Γκουτέρες: Η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών απαραίτητα για να ξεπεράσουμε την πανδημία – “Καρφιά” Ιμάμογλου για την τουρκική κυβέρνηση

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τις κυβέρνησεις να «θέσουν τις γυναίκες κορίτσια στο κέντρο των προσπαθειών ανάκαμψης από την πανδημία» προτείνοντας «μέτρα προστασίας και τόνωσης της οικονομίας που πρέπει να έχουν ως στόχο τις γυναίκες»

Το μήνυμα ότι ο COVID-19 δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, αλλά δοκιμάζει και όλη την ανθρωπότητα, στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών είναι απαραίτητα για να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία μαζί, για να ανακάμψουμε γρηγορότερα και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους» επισημαίνει ο κ. Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να «θέσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια στο κέντρο των προσπαθειών ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού» και πρότεινε «μέτρα προστασίας και τόνωσης της οικονομίας, από τα εμβάσματα χρημάτων μέχρι πιστώσεις και δάνεια, που πρέπει να έχουν ως στόχο τις γυναίκες. Τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας πρέπει να επεκταθούν. Η απλήρωτη εργασία της φροντίδας του σπιτιού πρέπει να αναγνωριστεί και να εκτιμηθεί ως ζωτικής σημασίας συνεισφορά στην οικονομία».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ και παρουσιάζει το «πώς ο COVID-19 θα μπορούσε να ανατρέψει την περιορισμένη πρόοδο που έχει γίνει στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών – και προτείνει τρόπους για να τεθούν οι ηγετικές ικανότητες και η συνεισφορά των γυναικών, στην καρδιά της αντοχής και της ανάκαμψης». Ειδικότερα παρατήρησε, ότι «σχεδόν 60% των γυναικών σε όλο τον κόσμο εργάζονται στην άτυπη οικονομία, κερδίζοντας λιγότερα, αποταμιεύοντας λιγότερα ενώ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε φτώχεια».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι όσο οι αγορές σημειώνουν πτώση και οι επιχειρήσεις κλείνουν, εκατομμύρια γυναίκες χάνουν τη δουλειά τους και συμπλήρωσε πως «την ίδια στιγμή, ενώ χάνουν πληρωμένες θέσεις εργασίας, η απλήρωτη εργασία στη φροντίδα του σπιτιού αυξάνεται ραγδαία ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των σχολείων και των αυξημένων αναγκών των ηλικιωμένων».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, «αυτές οι καταστάσεις συνδυάζονται όπως ποτέ ξανά, για να καταστείλουν τα δικαιώματα των γυναικών και να στερήσουν ευκαιρίες από τις γυναίκες».

Παράλληλα ανέφερε πως η πανδημία έχει επίσης οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση της βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί βία τον προηγούμενο χρόνο.

Καταληκτικά, ο Αντόνιο Γκουτέρες παρατήρησε ότι «πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι τώρα παγιδευμένες στο σπίτι με τους θύτες τους και αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες οι οποίες υφίστανται περικοπές και περιορισμούς» και πρόσθεσε ότι αυτή ήταν η βάση της έκκλησής του στις κυβερνήσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να λάβουν επείγοντα μέτρα, ώστε να προστατεύσουν τις γυναίκες και να επεκτείνουν της υπηρεσίες υποστήριξης.

 

“Καρφιά” Ιμάμογλου για την τουρκική κυβέρνηση

O Eκρέμ Ιμάμογλου

Η ξαφνική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την κυκλοφορία σε 31 μεγάλες πόλεις προκάλεσε την αντίδραση του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου επέκρινε έντονα την τουρκική κυβέρνηση για την χωρίς προειδοποίηση επιβολή καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις της χώρας που προκάλεσε πρωτοφανή πανικό στους κατοίκους των πόλεων αυτών.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αποκάλυψε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε προειδοποιήσει τον Δήμο Κωνσταντινούπολης για την επικείμενη απόφασή της.

“Η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα έπρεπε να είχε ληφθεί ξαφνικά. Εμείς ως Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης (ΙΒΒ), δεν είχαμε ειδοποιηθεί γι’ αυτή την κρίσιμη απόφαση. Δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουμε αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

Όποια απόφαση δεν λαμβάνεται με από κοινού σκέψη και συνεργασία προκαλεί μόνο σύγχυση και πανικό,” δήλωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε ανάρτησή του και βιντεοσκοπημένη δήλωσή του στο Twitter.