Για ακόμη μια φορά οι Γάλλοι ψηφίζουν «για να μη βγει Λεπέν» — Στο Ντονμπάς μυρίζει τρόμος και καταστροφή — «Ώρα μηδέν» για την Μαριούπολη

Η Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς μια επανάληψη του εκλογικού σκηνικού του 2017: ο Μακρόν και η Λεπέν θα κονταροχτυπηθούν στον β’ γύρο και ο εφιάλτης της Ακροδεξιάς θα έρθει ακόμα πιο κοντά ● Σενάριο… όνειρο φέρνει τον Μελανσόν στον β’ γύρο αντί της Λεπέν, αν συνεχίσει να ανεβάζει τα ποσοστά του

Τo αναμενόμενο δίπολο Μακρόν εναντίον Λεπέν και ο παράγοντας Μελανσόν. Βρισκόμαστε μόλις τέσσερις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι η επανάληψη του 2017: πρωτιά Μακρόν που θεωρείται φαβορί, με την ακροδεξιά Λεπέν στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο, με τον δεύτερο γύρο να θέτει στους ψηφοφόρους το εκβιαστικό δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στην ακραία έκφανση της Δεξιάς ή σε μια πιο «ήπια» εκδοχή της. Ενα προβλέψιμο σκηνικό που θα μπορούσε να ανατραπεί αν ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας κάνει την έκπληξη και περάσει αυτός στον δεύτερο γύρο. Δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ούτε όμως και αδύνατο, καθώς ο Μελανσόν ανεβάζει σταθερά τα ποσοστά του πλησιάζοντας τη «δεδομένη» ως δεύτερη Λεπέν.

Πάντως, σε μια προεκλογική εκστρατεία που ναι μεν έχει επηρεαστεί, όχι όμως και καθοριστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή που μειώνει τη δημοσκοπική ψαλίδα με τον Γάλλο πρόεδρο είναι η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν περνώντας τον πήχη του 20% και αφήνοντας μακράν πίσω της τόσο τον αντίπαλό της από τον χώρο της Ακρας Δεξιάς Ερίκ Ζεμούρ όσο και την υποψήφια των νεογκολικών Ρεπουμπλικανών Βαλερί Πεκρές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των εταιρειών OpinionWay και Kea Partners για λογαριασμό των Les Echos και Radio Classique που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο Μακρόν και η Λεπέν πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο, ο πρώτος με 27% και η δεύτερη με 23%, ενώ ο σημερινός πρόεδρος επικρατεί τελικά με 53%. Αλλη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την Harris Interactive δείχνει τη διαφορά μεταξύ των δύο μόλις στις 3,5 μονάδες (26,5% για τον Μακρόν, 23% για τη Λεπέν), ενώ ο Μελανσόν ακολουθεί με 17%.

«Μην πιστεύετε τους δημοσκόπους που λένε ότι οι εκλογές έχουν κριθεί. Δείτε εμάς: Πριν από πέντε χρόνια φαινόταν αδύνατον. Τίποτα δεν είναι αδύνατον», είπε ο Γάλλος πρόεδρος το Σάββατο στην πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση σε προάστιο του Παρισιού, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους του να μην επαναπαύονται. Η προσωρινή δημοσκοπική άνοδος που είδε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει υποχωρήσει, καθώς οι Γάλλοι δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την καθημερινότητά τους και τις συνέπειες του πολέμου σε αυτήν παρά για τον πόλεμο αυτόν καθ’ εαυτόν και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σε αυτό το σημείο ο Μακρόν χωλαίνει, καθώς οι βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις απευθύνονται κυρίως στις επιχειρήσεις (φοροελαφρύνσεις, χαλάρωση των κανόνων της αγοράς εργασίας) και όχι τόσο στους πολίτες, ενώ η επιμονή του να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια βρίσκει αντίθετους τους Γάλλους στη μεγάλη τους πλειονότητα.

