Δένδιας: Ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό της ΑΟΖ Ελλάδας, Αιγύπτου – Η γερμανική κυβέρνηση αδειάζει την Αθήνα για τη συμφωνία με Ιταλία

 Δένδιας: Ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Το μήνυμα πως «ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κάιρο και τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

«Είχα σήμερα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Αλ Σίσι, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας.

Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών είχε μακρές συνομιλίες με τον στενό του φίλο, τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, όπως επισημαίνει. «Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα» τόνισε ειδικότερα ο κ. Δένδιας.

 

Η γερμανική κυβέρνηση αδειάζει την Αθήνα για τη συμφωνία με Ιταλία

Ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα στην ελληνική κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια επιφύλασσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τύπου (ΒΡΑ) της Γερμανίας για το θέμα της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα στο briefing της Πέμπτης των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου (Regierungspressekonferenz ) δόθηκε συμπληρωματική απάντηση στο ερώτηση από το briefing της Παρασκευής (12.06.2020) με την παρατήρηση μάλιστα ότι τυχόν δημοσιογραφική αναφορά σε πηγή θα είναι «μία κυβερνητική εκπρόσωπος».

Το ερώτημα ήταν «πώς αξιολογεί η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση τη βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διευρύνει για μια ακόμα φορά την ελληνοϊταλική ΑΟΖ και έχει συνέπειες και για τη Λιβύη και την πετρελαϊκή σύνδεση Λιβύης και Ιταλίας;».

Στην απάντηση αναφέρεται επί λέξει ότι «Το ακριβές λεκτικό της βασιζόμενης στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα. Από αυτήν την άποψη, δεν είναι δυνατή η λεπτομερής αξιολόγηση του περιεχομένου της. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χαιρετίζει καταρχήν τις συμφωνίες εκείνες που ρυθμίζουν δεσμευτικά τα θαλάσσια σύνορα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Εξ όσων γνωρίζει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η συμφωνία είχε ήδη συνομολογηθεί το 2014 μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και κατέστη πλέον δυνατή η επικύρωσή της. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει άμεση σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Το ερώτημα είναι γιατί το Βερολίνο αισθάνεται την ανάγκη να αναφέρει ότι η οριοθέτηση ελληνοϊταλικής ΑΟΖ δεν έχει άμεση σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας;

Ας αναζητήσει την απάντηση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δημήτρης Χατζηνικόλας