Γκουτέρες προς ΣΑ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το λαό του Αφγανιστάν Διάγγελμα Μπάιντεν: Δεν μετανιώνω για την αποχώρηση των στρατευμάτων μας

Γκουτέρες προς ΣΑ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το λαό του Αφγανιστάν

Δραματικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με απεγνωσμένους Αφγανούς να επιχειρούν μάταια να διαφύγουν…

Δραματική έκκληση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν» και να εγγυηθεί ότι θα γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Λαμβάνουμε ανατριχιαστικές πληροφορίες για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις αναφορές περί αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν» είπε ενώπιον του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό το φως της αστραπιαίας προέλασης και κατάληψης της Καμπούλ από τους μαχητές των Ταλιμπάν.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ολοκληρώθηκε με έκκληση για την εγκαθίδρυση, μέσω διαπραγματεύσεων, νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν που να είναι «ενωμένη, αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς, περιλαμβανομένης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών».

Το ΣΑ ζήτησε επίσης τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση.

«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων πρέπει να σταματήσουν. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Αφγανών πολιτών, ιδίως των γυναικών, των κοριτσιών και των μελών των μειονοτικών ομάδων, πρέπει να γίνονται σεβαστά» δήλωσε από την πλευρά της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ, Γκουλάμ Ισακζάι, σημείωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως μιλάει εκ μέρους εκατομμυρίων ανθρώπων «η τύχη των οποίων κρέμεται από μια κλωστή», μεταξύ αυτών γυναίκες και κορίτσια «που θα χάσουν την ελευθερία τους να πάνε στο σχολείο, να εργαστούν και να συμμετάσχουν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας».

Ο Αφγανός πρέσβης κάλεσε το Συμβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε διοίκηση καταλάβει την εξουσία με τη βία ή καμία κυβέρνηση που δεν θα είναι ευρεία.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν 3.000 Αφγανούς εργαζόμενους και περίπου 300 εργαζόμενους από άλλες χώρες στο Αφγανιστάν.

«Η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών θα προσαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας. Όμως, πάνω απ’ όλα, θα παραμείνουμε και θα ανταποκριθούμε προσφέροντας στήριξη στον αφγανικό λαό σε αυτήν την ώρα ανάγκης» είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

 

Αφγανιστάν – Διάγγελμα Μπάιντεν: Δεν μετανιώνω για την αποχώρηση των στρατευμάτων μας

Της απόφασής του για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν υπεραμύνθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

«Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να τερματίσω τον πόλεμο της Αμερικής στο Αφγανιστάν», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν «πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν», ωστόσο σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να «οικοδομήσουν ένα κράτος» στο Αφγανιστάν.

Τόνισε ότι η αμερικανική αποστολή στο Αφγανιστάν «σχεδιάστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να αποτρέψει νέα τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος. Για να σταματήσει να είναι εκκολαπτήριο της Αλ Κάιντα και να συλληφθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που έπεσε στα χέρια μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τηρήθηκε η συμφωνία που είχε συνάψει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, αποσύροντας τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Παράλληλα, υπογράμμισε πως «οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν κάνουν για τον εαυτό τους οι Αφγανοί».

Η Κίνα και η Ρωσία «θα ήθελαν πολύ» οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ όπως είπε, έδωσαν στον αφγανικό στρατό «όλες τις δυνατές επιλογές» για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν και θα διεξάγουν «αν κριθεί απαραίτητο» ενέργειες κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν για «τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια» στο Αφγανιστάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*