Δημοκρατικοί ΗΠΑ: Καμία εξουσιοδότηση στον Ντ.Τραμπ να οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο με το Ιράν – Μέση Ανατολή: Το λάβαρο “επιτυχίας” που αναζητά ο Τραμπ και οι παγίδες της νέας κρίσης – Τραμπ για Ιράν: “Σκοτώσαμε τον Σουλεϊμανί για να σταματήσει ο πόλεμος και όχι να αρχίσει”

congress
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτατους ηγέτες του Κογκρέσου πριν τη δολοφονία του Κ.Σουλεϊμανί. Από την άλλη, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο Μ.Πομπέο επιμένει ότι «ο κόσμος είναι πλέον πιο ασφαλής».

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει την εξουσιοδότηση για ένα πόλεμο με το Ιράν», χωρίς να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, τόνισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ, μετά τη σημερινή δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτατους ηγέτες του Κογκρέσου πριν οι ΗΠΑ σκοτώσουν τον Κ.Σουλεϊμανί.

«Είναι η άποψή μου ότι ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσιοδότηση για ένα πόλεμο με το Ιράν», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος από το βήμα της ολομέλειας της Γερουσίας προσθέτοντας ότι «αν σχεδιάζει μια μεγάλη αύξηση στρατευμάτων, και δυνητικά εχθρικών, για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση θα χρειαστεί έγκριση από το Κογκρέσο και την έγκριση από τον αμερικανικό λαό».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τον Μιτς ΜακΚόνελ, η κυβέρνηση Τραμπ θα ενημερώσει αργότερα σήμερα την ηγεσία του Κογκρέσου για την επιχείρηση εναντίον του Σουλεϊμανί. Πιθανότατα θα ακολουθήσει μια απόρρητη ενημέρωση όλων των γερουσιαστών την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτός ο τρομοκράτης ιθύνων νους δεν συνιστούσε απλώς απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Επί μία και πλέον δεκαετία οργάνωνε το μοχθηρό και αποσταθεροποιητικό έργο του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή», είπε ο ΜακΚόνελ, προτρέποντας τους συναδέλφους του γερουσιαστές να μην εξάγουν συμπεράσματα για την επιχείρηση μέχρι να ενημερωθούν για τα γεγονότα.

Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μαρκ Ρούμπιο υπερασπίστηκε την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στοχοθετήσει τον Ιρανό διοικητή της Δύναμης Κουντς, λέγοντας ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί επιχειρούσε να θέσει υπό τον έλεγχό του το Ιράκ και να το χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για να εξαπολύει επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κατ’ εντολή του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε πραξικόπημα στο Ιράκ», έγραψε ο ΜΡούμπιο στο twitter, χωρίς να διευκρινίσει τις πηγές του.

«Διέφθειρε ή απειλούσε πολιτικούς, εκμεταλλευόταν τους φυσικούς πόρους του Ιράκ και έφερνε μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, πιστή στον ίδιο, σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το Ιράκ σε πλατφόρμα για να εξαπολύει επιθέσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας», συνέχισε ο ίδιος.

Μ.Πομπέο: Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί

Η Γαλλία έχει «άδικο» όταν υποστηρίζει ότι ο κόσμος έγινε «πιο επικίνδυνος» μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν, σύμφωνα με τις οποίες, «σήμερα οι άνθρωποι ξύπνησαν σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή».

«Οι Γάλλοι απλώς έχουν άδικο στο θέμα αυτό. Ο κόσμος είναι πολύ πιο ασφαλής σήμερα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Αμερικανοί στην περιοχή είναι πιο ασφαλείς σήμερα μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί», απάντησε ο Πομπέο.

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έγραψε στο Twitter ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ο τελευταίος κάλεσε την Τεχεράνη να αποφύγει κάθε αντίδραση, με αφορμή τον θάνατο του Σουλεϊμανί, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια σοβαρή κρίση εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων» και να επιδεινώσει την αστάθεια στην περιοχή. Παράλληλα, κάλεσε και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

 

Μέση Ανατολή: Το λάβαρο “επιτυχίας” που αναζητά ο Τραμπ και οι παγίδες της νέας κρίσης

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί

Ο διδάκτωρ διεθνών σχέσεων Ηλίας Τασόπουλος αναλύει, όλα τα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ.

Η εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή έριξε λάδι στη φωτιά στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια-και ιδιαίτερα μετά την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ-στη Μέση Ανατολή.

Αναζητώντας απαντήσεις στα όντως σημαντικά ερώτημα που προκύπτουν, το Νews 24/7 έδωσε το λόγο στον Ηλία Τασόπουλο, διδάκτωρ διεθνών σχέσεων στο Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

“Οπως όλα δείχνουν” τονίζει ο κ. Τασόπουλος “φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μία επιλογή των ΗΠΑ, απολύτως συγκεκριμένη. Μπορεί οι εξηγήσεις, αναφέρομαι στις επίσημες, να μοιάζουν λίγο αόριστες αλλά σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν αυτήν την επιλογή. Βγήκε, ας πούμε, και έκανε επίσημα δηλώσεις ο Μάικ Πομπέο. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η εξόντωση του Σουλεϊμανί συμβάλλει στου σκοπούς του”.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υπογραμμίζει επίσης “ότι ενώ η επίσημη δικαιολογία αφορά τις ιρανικές επιθέσεις που σχεδιάζονταν, είναι σαφές ότι μπαίνοντας σε εκλογικό έτος ο Τραμπ χρειαζόταν μία μεγάλη επιτυχία που θα μπορεί να την φέρει ως λάβαρο σε μία δύσκολη γι’ αυτόν περίοδο λόγω και της παραπομπής του. Είναι, βέβαια, εξαιρετικά απλοϊκή η προσέγγιση ότι μπορεί ένα κράτος όπως είναι το Ιράν να αντιμετωπιστεί σαν τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για πλάνη που ενδεχομένως έχει η ηγετική ομάδα υπό τον Τραμπ”.

