεκίνησε από τη ΝΔ μια προσπάθεια να αποδείξει αυτό το οποίο σύσσωμη η Ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι δεν ισχύει. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ρίξει στα μαλακά την Χ.Α.

Είναι καθαρό σε όλους ότι υπάρχει το άρθρο 51 του Συντάγματος, στο οποίο κανείς, ούτε η ΝΔ διαφώνησε και που ορίζει το πλαίσιο επιβολής ποινών για τα πολιτικά δικαιώματα, προϋποθέτοντας  αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Όπως λέει λοιπόν και ο σοφός λαός “εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι…”

Μια κύρια δύναμη αντιπαλότητας προς τη Χ.Α σα το ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά κατηγορείται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την ΝΔ, στελέχη της οποίας αποδεδειγμένα συνομιλούσαν με τη Χ.Α ότι συμπλέει μαζί της.

Για το λόγο αυτό κατά τη γνώμη μου, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΥΓΗ, αποκαθιστούσε την αλήθεια.

Ο κος Μητσοτάκης και ο κος Σαμαράς λοιπόν, δεν είναι αθώοι, τόσο για τις κατηγορίες που εκτοξεύουν όσο και για το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα υπουργοί στην κυβέρνηση που σε ένα βαθμό ενστερνίζονται ανάλογες απόψεις με την ΧΑ.

Όσο αφορά τις δηλώσεις του κου Κοντονή πιστεύω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει τη γνώμη του, ξεκινά όμως από μια μεγάλη πικρία που έχει προσωπικά ο ίδιος και που δεν έχει ακόμα καταφέρει να την αποβάλει.

Το σημαντικό είναι ο χρόνος που εκφράζεται η όποια διαφωνία και όχι αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενό της».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Δημ. Βίτσας είπε:

«Ας κοιτάξουμε τη σειρά των γεγονότων και τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση. Εμείς επιμέναμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας κατάλογος κυρώσεων, ακόμα και στην τελευταία σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, ώστε να απειλεί την Τουρκία σε περίπτωση που προβεί σε ανάλογες με το καλοκαίρι προκλητικές ενέργειες.

Το καλοκαίρι, με το ORUCREIS αλλά και με τον Τουρκικό στόλο έξω, ήμασταν κοντά σε μια σύγκρουση.

Χρειάζεται να υπάρχει αυτή η λίστα των κυρώσεων και αν χρειαστεί να πάμε στη Χάγη, για το μοναδικό θέμα του έχουμε με την Τουρκία δηλ. το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ας πάμε.

Η κυβέρνηση, παρ’ όλες τις δικές μας προειδοποιήσεις, τα παράκαμψε όλα αυτά. Λίγες μέρες λοιπόν μετά τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, το ORUCREIS, με συνοδευτικά πλοία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας.

Πρέπει λοιπόν παντού, αφενός να προβάλουμε την ασυνέπεια και την επικινδυνότητα των ενεργειών της Τουρκίας και αφετέρου να παίρνουμε μέτρα σαν συμμέτοχοι σε αυτή την διελκυστίνδα.

Εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο, σε απάντηση των ενεργειών της Τουρκίας, ας προχωρήσουμε σε καθορισμό αιγιαλίτιδας ζώνης 12 μιλίων και όχι 6.

Ας δείξουμε επιτέλους και τον δικό μας δυναμισμό. Διαφορετικά, συνεχώς η Τουρκία θα θέτει νέα ζητήματα και εμείς θα ακολουθούμε τις εξελίξεις σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από το 1976 υπάρχει η έκθεση Goudieres σε σχέση με την Κύπρο, η μισή Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι κατεχόμενη. Συνεπώς δεν βοηθά μια συνεχώς απολογητική τακτική».

Για την πρόταση τοποθέτηση της Αν. Διαμαντοπούλου στον ΟΟΣΑ:

«Το θέμα το έβαλε ο κος Λοβέρδος και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς απλά ρωτάμε την κυβέρνηση αν ισχύει ο ισχυρισμός του κου Λοβέρδου περί συγκυβέρνησης του ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ. Η περίπτωση του κου Ψαλιδόπουλου, είναι μια περίπτωση ενός τεχνοκράτη και όχι πολιτικού προσώπου».