Η Λεπέν, από την άλλη, χωρίς να ξεχνά τις εθνικιστικές και ξενοφοβικές διακηρύξεις που την ανέδειξαν, εστιάζει περισσότερο στο κοινωνικό κομμάτι και χτυπά τον Μακρόν κυρίως μέσω του συνταξιοδοτικού. Οπως μάλιστα επισήμαινε χθες η Liberation, η φιλορωσική της στάση -την οποία αποφεύγει να επιδείξει αυτό το διάστημα- και η άρνησή της να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και πιο πρόσφατα τη σφαγή στην Μπούτσα δεν είναι πράγματα που φαίνεται να της στοιχίζουν, καθώς επικεντρώνεται στις επιπτώσεις αυτού του πολέμου στον απλό κόσμο στη Γαλλία.

Και ο Μελανσόν; Σταθερά τρίτος στα γκάλοπ και πρώτος μεταξύ μιας πλειάδας αριστερών και κεντροαριστερών υποψηφίων και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα με επικεφαλής τη δήμαρχο Παρισίων Αν Ινταλγκό να έχει καταβαραθρωθεί δημοσκοπικά, προβάλλει εαυτόν ως τη «χρήσιμη ψήφο» από τον χώρο της Αριστεράς και τον μόνο ικανό να κονταροχτυπηθεί με Μακρόν και Λεπέν.

Χθες μάλιστα η Liberation παρουσίαζε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ViaVoice για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος για το 45% των ψηφοφόρων από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, ενώ το 47% των ψηφοφόρων του ίδιου χώρου σκέφτεται να αποθέσει σε αυτόν τη «χρήσιμη ψήφο» του προκειμένου να ανακόψει την πορεία της Λεπέν. Οπως σχολίαζε η Liberation, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας έχει ελπίδες να περάσει στον δεύτερο γύρο χάρη σε αυτήν την κατηγορία των ψηφοφόρων…

Κορίνα Βασιλοπούλου

Στο Ντονμπάς μυρίζει τρόμος και καταστροφή

Τα ρωσικά στρατεύματα καταφτάνουν στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, όπου εστιάζεται εξ αρχής το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του Βλαντίμιρ Πούτιν ● Αν αυτές οι δύο περιφέρειες «πέσουν» οριστικά, τότε ουσιαστικά ολόκληρη η ανατολική Ουκρανία θα ελέγχεται από τους Ρώσους.

Ενώ η παγκόσμια προσοχή έχει στραφεί στους εκατοντάδες νεκρούς της Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, οι ισχυρές ρωσικές δυνάμεις που έχουν αποχωρήσει από τις μεγαλουπόλεις του Βορρά ανασυντάσσονται και καταφτάνουν σταδιακά στο πραγματικό μέτωπο του πολέμου, τον θύλακα του Ντονμπάς, όπου οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Σύμφωνα με φιλικές προς την Ουκρανία δυτικές πηγές, όπως το αμερικανικό Institute for the Study of War, τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν καταλάβει την πόλη-κλειδί του Ιζιούμ, νοτίως του πάντα περικυκλωμένου Χάρκοβου, προετοιμάζονται ήδη για μεγάλης κλίμακας επίθεση στην πόλη Σλαβιάνσκ, όπου κατά το ISW θα δοθεί «η κομβική μάχη του πολέμου»: για την ακρίβεια, αν οι Ρώσοι πάρουν το Σλαβιάνσκ και οι δυνάμεις που σταδιακά απελευθερώνονται από τη Μαριούπολη προελάσουν βόρεια παρακάμπτοντας τη Ζαπορίζια, τότε η περικύκλωση των επίλεκτων ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων στο Ντονμπάς θα ολοκληρωθεί, όπως και η de facto απώλεια ολόκληρης της ανατολικής Ουκρανίας – δηλαδή του τμήματος της χώρας με τους μεγαλύτερους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, αλλά και του τμήματος όπου ζει η πλειονότητα των ρωσόφωνων πολιτών.

