Από πού προέρχεται
Η αναβίωση του Χρυσαυγιτισμού, αυτή τη φορά από τα σχολεία και τις μικρές ηλικίες δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Το μοντέλο της συγκεκαλυμένης ακροδεξιάς ρητορικής προς τέρψη ενός ακροατηρίου που έχει μείνει άστεγο ή αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην αντισυστημικότητα των καιρών της πανδημίας και του αντιεμβολιαστικού κύματος και στις «καθαρές λύσεις» για το μεταναστευτικό μπροστά σε μια νέα οικονομική κρίση, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε φαινόμενα όπως του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.
Η αντιπολίτευση έβαλε το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή μιλά για ανοχή στην ακροδεξιά και συμπόρευση με τα ορφανά της ΧΑ. Η ανοχή μάλιστα που επιδεικνύεται από το υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση μετουσιώθηκε από το ΚΚΕ και σε ευθύνες για της ίδιας της διεύθυνσης του σχολείου.
Τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι αποκαλυπτικά και οποιαδήποτε απόπειρα συμψηφισμού (όπως του κ. Συρίγου) των «έξω» που διαδηλώνουν με τους «μέσα» που επιτίθενται, όπως τα φασιστικά τάγματα της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ δεν αντέχει πλέον όχι μόνο στη λογική, αλλά και στα ίδια τα ατράνταχτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας με τα όπλα που βρέθηκαν στα χέρια μαθητών και νεαρών τραμπούκων με τις κουκούλες και τα κράνη.
Οι ίσες αποστάσεις και η αποφυγή της πραγματικότητας στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας είχαν βρει ήδη την ανώτερη έκφρασή τους στις δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή του υπουργείου με τη γνωστή καταδίκη της βίας «απ’ όπου κι αν προέρχεται».
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το βιβλίο του πρώην υπουργού παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στην εκπαίδευση ήταν σαφής.
«Δεν καταδεικνύει από πού έρχεται η βία προκειμένου να μη χάσει το ακροατήριο της Ακροδεξιάς».
Η άρνηση της πραγματικότητας και της καταδίκης των γεγονότων της ακροδεξιάς βίας με το όνομά της από την πλευρά του κράτους είναι για την αξιωματική αντιπολίτευση καταλύτης της ταχείας εκκόλαψης του αυγού του φιδιού.
Ο άλλος καταλύτης είναι η ανοχή της αστυνομίας στις δράση των ακροδεξιών. Με αλλεπάλληλα βίντεο στο διαδίκτυο γίνεται αντιληπτό ότι οι οδηγίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν σαφείς στα όργανα της τάξεως. Η ήπια καταστολή, μια και μιλάμε για σχολικό περιβάλλον, μετατράπηκε σε ανοχή προς τους ακροδεξιούς εξωσχολικούς, οι οποίοι πηδούσαν τα κάγκελα του ΕΠΑΛ ανενόχλητοι και με τις δυνάμεις της αστυνομίας να παρατηρούν.
Η απενοχοποίηση
Στην αντιπολίτευση είναι κοινή η παραδοχή ότι η ακροδεξιά σηκώνει και πάλι κεφάλι και βγαίνει από την αφάνεια μετά την καταδίκη νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ εξαιτίας και κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης. Αποκορύφωμα της απενοχοποίησης της ακροδεξιάς ρητορικής που στο παρελθόν αποτελούσε τη βασική επιχειρηματολογία των ΧΑτων στους δρόμους της Αθήνας ήταν η δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονοματεπώνυμα της λίστας των αλλοδαπών νηπίων σε σχολείο του κέντρου.
