Δημόσιο κόστος, ιδιωτικά κέρδη – Εκπλήξεις. Ναι, αλλά ο λόγος το πρόγραμμα SURE;

Με μια δήλωση εξαιρετικά κυνική μέσα στην απλότητά της, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε χθες την ιδιωτικοποίηση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Χρειάστηκε 28 λέξεις για να το διατυπώσει ή να κρύψει τις προθέσεις του: «Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον φορέα λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Γιατί χωρίς αυτόν τον φορέα δεν μπορούμε να έχουμε ένα μετρό σε λειτουργία».

Στις λέξεις η πολιτεία κάνει οικονομία, αλλά το έργο που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δοθεί βορά στους ιδιώτες. Την ίδια στιγμή που σε ολόκληρο τον κόσμο ακολουθείται αντίστροφη πορεία, στην Ελλάδα ο ξέφρενος νεοφιλελευθερισμός δεν μπορεί να κορέσει τη λαιμαργία του.

Εχουν περάσει 14 χρόνια και –παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις– θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε για να ευτυχήσουν οι Θεσσαλονικείς να δουν το μετρό να λειτουργεί. Μια ολόκληρη πόλη ταλαιπωρήθηκε, καταστηματάρχες καταστράφηκαν και η «τρύπα του Κούβελα» με την οποία σημάνθηκε στην εκκίνησή του το έργο μοιάζει και είναι καταβόθρα δημοσίου χρήματος.

Οταν, κάποτε, φτάσουν οι πολίτες να αναφωνήσουν το ανακουφιστικό «άξιζε τον κόπο», αυτόν τον κόπο, ολόκληρο και για άγνωστο βάθος χρόνου, θα τον καρπωθούν ιδιωτικές εταιρείες. Ενώ ο ΟΑΣΘ αργοσβήνει, η κυβέρνηση αναφωνεί «habemus νέο ΟΑΣΘ», που θα τσεπώνει τις επιδοτήσεις εισιτηρίου, θα μοιράζει διαφήμιση, θα δέχεται τα μπιλιετάκια των βουλευτών για προσλήψεις.

Την ίδια στιγμή ένα πέπλο επικοινωνιακής σκόνης, θύελλα κανονική, σκεπάζει τις διαμαρτυρίες των πολιτών, των αρχαιολόγων και της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου. Λες και εκείνη η προ τριακονταετίας «τρύπα» είναι διαστημική, μαύρη και καταπίνει ευαισθησίες ή όποια πρόσωπα τολμούν να σηκώσουν κεφάλι.

Τελευταία «θυσία» στον βωμό της ιδιωτικοποίησης ο Βλάσης Κουμούσης, καθηγητής Δομοστατικής στο ΕΜΠ, που μαζί με την Τζένη Βελένη –αντικαταστάθηκε ήδη τον Μάρτιο– είχαν ψηφίσει εναντίον της απόφασης του ΚΑΣ για απόσπαση των αρχαιοτήτων (έχει αντικατασταθεί και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης, αφού δεν «προσκύνησε»).

Είπαμε, ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι και να έχουν άποψη τα πρόσωπα…

Εκπλήξεις. Ναι, αλλά ο λόγος το πρόγραμμα SURE;

Έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες έδωσε στη χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός. Θα πείτε: Μα, είναι προεκλογική δέσμευση.

Ναι, αλλά ο λόγος που επιμένει ο κ. Μητσοτάκης στη δέσμευση για μείωση εισφορών είναι άλλος: Πολλές επιχειρήσεις, αντί για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης των θέσεων εργασίας, επιλέγουν την αποχή από το πρόγραμμα SURE και ξεκινούν απολύσεις.

Οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις δεν έχουν ενθουσιάσει ούτε τους εργαζόμενους ούτε και τις επιχειρήσεις που ζητούν και κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών από το Δημόσιο.

Ήδη, οι προτάσεις τους για ακόμη μεγαλύτερες παρεκκλίσεις από την εργατική νομοθεσία έχουν κοινοποιηθεί για το σχέδιο νόμου που θα έχει πολλές εκπλήξεις.