Δημοσκόπηση Bild: Συνεχίζεται η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών – Γερμανία: Η Αναλένα Μπέρμποκ θέλει την απόσυρση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από τη χώρα

Γερμανία: Άνοδος για τον Σολτς - 'Ποντάρει' σε κυβέρνηση με τους Πράσινους

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD) διευρύνει περαιτέρω το προβάδισμά του έναντι των Xριστιανοδημοκρατών /Χριστιανοκοινωnιστών (CDU/CSU), των οποίων σταμάτησε η πτωτική πορεία.

Σε έρευνα την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο ερευνών INSA για λογαριασμό της εφημερίδας “Bild”, το ποσοστό του SPD ανέρχεται πλέον στο 26% (+1 σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας την περασμένη εβδομάδα).

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) επίσης καταγράφουν μικρή άνοδο (0,5%) και το ποσοστό τους ανέρχεται σε 20,5%, σταμάτησε δηλαδή η πτωτική τάση τους των τελευταίων εβδομάδων.

Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) χάνουν μία μονάδα και τα ποσοστά τους διαμορφώνονται τώρα σε 12,5% και 15,5% αντίστοιχα.

Η Aριστερά (Die Linke) χάνει μισή μονάδα και θα ελάμβανε 6,5 % αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή. Τέλος η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει σταθερή στο 11%. Τέλος, άλλα κόμματα θα ψήφιζε το 8% (+1%).

 

Γερμανία: Η Αναλένα Μπέρμποκ θέλει την απόσυρση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από τη χώραΗ Αναλένα Μπέρμποκ Η Αναλένα Μπέρμποκ

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σημείωσε η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων για την καγκελαρία της Γερμανίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του μήνα, υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει πίεση για να απομακρυνθούν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένα στη γερμανική επικράτεια εάν κερδίσει.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σημείωσε η υποψήφια. Ουάσινγκτον και Μόσχα ξανάρχισαν να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους τον Ιούλιο.

«Ασφαλώς μέρος αυτού του αφοπλισμού πρέπει να είναι τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα εδώ στη Γερμανία και σ’ όλη την Ευρώπη», έκρινε η κυρία Μπέρμποκ χθες Δευτέρα, τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκπομπής του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD στην οποία απάντησε σε διάφορα ερωτήματα.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας» ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, που όμως «πρέπει να το αξιοποιήσουμε τώρα κι όχι να συνεχίσουμε μια εξωτερική πολιτική που αποφεύγει το θέμα, που χαρακτηρίζεται από την αμφιβολία», πρόσθεσε.

Αρκετές χώρες μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Τουρκίας, έχουν ανεπτυγμένα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο έδαφός τους, στο πλαίσιο του δόγματος αποτροπής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Περίπου 20 αμερικανικά πυρηνικά όπλα εκτιμάται πως βρίσκονται ανεπτυγμένα σε αεροπορική βάση στην περιοχή Άιφελ, προς χρήση από τον αμερικανικό ή τον γερμανικό στρατό εάν διαταχθεί σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Οι Πράσινοι, το κόμμα Η Αριστερά και ηγετικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη γερμανική επικράτεια. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η κεντροδεξιά παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, εναντιώνεται στην ιδέα.

«Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, τότε είναι σημαντικό κατά την άποψή μου όχι απλά να υποσχόμαστε πως θα γίνει αλλά κάποια στιγμή να προχωρήσουμε σε χειροπιαστά μέτρα», επέμεινε η κυρία Μπέρμποκ.

Αυτό σημαίνει πως απαιτούνται συνομιλίες του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στη γερμανική επικράτεια, συμπλήρωσε. «Δεν μπορούμε απλά να τα πακετάρουμε και να τα στείλουμε πίσω», εξήγησε.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν την 26η Σεπτεμβρίου.