 

Δημ. Παπαδημούλης: Η αντιφασιστική διάσταση της καταδίκης της ΧΑ και η άρση της ασυλίας του Λαγού

«Και στην Ελλάδα και στο Ευρωκοινοβούλιο, προέχει ο αγώνας για ασφυκτική, ηθική και πολιτική απομόνωση των νεοναζί και των φασιστών», επισημαίνει σε άρθρο του ο Δημ. Παπαδημούλης και τονίζει: ««Η θέση του Λαγού είναι στη φυλακή, για τις εγκληματικές του πράξεις, και όχι στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχω ήδη θέσει το θέμα σε όλα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και με ειδική επιστολή προς τον Πρόεδρο, Νταβίντ Σασόλι»

Άρθρο με θέμα την ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένους ιθύνοντες, υπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ενημερωτικό website iEidiseis.GR.

Το άρθρο τιτλοφορείται: «Χρυσή Αυγή: η αντιφασιστική διάσταση της καταδίκης και η άρση της ασυλίας του Λαγού» και επικεντρώνει στην ευρωπαϊκή διάσταση της ιστορικής αυτής δίλκης που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «ήταν μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη, και σε όλο τον κόσμο».

«Οι ισχυρισμοί σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χ.Α. συνιστούν αθλιότητα και βιασμό της πραγματικότητας, που τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους νεοναζί εγκληματίες»

Με αφορμή το δικαστικό αποτέλεσμα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που καταδεικνύουν ότι «το 83% είναι ικανοποιημένο από την καταδίκη της Χ.Α. Το 76% θεωρεί ότι δεν παρήλθε η φασιστική απειλή. Και το 21% (4 στους 10 χηφοφόρους κομμάτων της δεξιάς) θεωρεί χρήσιμη μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή”», για να τονίσει ότι «απαιτείται ευρύτατο αντιφασιστικό μέτωπο και χαλιναγώγηση της ισχυρής ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ», προκειμένου «να ενισχυθεί η αντιφασιστική, δημοκρατική συνεννόηση όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου», καταλήγοντας ότι «το θέμα δεν προσφέρεται για μικροπολιτική και γκεμπελισμούς» περί δήθεν “εκλεκτικής συγγένειας” του ΣΥΡΙΖΑ με τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες. Οι ισχυρισμοί αυτοί συνιστούν «αθλιότητα και βιασμό της πραγματικότητας» που «τους μόνους που εξυπηρετούν είναι τους νεοναζί εγκληματίες».

Και ενώ αναμένεται η άρση της ευρωβουλευτικής ασυλίας ενός από τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννη Λαγού, για την οποία όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης «το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη φροντίσει ώστε η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του να είναι ταχεία», όπως επισημαίνει ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «γίνεται μια απόπειρα να επανασυσταθεί και να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαΪκούς πόρους, αποτελούμενη από επτά ακροδεξιά κόμματα και με μόνο ευρωβουλευτή τον Γ. Λαγό», η πιο ακραία ακροδεξιά ευρωπαϊκή οργάνωση, η APF («Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία»), με δεδομένο τη διακοπή κρατικής χρηματοδότησης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής από το 2013.

«Έχω κάνει τις δέουσες ενέργειες για να αποτύχει μια ακόμα φορά η προσπάθεια χρηματοδότησης με ευρωπαϊκούς πόρους τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων και προσωπικοτήτων» τονίζει ο Δ. Παπαδημούλης, «και νομίζω ότι μετά και την καταδίκη του Γ. Λαγού ως διευθυντικού στελέχους εγκληματικής οργάνωσης, και αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει».

Το πλήρες άρθρο του Δημ. Παπαδημούλη:

Χρυσή Αυγή: η αντιφασιστική διάσταση της καταδίκης και η άρση της ασυλίας του Λαγού

Του Δημήτρη Παπαδημούλη (αντιπρόεδρος του Ευρωπα:Iκού Κουνοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης είναι μια τομή δημοκρατίας και έχει ιστορική σημασία. Η 5η Οκτώβρη ήταν μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη, και σε όλο τον κόσμο. Έτσι αντιμετωπίστηκε από τα ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη. Φυσικά, μια δικαστική απόφαση δεν αρκεί για να ξεριζώσουμε το φασιστικό φαινόμενο μέσα στην κοινωνία και την εγκληματική-δολοφονική του δράση. Είναι, όμως, ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια μέσα στην κοινωνία να διαμορφώσουμε το ευρύτερο δυνατό αντιφασιστικό, δημοκρατικό μέτωπο, αλλάζοντας συνειδήσεις, καταπολεμώντας τα στερεότυπα της ξενοφοβίας και ρατσισμού, που τρέφουν μαζί με την ένταση της ανασφάλειας των ανισοτήτων, την κρίση του πολιτικού συστήματος και την καλλιέργεια της αντιπολιτικής, τον νεοναζισμό.

