Γ. Κατρούγκαλος: Σε αμφισβήτηση πάγιες σταθερές της ελληνικής διπλωματίας – Αλ. Χαρίτσης: Λάθος η εκ των προτέρων δέσμευση Μητσοτάκη για βάσεις και εξοπλιστικά

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ Γ. Κατρούγκαλος«Ο Πρωθυπουργός όμως οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στον ελληνικό λαό»

H δήλωση:

Ενώ στην ιστοσελίδα του γραφείου του πρωθυπουργού  η ατυχέστατη δήλωση του κ Μητσοτάκη περί στήριξης της εκτέλεσης Σουλεϊμάνι χάθηκε -στην κυριολεξία- στη μετάφραση, o  Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης- με σειρά δηλώσεών του- επιχειρεί να την υποστηρίξει, με τον ισχυρισμό, μάλιστα, ότι η σχετική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ «κινείται στα όρια της τρέλας»! Είναι περιττό να επαναλάβω ότι η εκτέλεση ανώτατου στρατιωτικού σε έδαφος τρίτης χώρας, χωρίς να υφίσταται κατάσταση πολέμου, αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό επισημάνθηκε, προς τιμή του, ακόμη  και από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας καθηγητή διεθνούς δικαίου κ. Α. Συρίγο.

Δεν μας απασχολούν τόσο οι δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, άλλωστε, είχε πρόσφατα ενημερώσει τη Βουλή ότι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα πρέπει να ζητηθούν μόνον όταν αυτή παραβιάσει την ΑΟΖ της χώρας μας. Ο Πρωθυπουργός όμως οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στον ελληνικό λαό:

·       Εγκαταλείπει την πάγια εθνική θέση ότι η εξωτερική μας πολιτική έχει ως θεμέλιο λίθο τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου; Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που δεκάδες χιλιάδες ιρακινοί διαδηλώνουν κατά της παρέμβασης οποιωνδήποτε τρίτων χωρών στα εσωτερικά τους;

·       Ταυτίζεται με την πολιτική του Προέδρου Τραμπ (στην οποία υπήρξε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στις ΗΠΑ), ή με την σταθερή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και επιλογή του Προέδρου Ομπάμα) για την ανάγκη διάσωσης της συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης του Ιράν και αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή;

·       Είναι παρόμοιες θέσεις υπέρ της ασφάλειας του ελληνικού λαού, της ειρήνης και της πολυδιάστατης πολιτικής που πρέπει να ακολουθεί η χώρα μας;

 

Αλ. Χαρίτσης: Λάθος η εκ των προτέρων δέσμευση Μητσοτάκη για βάσεις και εξοπλιστικά – Kανείς δεν πρέπει να θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη

«Τελικά o πρωθυπουργός ήταν απλός θεατής στην άτυπη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης

«Λάθος» την εκ των προτέρων «δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για τις βάσεις και τα εξοπλιστικά» χαρακτήρισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στην εκπομπή «10» στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, τονίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης οφείλει «να ενημερώσει πλήρως τους πολιτικούς αρχηγούς για το ακριβές περιεχόμενο των συναντήσεών του στις ΗΠΑ» και επισήμανε ότι «η συμφωνία για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας είναι διαπραγματευτικό ατού της χώρας μας, γι’ αυτό και η αμερικανική πλευρά το έθετε μετ’ επιτάσεως. Σε μία συγκυρία πρωτοφανούς προκλητικότητας από την Τουρκία, είναι σημαντικό να αξιοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά μας όπλα». «Γι’ αυτό και εμείς πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού, καλούσαμε την κυβέρνηση να θέσει και αυτό το θέμα στις ΗΠΑ, αλλά τελικά έσπευσε να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο νωρίτερα, και δυστυχώς δεν πήρε τίποτα γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε: «Είχαμε τονίσει ήδη πριν από τη συνάντηση ότι έπρεπε να τεθούν τρία βασικά ζητήματα  ο αγωγός Eastmed, η καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, και η συνεργασία 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ με τις ΗΠΑ) και να εξασφαλιστεί δημόσια δέσμευση από τον Αμερικανό Πρόεδρο για αυτά. Αυτό που είδαμε τελικά, και στηλιτεύσαμε, είναι τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί ως απλός θεατής την άτυπη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Τραμπ».

Και συνέχισε: «Η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν ‘φιάσκο’ κατά την κρίση μας. Δεν έγινε καμία δημόσια τοποθέτηση που να διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Ίσα-ίσα, την επόμενη μέρα της συνάντησης των κκ Μητσοτάκη-Τραμπ, ο Ερντογάν έγινε ακόμη πιο προκλητικός στις δηλώσεις του, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν» υπογραμμίζοντας ότι «ειδικά στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε πρέπει να εξασφαλίσουμε το ρόλο μας ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας».

Στο μεταξύ, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας  χαρακτήρισε «ολίσθημα και προσβολή για τον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο την ονοματολογία και τη λογική καλλιστείων που ακολουθεί η κυβέρνηση». «Εμείς είμαστε εξαρχής συγκεκριμένοι. Ο κ. Παυλόπουλος, είναι ένας ΠτΔ που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών, και διαμορφώνει πλαίσιο συναίνεσης. Γι’ αυτό τον στηρίζουμε», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση πρότεινε να απεμπλακεί η διαδικασία της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής.

Τέλος, κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει γιατί δεν συμφωνεί με την επιλογή του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος μάλιστα «προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη».