Γυναίκα πρόσφυγας έπιασε από το πέτο τον Σαλβίνι: Είσαι δολοφόνος. Σε καταριέμαι – Από τη «Μουλάν» αρχίζει η… επανάσταση στην Κίνα. Αντιδράσεις για την ταινία της Disney!

«Την κατάρα μου να έχεις» είπε η γυναίκα πρόσφυγας – Ποια ήταν η αντίδραση του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά

Την οργισμένη αντίδραση μίας γυναίκας πρόσφυγα από το Κογκό προκάλεσε η περιοδεία του Ματέο Σαλβίνι σε προάστιο της Φλωρεντίας. Όταν η 29χρονη είδε μπροστά της τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά τον έπιασε από το πέτο και του φώναξε: «Είσαι δολοφόνος, την κατάρα μου να έχεις».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA η γυναίκα απομακρύνθηκε από αστυνομικούς ενώ υποστήριξε ότι είναι διαταραγμένη ψυχολογικά. Η τοπική Αστυνομία δεν προχώρησε στη σύλληψή της καθώς θεώρησε ότι η επίθεση εναντίον του Σαλβίνι δεν ήταν προμελετημένη και απλώς έπεσε πάνω του ενώ επέστρεφε από την εργασία της.

«Όλα καλά δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Απαντώ στον θυμό αυτό με χαμόγελο. Για την γυναίκα που μου επιτέθηκε δεν νιώθω θυμό μόνο θλίψη» έγραψε, μεταξύ άλλων, στο Facebook, ο Ματέο Σαλβίνι. Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει η Corriere della Sera η 29χρονη είναι πρόσφυγας από το Κονγκό που εργάζεται σε κοινωνικό πρόγραμμα σε προάστιο της Φλωρεντίας.

Matteo Salvini

Tutto bene tranquilli, nessun problema fisico.
La camicia strappata la posso ricomprare, il Rosario strappato con violenza dal collo che mi aveva donato un Parroco purtroppo no. A questa rabbia rispondo col sorriso e col lavoro, evviva l’Italia delle donne e degli uomini che credono nella libertà, nella serenità e nel lavoro.
P.s. Per la “signora” che mi ha aggredito e insultato non provo rabbia, solo pena e tristezza. Avanti, senza paura e a testa alta.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "adnbrancs MERCOLEDÌ 09 SETTEMBRE 2020 13.09.06 SALVINI **FLASH -TOSCANA: SALVINI AGGREDITO A PONTASSIEVE, GLI STRAPPANO CAMICIA E ROSARIO- FLASH**= ADN0685 7 POL 0 ADN POL NAZ *FLASH -TOSCANA: SALVINI AGGREDITO A PONTASSIEVE, GLI STRAPPANO CAMICIA E ROSARIO- FLASH** (Pol/Adnkronos) ISSN 2465- 1222 09-SET-20 13:08 NNNN"
Από τη «Μουλάν» αρχίζει η… επανάσταση στην Κίνα. Αντιδράσεις για την ταινία της Disney!
«Μποϊκοτάρετε την ταινία «Μουλάν», καλούν ακτιβιστές που αγωνίζονται για τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ με αφορμή (και) τις δηλώσεις της πρωταγωνίστριας για την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ

Οι έντονες διαμαρτυρίες άρχισαν σε ολόκληρο τον κόσμο με το που προβλήθηκε η ταινία της Disney και αφορμή έχουν σταθεί (και οι) δηλώσεις της πρωταγωνίστριας Λιου Γιφέι, το καλοκαίρι του 2019, με τις οποίες τάσσεται υπέρ των αστυνομικών και της δράσης τους στο Χονγκ Κονγκ, σε μια εποχή που οι πολίτες της «ειδικής διοικητικής περιοχής» της Κίνας αντιδρούν στις μεθοδεύσεις που δρομολογεί νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα ήταν εφικτή η έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα – όπου το κομμουνιστικό κόμμα ελέγχει το δικαστικό σύστημα, αλλά και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Κινέζους.

Η Λιου με μήνυμά της σε δημοφιλή κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα είχε γράψει: «Υποστηρίζω την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, μπορείτε να με χτυπήσετε τώρα…Τι κρίμα για το Χονγκ Κονγκ!».

Η ανάρτηση έγινε σε μια εποχή που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθούσε τις διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Την ίδια εποχή ο μάνατζερ των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόουρι, είχε ταχτεί ανοιχτά υπέρ των διαδηλωτών και είχε αποσύρει τη δημοφιλή ομάδα του ΝΒΑ από το να δώσει δυο φιλικούς αγώνες στην Κίνα!

