Δεκάδες οι νεκροί από την πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Υεμένη – Μιανμάρ: Φόβοι για αιματοκύλισμα, εκατοντάδες διαδηλωτές περικυκλωμένοι από τη χούντα

Δεκάδες οι νεκροί από την πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Υεμένη

Τα 60 έφτασαν τα θύματα από την πυρκαγιά την Κυριακή σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, δήλωσε στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας των σιιτών ανταρτών Χούθι, σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι απέδωσε την τραγωδία στο γεγονός ότι στο κέντρο κρατείτο πλεονάζων αριθμός μεταναστών και στο χάος που επικράτησε όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, διευκρινίζοντας ότι στα θύματα συγκαταλέγονται μετανάστες από την Αφρική και μέλη του προσωπικού του κέντρου.

Η οργάνωση Ανσαρουλάχ, όπως αυτοαποκαλείται το κίνημα των σιιτών ανταρτών, σχημάτισε επιτροπή για να διενεργήσει έρευνα σχετικά με το συμβάν, πρόσθεσε.

Η εγκατάσταση χρησιμοποιείται για να κρατούνται μετανάστες που μπήκαν στη χώρα «παράνομα» ενόψει των διαδικασιών απέλασής τους, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες το απόγευμα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «επειγόντως πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στους μετανάστες που υπέστησαν τραυματισμούς» στην πυρκαγιά.

«Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά (…) παραμένει ανεπιβεβαίωτος, καθώς δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημα στοιχεία», τόνισε ο ΔΟΜ.

Παρότι στην Υεμένη μαίνεται από το 2014 ένοπλη σύρραξη που έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κι έχει ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού, η ροή μεταναστών από την Αφρική, που πάνε στη χώρα για να κινηθούν από εκεί προς τις πλούσιες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, σε αναζήτηση δουλειάς και καλύτερης ζωής, παραμένει συνεχής. Υπολογίζεται πως στο εμπόλεμο κράτος φθάνουν 100.000 μετανάστες κάθε χρόνο.

Ωστόσο, ο ΔΟΜ εκτιμά ότι ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στην Υεμένη μειώθηκε σε περίπου 37.500 το 2020, από 138.000 το 2019, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Υπογραμμίζει ότι χιλιάδες εξ αυτών έχουν αποκλειστεί στην επικράτεια της Υεμένης, ιδίως μετά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τα αίτια της πυρκαγιάς στο κέντρο κράτησης μεταναστών παραμένουν άγνωστα, όπως και ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που κρατούνταν εκεί.

 

Μιανμάρ: Φόβοι για αιματοκύλισμα, εκατοντάδες διαδηλωτές περικυκλωμένοι από τη χούνταΜιανμάρ: Φόβοι για αιματοκύλισμα, εκατοντάδες διαδηλωτές περικυκλωμένοι από τη χούντα

Περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις ασφαλείας του στρατιωτικού καθεστώτος είναι εκατοντάδες διαδηλωτές που έχουν οχυρωθεί σε συγκρότημα κατοικιών σε συνοικία της Ρανγκούν, με τη διεθνή κοινότητα -και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες- να καλούν τη χούντα της Μιανμάρ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνσή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές «με ασφάλεια, χωρίς βία ή συλλήψεις», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζάριτς.

«Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν οχυρωθεί είναι γυναίκες που σκόπευαν να διαδηλώσουν ειρηνικά για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*