“Δίχτυ” τζιχαντιστών στην Αθήνα: Απόρρητη ενημέρωση – “Μην υποβαθμίζετε τον παράγοντα της προώθησης της τρομοκρατίας από την Άγκυρα”

ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ | eirinika.gr

Σήμα κινδύνου για αξιοποίηση τζιχαντιστών σε τρομοκρατικές ενέργειες, από την Άγκυρα, έστειλε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στον ομόλογό του της Κύπρου και τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση των τριών ηγετών την περασμένη Τετάρτη στη Λευκωσία.

Σε αυτό αναφέρεται το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα»: υπό το βασικό τίτλο, «Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές», η εφημερίδα επικαλείται «απόρρητη ενημέρωση του Αιγύπτιου Προέδρου», κάνοντας, επιπλέον, λόγο για «προειδοποίηση για κύμα τρομοκρατών στην Ελλάδα στο μέλλον».

Η Αίγυπτος που έχει πικρή εμπειρία από τρομοκρατικές ενέργειες -ανεξαρτήτως του πόσο δημοκρατικό είναι το εκεί καθεστώς- βλέπει με άλλα λόγια ένα «δίχτυ» τζιχαντιστών, καθοδηγούμενων από την Άγκυρα να δίνει το «παρών» σε όλες τις εύφλεκτες περιοχές της γειτονιάς μας στις οποίες υπάρχει τουρκική ανάμιξη.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανταπόκριση από τη Λευκωσία, του Κώστα Κωνσταντίνου στα «Νέα», το Κάιρο εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχο στην τριμερή συνάντηση των κ. Μητσοτάκη – Αναστασιάδη –Σίσι.

Συγκεκριμένα, «το είδος και κυρίως το μέγεθος των προερχόμενων από την Άγκυρα απειλών -εν όλω- αλλά και των φόβων του Καΐρου ήταν που αποτυπώθηκε, όπως όλα δείχνουν, και στην έκκληση Αλ Σίσι, την έκκληση να μην υποβαθμιστεί ο παράγοντας της προώθησης της τρομοκρατίας σε όλα τα μέτωπα από την Τουρκία. Το βέβαιο είναι πως Ελλάδα και Κύπρος, κατέγραψαν και επεξεργάζονται με προσοχή την έκκληση αυτή».

Καθόλου τυχαία -όπως επεσήμαινε αρμόδια πηγή – η πιο κάτω παράγραφος από την κοινή δήλωση της 8ης Τριμερούς, Κύπρου – Αιγύπτου –Ελλάδας:

«Υπογραμμίσαμε εκ νέου την ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, και προτρέψαμε τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τα Ηνωμένα Έθνη, να αναλάβει περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εναντίον όλων των τρομοκρατικών ομάδων, ανεξάρτητα από τις μορφές τους και ιδεολογίες. Καθώς και συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα για να λογοδοτήσουν εκείνοι οι περιφερειακοί φορείς που παρέχουν σε τρομοκρατικές ομάδες χρήματα, όπλα, ξένους τρομοκράτες, ασφαλείς καταυλισμούς, υποκινήσεις και μέσα ενημέρωσης, σε σαφή παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμιζαν στη δήλωσή τους οι ηγέτες των τριών κρατών. Η αναφορά δε, σε «περιφερειακούς φορείς» που παρέχουν στήριξη από το παρασκήνιο, σε τρομοκράτες, θα μπορούσε να την πει κανείς και φωτογραφική για την Άγκυρα…

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι μόλις προχθές ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου παρέδωσε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μελέτη 600 σελίδων για την προστασία της Ακρόπολης και του πέριξ αρχαιολογικού -και πιο τουριστικού…- χώρου. Πρόκειται για ένα απόρρητο σχέδιο έκτακτης ανάγκης προστασίας του παγκόσμιου συμβόλου -συμβόλου της Δημοκρατίας σημειωτέον- από πάσης φύσης απειλές. Μεταξύ των οποίων και από ανθρωπογενείς παράγοντες, επισημαίνεται στην έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των νέων απειλών, όπως έλεγε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Όπως, αναλυτικά, δήλωνε στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της μελέτης, ο Λ. Οικονόμου, «η πρόκληση ήταν μεγάλη, συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο ασφαλείας, το οποίο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις παρούσες και μελλοντικές και δυνατόν προβλεπόμενες απειλές.

Διότι η εποχή η οποία διανύουμε» επεσήμαινε, «είναι εποχή πρωτόγνωρων απειλών. Αυτό που ίσχυε στο παρελθόν, ότι τα μνημεία είναι ουσιαστικά ασφαλή, λόγω του συμβολισμού και της σημασίας την οποία έχουν, και είναι σεβαστά από όλους, δυστυχώς στις ημέρες μας δεν ισχύει. Κατά συνέπεια, υπάρχουν νέου είδους απειλές για τα αρχαιολογικά μνημεία και τα μουσεία, και αυτό επιβάλλει πλέον να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός».

Νίκος Παπαδημητρίου