Γ. Γαβρίλης: «Η απομάκρυνση εκθεμάτων από το Μουσείο του Πειραιά συνιστά κάτι περισσότερο από υποβάθμιση»

Φωτογραφία από τη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων

«Στερεί χωρίς προοπτική μοναδικά εκθέματα, απονευρώνει την εμβέλεια του μουσείου και το αφήνει σε ρόλο μικρού περιφερειακού μουσείου, με δυσμενείς επιπτώσεις για την πόλη», τόνισε ο Γιώργος Γαβρίλης.

Αναφορικά με την απομάκρυνση εκθεμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η απομάκρυνση εκθεμάτων από το Μουσείο του Πειραιά συνιστά κάτι περισσότερο από υποβάθμιση. Στερεί χωρίς προοπτική μοναδικά εκθέματα, απονευρώνει την εμβέλεια του μουσείου και το αφήνει σε ρόλο μικρού περιφερειακού μουσείου, με δυσμενείς επιπτώσεις για την πόλη.

Είναι γεγονός ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά σήμερα ασφυκτιά! Χρειάζεται χώρους, προσωπικό και μετά από μια επικαιροποιημένη μουσειολογική μελέτη θα αξιοποιείται μια μεγάλη τολμηρή τομή, που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου του παλαιού Μουσείου και του αρχαίου θεάτρου Ζέας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Από την θέση της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής την περίοδο 2014-2019 είχαμε εγγράψει κονδύλια για τις μελέτες. Ωστόσο αυτές οι μελέτες δεν υλοποιήθηκαν εξαιτίας πολιτικών επιλογών της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2019 και μετά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά - Βικιπαίδεια

Η υλοποίηση των έργων που είχαμε εντάξει στο τεχνικό μας πρόγραμμα ενδεχομένως να απαιτούσε μια προσωρινή αναδιάταξη εκθεμάτων και χώρων του μουσείου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με σύντομες διαδικασίες παλαιό και νέο Μουσείο, μαζί με το θέατρο Ζέας θα συγκροτούσαν ένα ολοκληρωμένο σύνολο, σημείο αναφοράς για τον Πειραιά και πόλης έλξης επισκεπτών.

Αυτό συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε να γίνει, ώστε η πόλη μας να αποκτήσει στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσπάθειάς τη δική της πολιτιστική ταυτότητα».