Η Λιου είχε προσπαθήσει να ανασκευάσει τις αναρτήσεις της, με συνέντευξή της στο «Hollywood Reporter», λίγες εβδομάδες πριν βγει η «Μουκλάν» στις αίθουσες: «Είναι προφανώς μια πολύ περίπλοκη κατάσταση και δεν είμαι ειδική στο να την αναλύσω… Ελπίζω σύντομα να επιλυθεί».

Ο πρόεδρος της Disney Άλαν Χορν, στάθηκε στα σχόλια της Λιου επισημαίνοντας ότι: «… η Disney προσπαθεί να μην πολιτικοποιείται όταν πρόκειται για λεπτά ζητήματα, Ο ελεύθερος λόγος είναι ένα σημαντικό συστατικό της κοινωνίας και σίγουρα οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να τον αναπτύσσουν».

Η αμερικανική εταιρία υπολογίζει πολύ στην αγορά της Κίνας για τη νέα της ταινία, «Μουλάν». Μην ξεχνάμε ότι οι Κινέζοι έχουν πληθυσμό 1,3 δισ. και οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ.

Οι διαμαρτυρόμενοι για την ταινία της Disney, προκαλούν τους χρήστες του διαδικτύου να χρησιμοποιήσουν το hashtag #BoycottDisney για να ενημερωθούν για τα θέματα που αφορούν τις αντιδράσεις τους.

Οι ακτιβιστές ζητούν επίσης να μποϊκοτάρουν οι θεατές την «αγορά» της «Μουλάν» στην πλατφόρμα Disney Plus (η Disney ζητεί επιπλέον 30 ευρώ για το ξεκλείδωμα της ταινίας στο διαδίκτυο, όταν η μηνιαία συνδρομή δεν ξεπερνάει τα 7 ευρώ!) Επίσης πολύς λόγος γίνεται για την περιοχή όπου γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, την Ζινζιάνγκ, όπου έχουν επιβληθεί υποχρεωτικές στειρώσεις για τη μείωση του πληθυσμού. Η Disney συνεργάστηκε συνεπώς (και μάλιστα ευχαρίστησε στην ταινία της) με τις αρχές περιοχών όπου συντελούνται κατάφορα εγκλήματα. Στην περιοχή της Ζινζιάνγκ κατοικούν Ουιγούροι που δεινοπαθούν από τον κινεζικό δεσποτισμό. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την κινεζική κυβέρνηση για τη μεταχείριση των Ουιγούρων, μιας κυρίως μουσουλμανικής, τουρκικής εθνοτικής ομάδας. Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήρισε το Ισλάμ «Μια μεταδοτική ιδεολογική ασθένεια», οδηγώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους σε στρατόπεδα επανεκπαίδευσης, γράφτηκε το 2018, στο περιοδικό «New York Magazine».

Οι κλήσεις για μποϊκοτάζ της ταινίας έρχονται σε μια στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση απαγορεύει, ή προσπαθεί να απαγορεύσει, υψηλού προφίλ κινεζικές εταιρείες, που η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί απειλές για την εθνική ασφάλεια, να δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Η Huawei και η ZTE δεν επιτρέπεται πλέον να πωλούν τα προϊόντα της στις Ηνωμένες Πολιτείες , ενώ η εφαρμογή «Tik-Tok» βρίσκεται στα πρόθυρα απαγόρευσης εάν η μητρική εταιρεία «Byte Dance» αποτύχει να την πουλήσει σε αμερικανική εταιρεία, όπως η Microsoft ή η Oracle.

Ποια είναι η «Μουλάν»

Η ταινία κυκλοφορεί αύριο (11 Σεπτεμβρίου) στην Κίνα, ενώ στην Ελλάδα από χθες προβάλλεται στους θερινούς κινηματογράφους. Η ιστορία της «Μουλάν», που είχε γυριστεί και ως animation από τη Disney το 1998 είναι με λίγα λόγια η παρακάτω: Ο αυτοκράτορας της Κίνας βγάζει διαταγή με την οποία κάθε οικογένεια είναι υποχρεωμένη να στείλει έναν άντρα να υπηρετήσει στον στρατό. Η μεγάλη κόρη ενός από τους επιφανείς πολεμιστές της χώρας, ντύνεται άνδρας και μεταμορφώνεται σε ατρόμητη ηρωίδα για να υπερασπιστεί την τιμή της οικογένειάς της στο πεδίο της μάχης. Την ταινία δεν την είδαμε, όμως οι πρώτες κριτικές που ακούγονται από κοινό και ειδικούς δεν είναι αρνητικές. Το θέμα είναι τι θα πετύχουν οι ακτιβιστές, μποϊκοτάζ ή αρνητική διαφήμιση που θα φέρει τους θεατές πλάι στην Κινέζα πολεμίστρια; Θα δούμε.