Γιόχανσον: Η Αθήνα είπε «όχι» στη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά – Παπαθανάσης: Αν χρειαστεί θα κλείσουν οι λαϊκές αγορές – Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργοδότες. Πώς θα συμπληρώσετε τη δήλωση

Γιόχανσον: Η Αθήνα είπε «όχι» στη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά

Ένας έντονος διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Κομισιόν και ελληνικής κυβέρνησης ώστε να βρεθούν λύσεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε υπερφορτωμένα κέντρα κράτησης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η  Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνέντευξης με το πρακτορείο ανέφερε ότι η Αθήνα έχει αντιταχθεί στην μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Η Ίλβα Γιόχανσεν τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την απουσία κρουσμάτων κορονοϊού στα κέντρα κράτησης, τη στιγμή που αυτά αυξάνονται στην ενδοχώρα.

«Εργαζόμαστε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ο ιός στα κέντρα κράτησης στα νησιά» ανέφερε η Γιόχανσον για να προσθέσει «Μία λύση θα ήταν η μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων».

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα στο ΒΒC ότι υπάρχει ένας συνεχής διάλογος με την κυβέρνηση της χώρας μας για τη μεταφορά των πιο ευάλωτων.

Σημειώνεται ότι χθες το Ευρωκοινοβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χτυπάει αναφορικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου.

Το Κοινοβούλιο ζήτησε  την εκκένωση των υπερπλήρων στρατοπέδων σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω από τους 42.000 ανθρώπους, όπως επίσης και αποτρεπτικά μέτρα για να μην χτυπηθούν οι πληθυσμοί από την πανδημία.

Παπαθανάσης: Αν χρειαστεί θα κλείσουν οι λαϊκές αγορές

Παπαθανάσης: Αν χρειαστεί θα κλείσουν οι λαϊκές αγορές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν οι λαϊκές αγορές στην περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού αφήνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας, σήμερα, στην ΕΡΤ είπε: «Παρακολουθούμε πολύ στενά την λειτουργία της αγοράς. Σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές διαπιστώνουμε ότι λειτουργούν ομαλά, αλλά αν χρειαστεί, θα σταματήσουμε και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών».

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι οι λαϊκές εξακολουθούν να λειτουργούν για να μην δημιουργηθεί μεγαλύτερος συνωστισμός στην αγορά και πρόσθεσε ότι με τα νέα μέτρα, Δευτέρα και Τρίτη λειτούργησαν ομαλά.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ο υφυπουργός σημείωσε πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων. Ειδικότερα για τα αντισηπτικά είπε ότι υπάρχουν ελλείψεις αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως.

«Η παραγωγική επάρκεια της χώρας είναι 550.000 τεμάχια και η ζήτηση έφθασε τα 1,5 εκατ. τεμάχια», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης σημειώνοντας ότι την παραγωγή αντισηπτικών ξεκινούν και άλλες βιομηχανίες που μέχρι σήμερα δεν παρήγαγαν τέτοια προϊόντα ενώ όπως είπε και η επάρκεια σε μάσκες θα αποκατασταθεί πλήρως καθώς έχει ξεκινήσει η παραγωγή στην Κίνα και γίνονται εξαγωγές.

 

Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργοδότες – Πώς θα συμπληρώσετε τη δήλωση

Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργοδότες - Πώς θα συμπληρώσετε τη δήλωση
Με το άνοιγμα της πλατφόρμας στην ΕΡΓΑΝΗ, υποβλήθηκε “βροχή” αιτήσεων. Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για τους εργοδότες

Άνοιξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 24 Μαρτίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σύστημα “Εργάνη” όπου οι εργοδότες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις για την αποζημίωση των 800 ευρώ και τα ευεργετήματα στα ενοίκια. Αμέσως μόλις τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα στο Π.Σ. Εργάνη ακολούθησε “βροχή” αιτήσεων από επιχειρήσεις που έκλεισαν βάσει κρατικής απόφασης ή που πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Οι εργοδότες δηλώνουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση λύθηκε από 1/3/2020 έως 20/3/2020 με απόλυση ή με παραίτηση.

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση μέχρι 31 Μαρτίου. Οι υπόλοιποι που πλήττονται βάσει ΚΑΔ θα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 20 Απριλίου. Ειδικότερα σε αυτούς τους εργοδότες που πλήττονται αλλά δεν έχουν κλείσει παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εντύπων σε διαφορετικούς χρόνους και πάντα εντός του διαστήματος από 24.3.2020 έως και 20.4.2020 (χρόνος εφαρμογής του μέτρου) από τον ίδιο εργοδότη, τμηματικά με ξεχωριστές υποβολές, ανάλογα με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τις δικές τους υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr την άλλη εβδομάδα, πιθανότατα από 1– 10 Απριλίου.

Οι εργοδότες θα εισέλθουν στο Π.Σ. Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών και στη συνέχεια θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα πεδία.

Οι εργοδότες οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν κλείσει προσωρινά με εντολή του κράτους υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

  • την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες  από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,
  • τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,
  • τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
  • τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία (απόλυση) είτε με οικειοθελή αποχώρηση (παραίτηση)

Οι εργοδότες που δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους αλλά πλήττονται βάσει ΚΑΔ και κάνουν χρήση του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

  • την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας
  • τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
  • τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση,

Προσοχή, όπου αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση-Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.