«Δημοσιεύστε τη συμφωνία με την Cosco» – Διακοπές τέλος, η Τουρκία επιστρέφει στις προκλήσεις

Τρεις φορείς της ναυπηγοεπισκευής, με επιστολή τους σε Γεραπετρίτη, Γεωργιάδη, Πλακιωτάκη, ζητούν να τεθεί άμεσα σε ανοιχτή διαβούλευση η τροποποίηση των όρων παραχώρησης επιπλέον 16% της ΟΛΠ. ● Στη Βουλή το θέμα από τον βουλευτή Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Την αντίθεσή τους στις «ακολουθούμενες κρυφές διαδικασίες για καίρια θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες του Πειραιά, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους» εκφράζουν με επιστολή τους στους υπουργούς Γ. Γεραπετρίτη, Αδ. Γεωργιάδη και Γ. Πλακιωτάκη τρεις φορείς της ναυπηγοεπισκευής. Ζητούν να γίνει γνωστό το σχέδιο τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ και να τεθεί η συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και Cosco σε ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να διατυπώσουν τις απόψεις τους οι χρήστες του λιμένα του Πειραιά, οι παραλιμένιοι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση αποδέχτηκε τη θέση της Cosco ότι για τις καθυστερήσεις των 11 υποχρεωτικών επενδύσεων που έπρεπε να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2021 προκειμένου να της μεταβιβαστεί το υπόλοιπο 16% των μετοχών του ΟΛΠ δεν ήταν υπεύθυνη αυτή, αλλά «εξωγενείς παράγοντες». Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να της μεταβιβαστεί το 16% δίνοντάς της τη δυνατότητα μέχρι το 2026 να ολοκληρώσει τις επενδύσεις, καταθέτοντας ως αντάλλαγμα εγγυητική επιστολή, ανάλογη με το ύψος των επενδύσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Την επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ), του Συνδέσμου Ιδιωτικών Ναυπηγείων Περάματος (ΣΙΝΠ) και της Ενωσης Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά (ΕΝΩΜΗΧΠΕ) κατέθεσε με αναφορά του στη Βουλή ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης.

«Οι παραγωγικοί φορείς του Πειραιά και οι τοπικές κοινωνίες ζητούν να γνωστοποιηθεί άμεσα η συμφωνία για την τροποποίηση των όρων παραχώρησης του λιμένα Πειραιά στην Cosco» τονίζει ο Τρ. Αλεξιάδης, ζητά απαντήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Nαυτιλίας και Επικρατείας και ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκρισή τους στα αιτήματα των παραγωγικών φορέων.

Τέλος, σημειώνει ότι καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από τους αρμόδιους υπουργούς στις συνεχείς παρεμβάσεις του για το θέμα της μεθόδευσης της κυβέρνησης να παρακάμψει με ταχύτατες διαδικασίες μέσα στο κατακαλόκαιρο τη συμφωνία παραχώρησης και να εκχωρήσει στην Cosco τις μετοχές του ΟΛΠ, χωρίς την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων για συγκεκριμένα έργα στο λιμάνι του Πειραιά.

Με την επιστολή τους οι τρεις φορείς της ναυπηγοεπισκευής ενημερώνουν τους υπουργούς ότι «σε δημοκρατικές και ευνομούμενες χώρες δεν επιτρέπεται να διαμορφώνονται και να συνομολογούνται “εν κρυπτώ” κρίσιμες συμφωνίες για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες του Πειραιά».

Επισημαίνουν ακόμα ότι για τους χρήστες του λιμένα αποτελεί δικαίωμα να έχουν πλήρη γνώση του σχεδίου τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης και να διατυπώσουν γνώμη, ενώ τονίζουν ότι η ευθύνη της μη υλοποίησης των υποχρεωτικών επενδύσεων βαρύνει καθ’ ολοκληρία την Cosco και όχι το Ελληνικό Δημόσιο.

Διακοπές τέλος, η Τουρκία επιστρέφει στις προκλήσειςΗ τουρκική φρεγάτα Barbaros

Με αντιNAVTEX που βασίζεται στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η Άγκυρα επιχειρεί να εμποδίσει έρευνες ανατολικά της Κρήτης, επιστρέφοντας στην τακτική των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Επιστρέφει στην τακτική των προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με αντι-NAVTEX την οποία εξέδωσε στις 16 Σεπτεμβρίου, η υδρογραφική υπηρεσία της.

Η NAVTEX αυτή αποτελεί απάντηση στην ελληνική  που αφορά σε επιστημονικές έρευνες ανατολικά της Κρήτης του πλοίου NAUTICAL GEO, το οποίο έχει μισθωθεί από την κοινοπραξία κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού EAST MED.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX η ελληνική οδηγία προς ναυτιλομένους περιλαμβάνει περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, “όπως έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ, στις 18 Μαρίου 2020”.

Πρόκειται για περιοχή που περιλαμβάνεται στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, που είχε συνάψει ο Ερντογάν με την κυβέρνηση Σάρατζ τον Δεκέμβριο του 2019.

Στο παρακάτω χάρτη που παρουσιάζει το militaire.gr, βλέπετε το χάρτη με την περιοχή των ερευνών του NAUTICAL GEO και ακριβώς από κάτω βλέπετε το χάρτη τον οποίο κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ το  2020.

Διακοπές τέλος, η Τουρκία επιστρέφει στις προκλήσεις

Moratorium τέλος

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση τον Ιούνιο με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία, όπως ανέφεραν τότε κυβερνητικές πηγές:

Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ότι δεν μπορεί το 2021 να επαναληφθεί αυτό που έγινε το καλοκαίρι του 2020 με τους δύο στόλους στο Αιγαίο.

Συμφωνήθηκε η πρόωθηση της θετικής ατζέντας 25 σημείων που είχαν συμφωνήσει Φραγκογιάννης – Ονάλ, κυρίως για εμπορικά και οικονομικα θέματα.

Διαπιστώθηκε ότι εξακολουθουν βέβαια να υπάρχουν οι διαφορές σε σειρά θεμάτων με κύριο την ΑΟΖ

Μάλιστα, τότε ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι: “Θα είναι μία ήσυχη χρονιά εφέτος”, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία με Μητσοτάκη για θερινό moratorium στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.