Σε ότι αφορά την αντίδραση του Ιράν, ο κ. Τασόπουλος είναι ξεκάθαρος: “Θα υπάρξει απάντηση. Πρέπει να έχουμε επίσης κατά νου ότι το Ιράν διαθέτει μία συγκροτημένη κρατική δομή και η απώλεια ενός προσώπου, έστω και αν αυτό είναι πολύ σημαντικό όπως ο Σουλεϊμανί, δεν μπορεί να μεταβάλλει τους σκοπούς του. Σχεδόν πάντα λοιπόν το Ιράν έχει μία απάντηση όταν προκαλείται από τους αντιπάλους του.

Εχει, επίσης, και μία αναλογικότητα στα χτυπήματα. Το Ιράν ότι λαμβάνει το δίνει πίσω. Οι αμερικανικοί στόχοι στη Μέση Ανατολή είναι πάρα πολλοί. Στη Συρία, στο Λίβανο κτλ”.

“Επιπρόσθετα”, συμπληρώνει ο κ. Τασόπουλος “η κατάσταση στο Ιράκ, που έτσι και αλλιώς ήταν δύσκολη για τις ΗΠΑ, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Υπήρχαν ήδη μεγάλες ταραχές στους δρόμους, επεισόδια κτλ. Και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα υπερασπιστούν τις ΗΠΑ τώρα οι σύμμαχοί τους.

Ο πρώτος αντίκτυπος πάντως είναι γεγονός και αφορά τις αγορές πετρελαίου. Αλλά θα πρέπει να δούμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά. Αλλη η κατάσταση στο Ιράκ, άλλη στη Συρία, όπου υπάρχουν οι τελευταίες εστίες αντίστασης στον Ασαντ, άλλη στην Υεμένη”.

Τελικό συμπέρασμα: “Ηταν επιλογή της αμερικανικής διοίκησης να κλιμακώσει την ένταση. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Ακόμα και το Ισραήλ, ο πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, δεν φαίνεται να είναι υπέρ. Από την πλευρά τους χώρες όπως η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προφανώς και δεν είναι σύμφωνες με επιλογές που αυξάνουν την ένταση”.

“Το Ιράν θα απαντήσει και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δείξει ότι είναι αδύναμο. Και αν δεν απαντήσει θα φανερώσει αδυναμία. Το που και το πως θα απαντήσει συνιστά μεγάλο κίνδυνο. Υπάρχουν πάντα οι εκκρεμότητες για τη συμφωνία για τα πυρηνικά αλλά και οι κυρώσεις. Το θέμα των πυρηνικών ήταν κεντρικό στην προηγούμενη προεκλογική καμπάνια του Τραμπ. Είναι επίσης σαφές ότι το διπλωματικό κατεστημένο των ΗΠΑ βρέθηκε απέναντι στην επιλογή της κλιμάκωσης. Στις ΗΠΑ υπάρχουν δύο τάσεις. Επικρατεί αυτή του Τραμπ λόγω του χαρακτήρα του προέδρου”.

 

Τραμπ για Ιράν: “Σκοτώσαμε τον Σουλεϊμανί για να σταματήσει ο πόλεμος και όχι να αρχίσει”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στις ιρανικές απειλές και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ενέργεια εάν κριθεί αναγκαίο – Επανέλαβε ότι ο υποστράτηγος του Ιράν ευθύνεται για τον θάνατο πολλών ανθρώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις πρώτες δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, η οποία οδήγησε στη δολοφονία του διοικητή της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του ΙράνΚασέμ Σολεϊμανί, τόνισε ότι διέταξε την επίθεση προκειμένου «να σταματήσει ένας πόλεμος» και «όχι για να αρχίσει ένας πόλεμος».

Σε σύντομη ομιλία του στη Φλόριντα την Παρασκευή, ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι «ο Σολεϊμανί σχεδίαζε επικείμενες και απειλητικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικού προσωπικού, αλλά τον πιάσαμε επ’ αυτοφώρω και τον τελειώσαμε».

Σύμφωνα με τον κ. Τραμπ, υπό την ηγεσία του, «η πολιτική της Αμερικής είναι ξεκάθαρη για τους τρομοκράτες που βλάπτουν ή σκοπεύουν να βλάψουν οποιονδήποτε Αμερικανό».

«Θα σας βρούμε, θα σας εξαλείψουμε, θα προστατεύουμε πάντα τους διπλωμάτες μας, τα μέλη του στρατού μας – όλους τους Αμερικανούς και τους συμμάχους μας», συμπλήρωσε.

Κατηγόρησε επιπλέον τον Σολεϊμανί και τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ότι επί χρόνια, στόχευαν, τραυμάτισαν και σκότωσαν δεκάδες πολίτες και στρατιώτες των ΗΠΑ.

«Ο Σολεϊμανί έκανε αρρωστημένο πάθος του τον θάνατο αθώων ανθρώπων συμβάλλοντας σε τρομοκρατικά σχέδια τόσο μακριά, όσο είναι το Νέο Δελχί και το Λονδίνο», συνέχισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*