Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν νωρίτερα, ενώ τα όσα έγιναν χθες με τα… εισαγόμενα κρούσματα από την Ντόχα, αποτελούν την πρόβα τζενεράλε για το τι θα ζήσουμε φέτος.
Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά έρχεται η ολική επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας μετά το lockdown. Το μεσημέρι (13.00’) ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης αναμένεται ν’ ανακοινώσει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία αφορά κυρίως τα γυμναστήρια και τις παραλίες, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και η θετική εξέλιξή τους επιτρέπουν την επίσπευση του ανοίγματος των συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας.
Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν ξανά τα γυμναστήρια
Ειδικά για τα γυμναστήρια, αναμένεται ν’ ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από 15/6 αντί για 29/6, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες. Επίσης, θα επιτραπεί και πάλι η μουσική στα beach bar από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς και η πώληση αλκοολούχων ποτών, αλλά θα παραμείνει η απαγόρευση της κατανάλωσής τους στο χώρο του bar. Από τις 8/6 θα επαναλειτουργήσουν και τα νυχτερινά κέντρα, αλλά μόνο σε εξωτερικό χώρο.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες, παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων για τις εκκλησίες έως τις 9/7. Όμως, διπλασιάζεται ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να παρακολουθούν τη λειτουργία εντός του ναού από 50 σε 100 (σ.σ.: για χώρους άνω των 500 τ.μ.).
Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για τον τουρισμό
Την ίδια στιγμή, από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ο σχεδιασμός για τον τουρισμό μετά τα 12 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε πτήση από το Κατάρ προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αντίστοιχες περιπτώσεις θ’ αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή την απαγόρευση πτήσεων από την περιοχή που αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού, καθώς ήδη ανεστάλησαν έως τις 15/6 οι πτήσεις από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.
Ούτως ή άλλως, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία κι έπειτα θα καταργηθεί η καραντίνα για τις πτήσεις που έρχονται από «ασφαλή» αεροδρόμια, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αεροπορικής Ασφάλειας, ενώ θα καταργηθούν και τα υποχρεωτικά τεστ και θα εφαρμόζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται σε κάθε περίπτωση στοχευμένα και όχι τυχαία.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι οι πτήσεις προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ήδη περισσότερες σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να υπάρχει αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την κίνηση μετά τις 15/6 και κυρίως μετά την 1/7, όταν και πρόκειται επισήμως να ξεκινήσει η φετινή περίεργη, λόγω των συνθηκών, τουριστική περίοδος (σ.σ.: τότε θ’ απελευθερωθούν οι πτήσεις από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της επικράτειας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
Το “βάρος” στον τουρισμό
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι εκ των πραγμάτων εστιασμένο στον τουρισμό, λόγω της ανάγκης να στηριχθεί η οικονομία, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμβολικά και προσωπικά θ’ αναλάβει μεγάλο επικοινωνιακό μερίδιο σ’ αυτή την προσπάθεια.
Αύριο θα μιλήσει στην εκδήλωση “Restart Tourism”, κατά την οποία θα παρουσιαστεί από τον επικεφαλής δημιουργικού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Στηβ Βρανάκη η καμπάνια για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού εκτός των συνόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καμπάνια θα εστιάζει στα social media και θ’ απευθύνεται ασφαλώς στο εξωτερικό, συνδυάζοντας την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ανάδειξη της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού με τις φυσικές της ομορφιές και τα πλεονεκτήματά της έναντι των ανταγωνιστών της στη Μεσόγειο. Στην εκδήλωση θα μιλήσει, εκτός από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και τον κ. Βρανάκη η επικεφαλής της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τον κύκλο «εξόδων» του από το Μαξίμου – τον οποίο εγκαινίασε αμέσως μετά το τέλος του lockdown – εκτός Αθηνών, προκειμένου να μιλήσει με πολίτες, καταστηματάρχες και φορείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σαντορίνη. Οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, αλλ’ αυτό θα γίνει εντός των επομένων 24ωρων.
«Ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο να καταβληθούν μειωμένα φέτος, για τους εργαζόµενους που θα µπουν στον µηχανισµό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» τα επιδόματα. Και πιο συγκεκριμένα το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων.
Το επίδοµα αδείας που θα καταβληθεί στους μιθωτούς του ιδιωτικού τομέα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και το δώρο Χριστουγέννων (που ισούται με έναν ολόκληρο μισθό) δεν αποκλείεται να είναι κατά τι µειωµένα φέτος, για όσους εργαζόµενους µπουν στον µηχανισµό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Το επίδοµα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων
Όπως επισημαίνουν ειδικοί εργατολόγοι στο «insider.gr», το επίδοµα αδείας όπως και το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζονται µε βάση τις τρέχουσες καταβαλλόµενες τακτικές αποδοχές. Με τη λογική αυτή, το πιθανότερο είναι να μειωθούν φέτος για τους εργαζόµενους που θα µπουν στον µηχανισµό, δεδομένου ότι ο εργοδότης θα καταβάλλει το µερίδιο που του αναλογεί επί των πραγµατικά καταβαλλόµενων αποδοχών, δηλαδή των μειωμένων.
Ειδικότερα θα καταβληθεί το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων αναλογία με βάση τον μισθό που παίρνει από το κράτος και με βάση τον μισθό που παίρνει από τον εργοδότη.
Για παράδειγμα, αν ο αρχικός καθαρός μισθός είναι στα 1.000 ευρώ, ο εργοδότης καταβάλλει τα 500 και το κράτος τα 300. Ο εργαζόμενος παίρνει συνολικά 800 ευρώ και χάνει 200. Αν το δώρο Χριστουγέννων υπολογιστεί με βάση τις νέες αποδοχές, τότε θα υπολείπεται των 1.000 ευρώ για τους μήνες που ο εργαζόμενος είχε ενταχθεί στον μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Χρειάζονται… διευκρινίσεις
Το ζήτημα µένει να διευκρινιστεί πλήρως από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν μέσα στον Ιούνιο, όμως οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας.
«Δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη νόμου που να λέει ότι μειώνουμε επίδομα αδείας ή δώρο Χριστουγέννων του εργαζόμενου. Η προσαρμογή θα γίνει βάσει των χρημάτων που παίρνει στην τσέπη του», τόνισε ο υπουργός σε χθεσινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα εργασιακά.
Πάντως η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και αναφέρεται στους εργαζόµενους που θα ενταχθούν στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αναφέρει πως η µείωση του ωραρίου απασχόλησης έως και 50% θα υπολογίζεται σε εβδοµαδιαία βάση, ενώ η αναπλήρωση κατά 60% του χαµένου εισοδήµατος θα υπολογίζεται επί των καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζεται ο µισθωτός.
Η ρήτρα
Η ρήτρα προστασίας από τις απολύσεις ισχύει µόνο για τους εργαζόµενους που εντάσσονται στον µηχανισµό και όχι για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης. Οι εργοδότες υποχρεούνται επίσης να διατηρήσουν τους ονοµαστικούς µισθούς των εργαζοµένων που εντάσσονται.
Το κράτος θα καλύπτει «αναλογία του επιδόµατος αδείας και του επιδόµατος Χριστουγέννων, υπολογιζόµενα επί της οικονοµικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των µειωµένων αποδοχών των εργαζοµένων».
Επίσης αποσαφηνίζεται ρητά πως οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύψουν το σύνολο των εισφορών, υπολογιζοµένων επί του αρχικού ονοµαστικού µισθού και για το επίδοµα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων. Από τη στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι πληρωμένες στο σύνολό τους από τους εργοδότες, θα πρέπει να καταβληθεί πλήρες το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους. Μένει να διευκρινιστεί στην σχετική ΚΥΑ », αναφέρουν οι ειδικοί.
Δώρο Πάσχα
Μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν περιθώριο οι εργοδότες που έθεσαν σε αναστολή τους εργαζόμενούς τους το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου, να καταβάλλουν το δώρο του Πάσχα.
Όπως επισημαίνει η σχετική ΚΥΑ «στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ`αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση. Το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης».