Δηλώσεις και ενστάσεις για την αμφισβήτηση αμοιβής με μπλοκάκι — Καύσωνας: Θα ανοίξουν ή όχι τα μαγαζιά την Κυριακή;

Εκδόθηκε από τον e-ΕΦΚΑ η εγκύκλιος 41/2023 αναφορικά με τη διαδικασία αντιρρήσεων στις περιπτώσεις αμφισβήτησης της υπαγωγής ασφαλισμένου που αμείβεται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Η ρύθμιση αφορά μη μισθωτούς, αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ) και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους από ΔΠΥ προέρχεται από την απασχόλησή τους, κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα, σε ένα έως και δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Επισημαίνεται ότι στις ρυθμίσεις εντάσσεται και ο ασφαλισμένος δικηγόρος ο οποίος συμβάλλεται με δικηγόρο ή δικηγορική εταιρεία.

Αρμόδια Τοπική Διεύθυνση για την εφαρμογή της διαδικασίας υποβολής της δήλωσης και των τυχόν ενστάσεων είναι η Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ που υπάγεται ο αντισυμβαλλόμενος του ασφαλισμένου με βάση την έδρα του.

Ο αντισυμβαλλόμενος εργοδότης πρέπει να υποβάλει τη σχετική δήλωση για τον εργαζόμενο με ΔΠΥ έως την 10η ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον κατά τον οποίο ξεκίνησε η παροχή υπηρεσιών υπό το συγκεκριμένο καθεστώς -επίσης υποβάλλει όμοια δήλωση και για τη διακοπή της υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο δεν πληρούνται πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις για παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της προαναφερόμενης ρύθμισης.

Ο e-ΕΦΚΑ οφείλει να ενημερώσει αμέσως και με κάθε πρόσφορο μέσο τον ασφαλισμένο για τις δηλώσεις που έχει υποβάλει ο αντισυμβαλλόμενος εργοδότης του. Ο ασφαλισμένος καλείται είτε να αποδεχτεί τη δήλωση εντός 30 ημερών από τότε που έλαβε γνώση, είτε να υποβάλει αντιρρήσεις.

Αν ο αντισυμβαλλόμενος εργοδότης δεν δηλώσει την απασχόληση του εργαζομένου με ΔΠΥ, ο ασφαλισμένος υποβάλλει, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο ξεκίνησε η παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης ή μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο δεν πληρούνται πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης, στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ ή στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ δήλωση, αντίστοιχα, περί υπαγωγής στη ρύθμιση ή περί διακοπής της υπαγωγής του στη ρύθμιση

Στη συνέχεια ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνει αμέσως και με κάθε πρόσφορο μέσο τον αντισυμβαλλόμενο για τις δηλώσεις του ασφαλισμένου και τον καλεί είτε να αποδεχτεί τη δήλωση εντός 30 ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης, είτε να υποβάλει αντιρρήσεις.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της δήλωσης του εργοδότη ή του εργαζόμενου, υποβάλλονται εκ μέρους του αντισυμβαλλομένου αντιρρήσεις ενώπιον της αρμόδιας Τοπικής Διεύθυνσης του e-ΕΦΚΑ εντός 30 ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης.

Καύσωνας: Θα ανοίξουν ή όχι τα μαγαζιά την Κυριακή;Θερινές εκπτώσεις 2023: Πότε ξεκινούν - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα - Newsbomb - Ειδησεις - News

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα καταστήματα να μην ανοίξουν την προσεχή Κυριακή που είναι η πρώτη των θερινών εκπτώσεων, λόγω του καύσωνα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέχρι την Πέμπτη, και πάντα σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ούτε εργαζόμενος, αλλά ούτε καταναλωτής, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Εάν τελικά αποφασιστεί να παραμείνουν κλειστά, η Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, θα μεταφερθεί για τις 23 Ιουλίου.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι έμποροι της Αθήνας εμφανίζονται θετικοί ως προς το να μην ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή 16 Ιουλίου. Οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν την Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως το τέλος Αυγούστου.

Θερινές εκπτώσεις 2023: Αρχίζουν τη Δευτέρα - Οδηγίες προς τους καταναλωτές | The Indicator

Ο νέος μηχανισμός εντοπισμού παραπλανητικών εκπτώσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στην πρεμιέρα των θερινών εκπτώσεων επισκέφθηκε εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας όπου διαπίστωσε, όπως ανέφερε υπερεπάρκεια προϊόντων, μεγάλες εκπτώσεις, πολύ καλές τιμές και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Μπροστά σε φαινόμενα παραπλανητικών εκπτώσεων οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρούν σε ελέγχους στην αγορά, τόσο επιτόπιους όσο και εξ αποστάσεως μέσω ενός νέου ηλεκτρονικού εργαλείου.

Με τον νέο αυτό «μηχανισμό» όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, το προηγούμενο διάστημα συλλέχθηκαν τιμές προϊόντων από εκατοντάδες καταστήματα και αλυσίδες καταστημάτων οι οποίες θα συγκριθούν με τις τιμές στα καταστήματα μετά την έναρξη των εκπτώσεων και εφόσον διαπιστωθούν πλασματικές ή εικονικές εκπτώσεις, θα επιβληθούν πολύ αυστηρά πρόστιμα.