Δηλώσεις στήριξης στην Έφη Αχτσιόγλου — ΣΥΡΙΖΑ: Τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Η Έφη Αχτσιόγλου άνοιξε την κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ωδείο Αθηνών, η πρώην υπουργός Εργασίας επί τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η υποψηφιότητά της δεν αφορά απλώς την ίδια ή την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά «την Ελλάδα» και «την κοινωνία», «την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχή», αλλά και «κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη».

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι η υποψήφια για την προεδρία δεν ήταν καθόλου αυτοαναφορική κατά τη διάρκεια των σύντομων δηλώσεών της, προτάσσοντας την κοινωνική αναγκαιότητα μιας ισχυρής προοδευτικής αντιπολίτευσης σε σύνδεση με την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Στο πλευρό της Ηλιόπουλος και Χαρίτσης

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η πρώτη δήλωση στήριξής της από τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί μια επιλογή ανανέωσης και ενότητας. Μια επιλογή από το “νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας».

Όπως τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, «ένας από τους «ουσιαστικούς συμβολισμούς αυτής της υποψηφιότητας» είναι ότι «οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ όταν ανέλαβε το 2019 ήταν η ακύρωση μέτρων ενίσχυσης των εργαζομένων που είχαν την υπογραφή της Έφης Αχτσιόγλου». Πρόσθεσε πως «η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά συνολικά τα χιλιάδες μέλη και φίλους του. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε ξανά ένα σύγχρονο κόμμα που θα εκφράζει τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες».

Ακολούθησε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την οποία «κλείνει ένας μεγάλος και συναρπαστικός ιστορικός κύκλος που γιγάντωσε την Αριστερά και συντάραξε πολιτικά την Ελλάδα και την Ευρώπη», τονίζοντας πως πλέον το κόμμα «βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: αυτή μιας ουσιαστικής νέας αρχής».

«Το τελευταίο διάστημα πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, καλώντας με να διεκδικήσω την προεδρία του κόμματός μας. Τους ευχαριστώ θερμά. Η εκτίμησή τους με τιμά και με συγκινεί. Έχω αποφασίσει όμως διαφορετικά. Δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος», έγραψε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Ταυτόχρονα δεσμεύομαι ότι θα συμμετέχω με όλες μου τις δυνάμεις στη νέα συλλογική μας πορεία».

Όσον αφορά την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, σημείωσε πως νιώθει «την υποχρέωση και την ευθύνη» να πάρει θέση. «Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επιχειρεί ακριβώς να εκφράσει την βούληση για μια ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας, την ανάγκη να ανανεώσουμε την στρατηγική και το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασής μας, να αφουγκραστούμε τις ζωτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να συντονιστούμε με τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας. Θα την υποστηρίξω ολόθερμα», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, δηλώνοντας «περήφανος» που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «οδεύει σε μια δημοκρατική και ανοιχτή διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας».

«Το στοίχημα της ενότητας και των προωθητικών συνθέσεων δίχως εκπτώσεις στην εμβάθυνση, βρίσκεται μπροστά μας. Και είναι πιστεύω κρίσιμο όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας στον τόπο μας συνολικότερα», κατέληξε.

Η απόφαση για την υποψηφιότητα και οι συνεργάτες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κ. Αχτσιόγλου πήρε τη μεγάλη απόφαση πριν από λίγες μέρες και ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε δεύτερες σκέψεις για το αν θα έκανε το μεγάλο βήμα.

Ήδη προχώρησε στη στελέχωση ομάδας που θα την περιβάλλει επικοινωνιακά το επόμενο διάστημα και έως την κάλπη, στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ο Ανδρέας Μπελεγρής (συνεργάτης έως πρότινος της Πόπης Τσαπανίδου και του Νάσου Ηλιόπουλου) που θα αποτελεί τον σύνδεσμό της με τους δημοσιογράφους, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα έχει συνεργασία και με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκο Μαραντζίδη.

► Την υποψηφιότητά του αναμένεται να ανακοινώσει κι ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα «ανακοινώσει τις προθέσεις του» την ερχόμενη Παρασκευή. Ερώτημα παραμένει η περίπτωση του Παύλου Πολάκη.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – ΕρντογάνΓραφεία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν όσο και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση.

Σειρά ερωτημάτων θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αναφορικά με την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει:

Δεν εκπλήσσει κανέναν ότι ο κ. Μητσοτάκης αφού για χρόνια εκμεταλλεύθηκε τυχοδιωκτικά τα ελληνοτουρκικά για να πλήξει την Αξιωματική Αντιπολίτευση, με την κατηγορία ότι αποτελεί “εθνική εξαίρεση” για την οποία “ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη”, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα θέσει θέμα Θράκης στον κ. Ερντογάν, σήμερα που βρίσκεται στο εξωτερικό, κάνει στροφή 180 μοιρών. Ξεχνά την εμπρηστική, προεκλογικής χρήσεως, ρητορική του και φοράει το κοστούμι της μετριοπάθειας και της διπλωματίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει στον δρόμο της εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης ευαίσθητων εθνικών θεμάτων για ψηφοθηρικούς και μικροκομματικούς λόγους.

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο και η απόφαση για ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα αποτελούν θετικές εξελίξεις τις οποίες στηρίζουμε. Θα λειτουργήσουν υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας μόνο αν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για δέσμευση της Τουρκίας σε συγκροτημένο διάλογο, με προοπτική την Χάγη και σαφείς τις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Αλλιώς η Τουρκία θα αξιοποιήσει τη συνάντηση για  να προβάλλει διεθνώς τη χρήσιμη για τα δικά της συμφέροντα εικόνα διαλλακτικότητας και μετριοπάθειας, ώσπου να επανέλθει στην ένταση μόλις εξασφαλίσει αυτά που διεκδικεί.

Στο πλαίσιο αυτό, και πέρα από τους διθυραμβικούς τόνους των φιλικών της ΜΜΕ, αναμένουμε από την Κυβέρνηση ενημέρωση για τα αποτελέσματα τόσο της συνάντησης όσο και της Συνόδου καθώς και απαντήσεις σε 3 συγκεκριμένα ερωτήματα:

1. Για ποιον λόγο ο κ Μητσοτάκης αλλάζει την πάγια θέση της χώρας και αναφέρεται στην νομική διαφορά μας με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ, ως “γεωπολιτική”;

2. Διεκδικεί η ελληνική Κυβέρνηση ευθέως από την Αμερικανική, προϋποθέσεις για την πώληση F16 στην Τουρκία ή εναποθέτει τις ελπίδες της αποκλειστικά στις καθόλα σημαντικές προσπάθειες στο Κογκρέσο; Έθεσε το θέμα ο κ. Μητσοτάκης στον Αμερικανό Πρόεδρο ή εξακολουθεί να περιορίζεται στο δόγμα του πιστού και δεδομένου συμμάχου;

3. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε πρωτοβουλία για επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης τη θετική ατζέντα και τις προϋποθέσεις της Ελλάδας σε αυτό το πλαίσιο;“.