Δεσμεύσεις για υποχρεωτική κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό — Δραματική αύξηση εμφανίζουν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Σαφή δέσμευση για επέκταση της υποχρεωτικότητας στη συλλογική σύμβαση επισιτισμού σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, στη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες σύσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού, Β. Κικίλια, αλλά αυτή τη φορά και με τη συμμετοχή της ΠΟΕΕΤ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Με αυτό το θέμα συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στις 31 Μαΐου οπότε και αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση με την οποία εκτός από τη σύμβαση στον τουρισμό θα επεκταθεί και η σύμβαση που έχει υπογραφεί για τις επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Στον βαθμό που γίνει πράξη, περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο θα δουν αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021. Ιδιαίτερα ευνοημένο θα είναι το προσωπικό κουζίνας καθώς οι μισθοί τους -βάσει της κλαδικής- θα αναπροσαρμοστούν ώστε να μην υπολείπονται από τον κατώτατο μισθό που πρόσφατα αυξήθηκε στα 713 ευρώ.

Αντίστοιχες αυξήσεις θα έχουν και οι εργαζόμενοι ως βοηθητικό προσωπικό για τους οποίους η κλαδική προβλέπει μικτό μισθό 673, 38 ευρώ, οι ταμίες (697,46 ευρώ), ενώ βελτιωμένος θα είναι και ο μισθός των πλήρως απασχολούμενων διανομέων. Γι’ αυτήν την κατηγορία προβλέπεται μισθός 674,24 ευρώ βάσει της κλαδικής αλλά λογικά θα τύχει αναπροσαρμογής ώστε να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού.

Η διάρκεια της κλαδικής σύμβασης που θα κηρυχτεί σύντομα υποχρεωτική είναι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2023 και φέρει τις υπογραφές των προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, της ΓΣΕΒΒΕ και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας. Υπεγράφη στις 24 Μαΐου 2021 κι έκτοτε εκκρεμούσε η υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη και η κήρυξή της ως υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας, η χαμηλή προσφορά εργατικών χεριών στον τουρισμό, ενδεχομένως και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει ένα φιλεργατικό προφίλ μπροστά στο όποιο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών ανάγκασαν τον υπουργό να βγάλει τη σύμβαση από το συρτάρι όπου ήταν καταχωνιασμένη εδώ και έναν χρόνο και να κάνει αυτό που δεν είχαν κάνει οι προκάτοχοί του: να ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητάς της σε όλον τον κλάδο.

Χριστίνα Κοψίνη

Δραματική αύξηση εμφανίζουν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμείαΔραματική αύξηση εμφανίζουν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Δραματική αύξηση εμφανίζουν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία εκτινάχθηκαν στα 42,83 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου από 41 δισ. ευρώ στις 31/12/2021. Μάλιστα, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του ΕΦΚΑ ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι σαφάρι για την είσπραξη των οφειλών με κυρίαρχο το όπλο των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων.

Σε πρώτη φάση θα αποσταλούν 300.000 Ατομικές Ειδοποιήσεις, ενώ εξετάζεται η αναστολή χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-ΕΦΚΑ για υποβολή ΑΠΔ σε οποιονδήποτε εργοδότη εμφανίζει χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, ανεξάρτητα από τη νομική του μορφή ή το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έκθεση του ΚΕΑΟ για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το χαρτοφυλάκιο των οφειλών αυξήθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος μαζί με τα πρόσθετα τέλη να εκτοξευτεί στα 42,83 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, από 41 δισ. ευρώ στις 31/12/2021.

Το εντυπωσιακό είναι πως η μεταβολή αυτή τη φορά δεν αφορούσε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις (που ήταν μόλις 459,5 εκατ. ευρώ), αλλά κατά κύριο λόγο «φρέσκα» χρέη 1,35 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα χρέη που δημιούργησαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας οι εργοδότες (πρ. ΙΚΑ), από το 2020 έως το τέλος του 2021 και τα οποία έφτασαν στο ΚΕΑΟ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Χαρακτηριστικό είναι πως τον περασμένο Δεκέμβριο οι οφειλέτες εργοδότες ήταν 474.610, ενώ στα τέλη Μαρτίου είχαν φτάσει στους 555.446. Το πλήθος των οφειλετών αυξήθηκε κατά 80.836 μητρώα, δηλαδή κατά 17%. Η πλειοψηφία εξ αυτών, δηλαδή οι 45.836 (57%), δημιούργησαν μικρά χρέη έως 15.000 ευρώ.

Εκτός από τους εργοδότες, χρέη στην πανδημία δημιούργησαν και πάνω από 300.000 μη μισθωτοί. Παρ’ όλα αυτά, η ένταξη στην κορωνο-ρύθμιση των 72 δόσεων είναι μάλλον αναιμική. Στα τέλη του 2021 – όταν υπήρχαν στο τραπέζι μόνο οι οφειλές των μη μισθωτών – είχαν ενταχθεί μόλις 11.210 οφειλέτες.