- Κι αν ακόμη καταδικάστηκε και υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση με μια συγγνώμη για το «ατύχημα» της αναδημοσίευσης μέσω τουίτερ ο Βουλευτής Ά Αθήνας Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ήρθε και ο υφυπουργός Παιδείας, καθηγητής Πανεπιστημίου και επίσης Βουλευτής στην Ά Αθήνας Άγγελος Συρίγος να βάλει τα πράγματα σε επιστημονική βάση σε σχέση με το ζήτημα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Με ποσοστώσεις σε μαθητές ανα τάξη που αν είναι 20% αλλόγλωσσοι η ενσωμάτωση προχωρά αλλά αν είναι 50% και πάνω το πράγμα δεν δουλεύει, αλλά και με συγκρίσεις για τους Αλβανούς μετανάστες που τη δεκαετία του 90 είχαν μεν κατακλείσει τα σχολεία αλλά είχαν τη «διάθεση» να μετέχουν της παιδείας, ο υφυπουργός θέτει το ζήτημα του ρατσισμού σε άλλη βάση, εκείνη δηλαδή που μέσες άκρες θέτει με ρητορική έξαρση από το ραδιοφωνικό του βήμα σε πολλαπλάσια ντεσιμπέλ και εμβέλεια και ο κ. Μπογδάνος.
- «Οι υπόλοιποι που εξανίστανται είναι διαπρύσιοι κήρυκες της πολιτικής ορθότητας. Δεν μπορούν να ανεχθούν την αναφορά στοιχείων περί καταγωγής ή μητρικής γλώσσας. «Είναι ρατσισμός!» κραυγάζουν κι αυτοί. Αντιστοίχως θεωρούν ρατσισμό εάν αναφερθεί ότι στο αθηναϊκό κέντρο είναι συγκεντρωμένο το 20% των αλλοδαπών μαθητών όλης της χώρας, που προέρχονται από 72 διαφορετικές χώρες».
Αυτά έγραψε ο κ. Συρίγος δίνοντας ένα γενναίο άλλοθι στο ρατσισμό που εκφράζεται από τους απλούς και μη θεωρητικά καταρτισμένους κατοίκους του κέντρου που ζουν στα λεγόμενα «γκέτο» της Αθήνας.
Ιδεολογικό χάσμα
«Η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για ποιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους» σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σε ανακοίνωσή του για να βάλει το ζήτημα σε πολιτικές και κομματικές ράγες και να καταδείξει από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρόθεση ψαρέματος της ΝΔ σε ακροδεξιά ακροατήρια.
- Οι ακροβασίες της ΝΔ ανάμεσα στην εγκατάλειψη της «πολιτικής ορθότητας» και την καταδίκη της βίας «απ’ όπου κι αν προέρχεται» αναδεικνύονται τώρα ακόμη πιο εμφατικά από τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν χαρακτηριστική και η ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος έθεσε και τη διάσταση της διαχρονικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στη νεολαία και τις διεκδικήσεις της. Από τις φοιτητικές διαδηλώσεις για την Παιδεία μέχρι τις διαδηλώσεις για τις δημοκρατικές ελευθερίες και την αυθαίρετη καταστολή μέχρι τις παλινωδίες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου προστασίας του πολίτη για την πανεπιστημιακή αστυνομία – ένα εμβληματικό σχέδιο που εγκαταλείφθηκε νωρίς και άδοξα σε σχέση με το πόσο επένδυσε επικοινωνιακά η ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου – όλα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σχέδιο προσεταιρισμού του ακροδεξιού ακροατηρίου.
«Έχει αποδείξει ότι όσα έλεγε για την ασφάλεια του πολίτη, για τα πανεπιστήμια, για το άσυλο ήταν πολιτικό προπαγανδιστικό σχέδιο ακροδεξιάς αντίληψης» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο τομεάρχης πολιτικής προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προώθηση και αναγνώριση στο δικαίωμα για γάμο και τεκνοθεσία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, είναι αναγκαία κίνηση διεύρυνσης των δικαιωμάτων, ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης για την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει με θέμα: «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος πολιτικού γάμου και προσαρμογή της νομοθεσίας».
