Γιατρός Ευαγγελισμού: Αυτό που γίνεται δεν έχει ξαναγίνει – Η ομάδα αίματος 0 κινδυνεύει λιγότερο από τον κορονοϊό

Όλα όσα έφερε η παρουσία του κορονοϊού στον Ευαγγελισμό περιγράφει γιατρός από τα «επείγοντα περιστατικά» τόσο στον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου όσο και στον τρόπο διαχείρισης του κάθε ασθενή ξεχωριστά. Το ευχάριστο είναι ότι έχει μειωθεί πολύ ο κόσμος που επισκέπτεται το νοσοκομείο για ήπια περιστατικά αλλά και οι περίφημοι κατά φαντασίαν ασθενείς.

«Αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξανάγίνει» λέει στο documentonews γιατρός από τα «επείγοντα» του Ευαγγελισμού που έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσει με τους συναδέλφους τους μέχρι και 1600 προσελεύσεις στο νοσοκομείο μέσα σε μια 24ωρη εφημερία.

Όπως περιγράφει ο γιατρός «τις τελευταίες 20 ημέρες έχουν αλλάξει όλα στο νοσοκομείο τόσο στο τρόπο της λειτουργίας του οσο και στο τρόπο που διαχειριζόμαστε τους ασθενείς οι οποίοι μπορεί να εισαχθούν για ένα κάταγμα αλλά ταυτόχρονα να έχουν και ένα πολύ χαμηλό πυρετό γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν και κορονοϊο. Μια τέτοια περίπτωση προκαλεί σημαντική δυσλειτουργία καθώς ο ασθενής πρέπει να κάνει αξονική για το κάταγμα και μετά το μηχάνημα να απολυμανθεί που σημαίνει ότι σταματάει η λειτουργία του για δύο ώρες .

«Τα τηλέφωνα των λοιμοξιολόγων δεν σταματάνε να χτυπάνε» λέει ο παθολόγος από τα επείγοντα του Ευαγγελισμού « τους καλούμε για όλα» και εξηγεί «αν ένας ασθενής που έχει χειρουργηθεί στο παρελθόν για σκωληκοειδίτιδα ανέβαζε πυρετό θα μιλούσαμε για μια ενδεχόμενη μόλυνση μετεγχειρητική τώρα μπορεί να είναι κορονοϊός γιατί ο πυρετός αποτελεί το βασικότερο του σύμπτωμα .Έχουμε ξεχάσει την απλή ιατρική με τους μικρούς πυρετούς» .

Στο νοσοκομείο πλέον δεν έρχεται πολύ κόσμος έχουν εξαφανιστεί και οι κατά φαντασίαν ασθενείς γιατί φοβούνται ότι αν θα καλέσουν το ασθενοφόρο για μη σοβαρό περιστατικό θα τους βάλουν να το πληρώσουν.Την ίδια ώρα στην πρώτη γραμμή είναι οι γιατροί της διαλογής «Oι γιατροί της διαλογής νιώθουν άβολα που ρωτούν πρώτα του ασθενείς για τον πυρετό ως βασικό σύμπτωμα ενώ ανθρωπιστικά και ηθικά είναι ο πόνος ο κύριος εχθρός του ασθενούς» λέει ο γιατρός. Αυτό όμως που τους επιβαρύνει ακόμα περισσότερο είναι ότι μέσα σε λίγα λεπτά πρέπει να αξιολογήσουν περιστατικά και να καταλήξουν αν ο ασθενής πρέπει να προχωρήσει στο εσωτερικό του νοσοκομείου ή όχι «Εκεί που δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο είναι όταν πρέπει να πείσουν ασθενείς να φύγουν από το νοσοκομείο γιατί δεν αποτελούν τα περιστατικά που πρέπει να προχωρήσουν σε εργαστηριακό έλεγχο όπως για παράδειγμα ένας πυρετός που πρωτοεμφανίστηκε μισή ώρα πριν» λέει ο γιατρός .

 

Η ομάδα αίματος 0 κινδυνεύει λιγότερο από τον κορονοϊό

Οι άνθρωποι με ομάδα (τύπο) αίματος Α έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ενώ εκείνοι με ομάδα 0 έχουν τον μικρότερο κίνδυνο από όλες τις ομάδες αίματος. Αυτό υποστηρίζει μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, που βασίστηκε στη μελέτη ασθενών από το επίκεντρο της νόσου Covid-19 στη Γουχάν και στη Σεντσέν.

Στον γενικό πληθυσμό της Κίνας η ομάδα αίματος 0 είναι συχνότερη (34%) σε σχέση με την ομάδα Α (32%), όμως μεταξύ των ασθενών με Covid-19 η κατάσταση είναι αντίστροφη, καθώς το ποσοστό με ομάδα Ο βρέθηκε μικρότερο (26%), ενώ με ομάδα Α μεγαλύτερο (38%). Τα ποσοστά ασθενών με ομάδα Β είναι 26,5% και με ομάδα ΑΒ 10%, έναντι 25% και 9% που είναι αντιστοίχως στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε αυτές τις ομάδες αίματος οι διαφορές είναι μικρές.

Η μελέτη εκτιμά ότι η ομάδα αίματος Α έχει 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο ιό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Η ομάδα 0 έχει 33% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα άτομα ομάδας αίματος Α είναι πιθανότερο να πεθάνουν από τη νόσο.

Οι Κινέζοι ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία από τρία νοσοκομεία για 2.173 ασθενείς με κορονοϊό, μεταξύ των οποίων 206 που τελικά πέθαναν, κάνοντας σύγκριση με 3.694 άτομα χωρίς Covid-19, έχουν κάνει μόνο προδημοσίευση στο medrXiv και όχι κανονική επιστημονική δημοσίευση, ενώ δεν μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση για τα ευρήματά τους.

Όπως αναφέρουν, «οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α μπορεί να χρειάζονται ιδιαίτερα ενισχυμένη προσωπική προστασία για να μειώσουν την πιθανότητα λοίμωξης. Επίσης, οι ασθενείς ομάδας Α που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 πιθανώς έχουν ανάγκη από πιο ενεργητική επιτήρηση και πιο επιθετική θεραπεία».

Ακόμη, προτείνουν τον έλεγχο της ομάδας αίματος των ασθενών με Covid-19, αλλά και του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, για την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου. Άλλοι Κινέζοι επιστήμονες, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», δήλωσαν ότι «η μελέτη μπορεί να είναι χρήσιμη στους επαγγελματίες υγείας, όμως οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν αυτές τις στατιστικές πολύ στα σοβαρά και σίγουρα οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν. Δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα κολλήσουν τον ιό, ούτε ότι αν κάποιος έχει ομάδα Ο είναι απολύτως ασφαλής. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να πλέουν τα χέρια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών».

Κατά καιρούς, άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει διαφορετικές ομάδες αίματος με μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις. Για παράδειγμα, κάποια μελέτη κατέληξε στο συμοπέρασμα ότι τα άτομα με ομάδα Α έχουν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος από εκείνους με ομάδες ΑΒ ή Ο.