Το θέμα δεν προσφέρεται για μικροπολιτική και γκεμπελισμούς. Τα περί δήθεν «εκλεκτικής συγγένειας» του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, αποτελούν αθλιότητα, βιασμό της πραγματικότητας και τους μόνους που εξυπηρετούν είναι τους νεοναζί εγκληματίες.

Η ΝΔ, αντί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ενισχύσει την αντιφασιστική, δημοκρατική συνεννόηση όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου. Ο δε Μητσοτάκης, να μην υιοθετεί στο βωμό μιας αντιαριστερής καμπάνιας, τη γραμμή της ακροδεξιάς πτέρυγάς του.

Τα ευρήματα μιας σχετικής έρευνας, μας στέλνουν ηχηρά μηνύματα. Το 83% είναι ικανοποιημένο από την καταδίκη της Χ.Α. Το 76% θεωρεί ότι δεν παρήλθε η φασιστική απειλή. Και το 21% (4 στους 10 χηφοφόρους κομμάτων της δεξιάς) θεωρεί χρήσιμη μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή». Ας σοβαρευτούμε λοιπόν.

Απαιτείται ευρύτατο αντιφασιστικό μέτωπο και χαλιναγώγηση της ισχυρής ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ.

Από τους καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, τον Ν. Μιχαλολιάκο και τους έξι πρώην βουλευτές, ο μόνος που κατέχει αιρετό δημόσιο αξίωμα είναι ο ευρωβουλευτής Γ. Λαγός. Η πολιτική μου θέση είναι σαφής: Η θέση του Λαγού είναι στη φυλακή, για τις εγκληματικές του πράξεις και όχι στο ευρωκοινοβούλιο. Έχω ήδη θέσει το θέμα σε όλα τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου και με ειδική επιστολή προς τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, η οποία κοινοποιήθηκε και στους προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων, πλην της ακροδεξιάς. Το ίδιο έπραξαν και άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της απόφασης του δικαστηρίου με την επιμέτρηση των ποινών και, εφόσον για τον Λαγό υπάρχει η ποινή της κάθειρξης. Aμέσως μετά και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα πρέπει να σταλεί προς το Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα για την άρση της ασυλίας του, ώστε να πραγματοποιηθεί η σύλληψή του. Στο ευρωκοινοβούλιο, έχουμε ήδη φροντίσει ώστε η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του να είναι ταχεία και υπάρχει μια συντριπτικότατη πλειοψηφία, η οποία έχει αντιφασιστική, αντιναζιστική, δημοκρατική συμπεριφορά και συνείδηση.

Το τελευταίο διάστημα, η πιο ακραία ακροδεξιά ευρωπαϊκή οργάνωση, η APF («Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία»), της οποίας εμπνευστής και βασικός μέντορας είναι ο φασίστας Ρομπέρτο Φιόρε, προσπάθησε, με δεδομένο τη διακοπή κρατικής χρηματοδότησης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής από το 2013, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Το 2017, με επιστολή μου προς τον τότε πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου είχα καταφέρει αυτή η προσπάθεια χρηματοδότησης να ματαιωθεί. Η APF, εν τω μεταξύ, έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω. Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, έγινε μια απόπειρα να επανασυσταθεί και να χρηματοδοτηθεί, αποτελούμενη από επτά ακροδεξιά κόμματα και με μόνο ευρωβουλευτή τον Γ. Λαγό. Έχω κάνει επίσης τις δέουσες ενέργειες για να αποτύχει μια ακόμα φορά η προσπάθεια χρηματοδότησης με ευρωπαϊκούς πόρους εγκληματικών οργανώσεων και προσωπικοτήτων, με επιστολή μου προς τον πρόεδρο Σασόλι, που κοινοποιήθηκε πάλι σε όλο το δημοκρατικό φάσμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και νομίζω ότι μετά και την καταδίκη του Γ. Λαγού ως διευθυντικού στελέχους εγκληματικής οργάνωσης, αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις δικαστικές και τις κανονιστικές διαστάσεις της υπόθεσης, αυτό που προέχει είναι η συνέχιση από καλύτερες θέσεις του αγώνα για την ασφυκτική, ηθική και πολιτική απομόνωση των νεοναζί και των φασιστών. Και τέλος, οφείλουμε να μην ξεχνάμε όσους ξέπλεναν επί χρόνια, συστηματικά τη Χρυσή Αυγή, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, πολιτικούς, ΜΜΕ, κ.λπ. Ούτε επίσης την ισχυρή παρουσία ακροδεξιών απόψεων στην ελληνική πολιτική ζωή, σε όλη την Ευρώπη και, δυστυχώς, και μέσα στην ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.