Συνεχείς συσκέψεις για το πακέτο οικονομικών μέτρων της ΔΕΘ έχει ο πρωθυπουργός, με στόχο την επανεκκίνηση με θετικές ειδήσεις .
Το θετικό αφήγημα της ΔΕΘ, που θα αποτελέσει και αντίδοτο στην ακρίβεια, αναζητεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει συνεχείς συσκέψεις και σήμερα με το οικονομικό επιτελείο.
Το καλάθι του πρωθυπουργού αναμένεται να περιλαμβάνει, όπως έχει προαναγγελθεί, μέτρα για να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τις αυξήσεις- φωτιά στη ΔΕΗ, αλλά και προκειμένου το κύμα των ανατιμήσεων να μην “ξεφύγει” και καταστεί αισχροκέρδεια, κάτι που δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις.
Η κυβέρνηση όμως ομολογεί ότι ουσιαστικά τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι περιορισμένα διότι όπως τονίζει το κύμα ανατιμήσεων είναι παγκόσμιο, ενώ ούτε μπορεί ούτε θέλει να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών. Αλλά σχεδιάζει να λάβει αφενός στοχευμένα μέτρα για τους ασθενέστερους, αφετέρου να εστιάσει στην έμμεση αύξηση εισοδήματος δια της περαιτέρω μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο πρωθυπουργός ταυτόχρονα θα κληθεί στη ΔΕΘ να παρουσιάσει και τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τους επόμενους μήνες. Για την κυβέρνηση εξακολουθεί να μην τίθεται ζήτημα νέου καθολικού lockdown. Ταυτόχρονα όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαύλο κύκλο: Είτε ένα νέο lockdown με νέα μέτρα στήριξης, τα οποία δεν μπορεί να αντέξει η οικονομία. Είτε άνοιγμα της οικονομίας με περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους και με κίνδυνο εφόσον θα έχουν σταματήσει τα μέτρα στήριξης να φανούν πλέον οι συνέπειες της πανδημίας.
Και το κυριότερο, στην πραγματικότητα εξαρτάται από τις αντοχές του ΕΣΥ εάν θα επιβληθούν και νέα περιοριστικά μέτρα. Ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη εξετάζονται ειδικότερα μέτρα όπως ψώνια μόνο με click away για τους ανεμβολίαστους, πέραν των περιορισμών στην πρόσβαση τους σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, όπου θα μπορούν να μπουν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι.
Σημειωτέον ότι την επομένη της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ ανοίγουν τα σχολεία, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να παραμείνουν ανοιχτά όλη τη σχολική χρονιά. Για αυτό και χθες αποφασίστηκε οι εμβολιασμοί των παιδιών άνω των 12 ετών να γίνονται και από παιδιάτρους, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού.
Βίκυ Σαμαρά
Θριαμβολογία και πραγματικότητα
Εδώ και μέρες, μας προετοίμαζαν τα κυβερνητικά στελέχη για τα πανηγύρια που ακούσαμε χθες, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το δεύτερο τρίμηνο και τις επιδόσεις της οικονομίας. «Περιμένετε και θα δείτε…», υπόσχονταν, λες και η ανακοίνωση ενός στατιστικού -εξ ορισμού συμβατικού μεγέθους- με κάποιον μαγικό τρόπο θα γέμιζε τις τσέπες μας με χρήμα και τις ψυχές μας με αισιοδοξία.
Και το «θαύμα» έγινε: ένα ποσοστό, το 16,2%, που μετρά πόσο αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ενός τριμήνου, ας πούμε ένα ποσό περίπου 40 δισ. ευρώ, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρσι, έγινε το εφαλτήριο για να πλημμυρίσουν οι τηλεοπτικοί δέκτες, οι ραδιοφωνικές συχνότητες και οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες με δηλώσεις για τον «θρίαμβο» της ελληνικής οικονομίας.
Χάντρες στους ιθαγενείς θαρρεί ότι πουλάει η κυβέρνηση. Λες και είναι δύσκολο να καταλάβει ο μέσος πολίτης, ακόμη και ο παντελώς άσχετος με τα μακροοικονομικά μεγέθη, ότι από τη στιγμή που πέρσι, το τρίμηνο Απρίλη – Ιούνη, η οικονομική δραστηριότητα είχε καταβαραθρωθεί, φέτος την ίδια περίοδο το «κοντέρ» της μεγέθυνσης θα έγραφε κάτι παραπάνω. Απλή αριθμητική είναι.
Το ίδιο, άλλωστε, έγινε σε όλη την Ε.Ε. Και σε όλο τον κόσμο. Η τσακισμένη από το μεγάλο λοκντάουν του 2020 παγκόσμια οικονομία, φέτος μπορεί να φαντάζει ίσως και παράδεισος, αφού η οικονομική δραστηριότητα επιταχύνθηκε, κόσμος ταξίδεψε, η κατανάλωση ενισχύθηκε. Αλλά ταυτόχρονα μπορεί να παραμένει κόλαση -καθαρτήριο στην καλύτερη περίπτωση- για εκατομμύρια εργαζόμενους που μένουν χωρίς δουλειά, που η πολυδιαφημισμένη ανάκαμψη πέρασε δίπλα τους, αλλά… δεν κόλλησε.
Αυτό αποκαλύπτουν τα ζοφερά στοιχεία που παρουσίασαν χθες τα εργατικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας για την κατάσταση απασχόλησης και διαβίωσης εκατομμυρίων εργαζόμενων, που το προσεχές Σαββατοκύριακο θα δεχτούν την επίθεση κολακείας και υποσχέσεων από τον πρωθυπουργό. Η μαγική εικόνα του άλματος του ΑΕΠ, για το οποίο θριαμβολογεί η κυβέρνηση, ωχριά μπροστά στα ιλιγγιώδη ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, που επικρατούν σε πόλεις και χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης. Το ίδιο ισχύει για τη φτώχεια και την ακρίβεια που εξαϋλώνει τα εισοδήματα.
Και, για να παραλλάξουμε το ιστορικό κλισέ, αν η κυβέρνηση νομίζει ότι με την επικοινωνιακή χρήση των ευημερούντων αριθμών θα γλιτώσει από τον θυμό των δυστυχούντων ανθρώπων, είναι μακριά νυχτωμένη.