Στη Μαριούπολη, όπου οι μάχες συνεχίζονται πλέον μόνο σε τρεις μικρούς αλλά βαριά οχυρωμένους θύλακες, βίντεο που παρουσίασαν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές δείχνει την ομαδική παράδοση περίπου 270 Ουκρανών πεζοναυτών – αν και το Κίεβο το διαψεύδει. Βομβαρδισμοί έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας και το Κραματόρσκ, μια μεγάλη πόλη βόρεια της Μαριούπολης και ανατολικά της Ζαπορίζια, όπου χτυπήθηκαν με πυραύλους κτίρια που χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός στρατός και η τοπική αστυνομία, ενώ πυραυλικά πλήγματα αναφέρθηκαν τόσο στο Μικολάιφ ή Νικολάγεφ, όσο και στην περιφέρεια της Οδησσού, στο τελευταίο κομμάτι της ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Σε δηλώσεις του χθες το πρωί πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εμφανίστηκε και πάλι απτόητος, τονίζοντας ότι η Κριμαία και το Ντονμπάς «ανήκουν και θα ανήκουν για πάντα στην Ουκρανία» και συμπληρώνοντας ότι μελλοντικά η χώρα του δεν θα γίνει ουδέτερη σαν την Ελβετία αλλά «θα γίνει σαν ένα μεγάλο Ισραήλ… με αυξημένη ασφάλεια για να προστατευόμαστε και με την τελευταία τεχνολογία ασφαλείας»…

Γιώργος Τσιάρας

«Ώρα μηδέν» για την Μαριούπολη

Mαριούπολη, πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας

Την ετοιμότητα των ρωσικών δυνάμεων να «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές» δηλώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με τον Ουκρανό πρόεδρο να αναγνωρίζει τις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν τα στρατεύματά του αλλά να τονίζει πως η προσπάθεια για να εκδιωχθούν οι Ρώσοι συνεχίζονται.

Η κατάσταση στη μαρτυρική πόλη είναι πλέον οριακή και «ξεπέρασε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης η οποία πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 120.000 κάτοικοι παραμένουν στη Μαριούπολη», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Η πόλη έχει καταστραφεί σε ποσοστό 90% και το 40% των υποδομών της είναι αδύνατον να επιδιορθωθεί, είπε την Δευτέρα ο Μποϊτσένκο, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες, κυκλοφορεί βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται να δείχνει μέρος των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων (270 ουκρανοί στρατιώτες) να παραδίδονται συντεταγμένα.

Καμία πρόοδος στην απομάκρυνση αμάχων

Να σημειώσουμε πως επί μέρες τα μέλη μιας ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού επιχειρούν να απομακρύνουν αμάχους από την πόλη-λιμάνι της Αζοφικής θάλασσα όμως οι προσπάθειες έχουν στεφθεί από αποτυχία καθώς ελάχιστοι άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν.

Ο μόνος τρόπος για να εγκαταλείψουν οι πολίτες την πολιορκημένη Μαριούπολη είναι είτε πεζοί είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων με λεωφορεία, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας έγινε γνωστό πως ένα εμπορικό πλοίο υπό σημαία Άγιου Δομίνικου χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο και ένα μέλος του πληρώματός του χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη, ανέφερε σήμερα ένας Ουκρανός αξιωματούχος.

Το μηχανοστάσιο του πλοίου Azburg χτυπήθηκε από τον πύραυλο αργά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τον Βίκτορ Βίσνοφ, τον αναπληρωτή της Λιμενικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας. «Το πλοίο κάηκε και τα 12 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν σε άλλο σκάφος. Ένα από τα μέλη χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη που του παρασχέθηκε», είπε ο Βίσνοφ στο πρακτορείο Reuters.

Ο αξιωματούχος δεν γνώριζε αν το πλοίο μετέφερε κάποιο φορτίο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey Intelligence, το Azburg έφτασε στη Μαριούπολη στις 23 Φεβρουαρίου και δεν κατάφερε να αποπλεύσει αφού έκλεισε το λιμάνι. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, που εδρεύει στη Μάλτα, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.