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι παρά τις αντιφάσεις και ενδεχομένως και τις ολιγωρίες, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πάντα σύμμαχος και συνοδοιπόρος του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια της κυβέρνησής τους: «Ανοίξαμε τον δρόμο για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, επεκτείναμε το σύμφωνο συμβίωσης και την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου…». Πρόκειται για θέμα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, παρότι η αντιπαράθεση για θέματα ταυτότητας έχει και πολιτική σημασία, ανέφερε ακόμη ο κ. Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε στην δολοφονία του ΛΟΑΤΚΙ Ζακ, σημειώνοντας ότι «έφερε στη επιφάνεια την σκληρότητα, το μίσος και την δολοφονική ουσία της τοξικής αρρενωπότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναικοκτονίες, 11 έχουν καταγραφεί φέτος, αλλά και τους βιασμούς και τους ξυλοδαρμούς όποιου δεν ταιριάζει στην νόρμα της πατριαρχίας. Καθώς η συζήτηση αφορά την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ακόμη ότι αν και μπορεί να ασκηθεί κριτική γιατί δεν την έφερε όταν ήταν στην κυβέρνηση, εντούτοις « σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Με πολιτικό κόστος και απέναντι σε πολιτικές επιλογές, καταφέραμε στην προηγούμενη βουλή να διευρύνουμε τον ορίζοντα των δικαιωμάτων». Κλείνοντας υπογράμμισε την κοινή κατεύθυνση όλων στον στρατηγικό στόχο που είναι η αναγνώριση του δικαιώματος του γάμου και της τεκνοθεσίας όλων των ανθρώπων.
Στην δική του σύντομη εισαγωγή, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος συντόνιζε και την εκδήλωση, υπογράμμισε τον στόχο για το «Δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσία για όλα τα ζευγάρια».
Αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές στιγμές όσον αφορά τα δικαιώματα μία θετική και μία αρνητική. Η θετική είπε ήταν η μαζική παρουσία στα prides της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η αρνητική ήταν οι εικόνες στο λύκειο της Σταυρούπολης στην Θεσσαλονίκη. Η απάντησή μας σε εκείνους που προκαλούν τέτοια επεισόδια είναι περισσότερα δικαιώματα και περισσότερες ελευθερίες.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «για εμάς και το έχουμε εκφράσει η εξάλειψη των δυσμενών διακρίσεων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας».
Μιλώντας και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αρμοδιότητα στα θέματα δικαιωμάτων, ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε αποφασίσει να είμαστε στην πρωτοπορία της προσπάθειας για πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και τα κράτη μέλη και τη Κομισιόν.
Ανέφερε ακόμη ότι στην ΕΕ υπάρχουν αυτή την στιγμή και καλά και κακά νέα. Υπάρχουν 12 κράτη μέλη που έχουν κατοχυρώσει νομικά το δικαίωμα για γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, που θα γίνουν 13 με την προσθήκη της Ισπανίας. Είναι σχεδόν το σύνολο της παλιάς Ευρώπης. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται να εναρμονίσει με καθυστέρηση την Ελλάδα με αυτά τα κράτη…Συζητάμε για κάτι που είναι πρωτοπόρο για την Ελλάδα αλλά μπορούμε να επικαλεστούμε και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Το τελευταίο διάστημα με μεγάλη προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ζητήσει να συνδεθούν τα θέματα κατά των διακρίσεων με εκταμιεύσεις κονδυλίων και με υποχρεώσεις των κρατών μελών. Υπάρχει μία δήλωση σύμφωνα με την οποία αν είστε γονείς σε μία χώρα είστε γονείς σε κάθε χώρα της ΕΕ…Σε χώρες όπως η Πολωνία ασκούνται πιέσεις ώστε να σταματήσει η διάκριση και οι ΛΟΑΤΚΙ free περιοχές…Με την πίεση ότι δεν θα εγκριθούν κονδύλια και θα επιβληθούν κυρώσεις αναγκάζονται να αναθεωρούν διατάξεις και διακρίσεις… Το θέμα έχει και πολιτική διάσταση, πρέπει να τεθεί σαν θέμα δημοκρατίας και δημοκρατικού τόξου». Αναφέρθηκε και στην εικόνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέγοντας ότι οι προτάσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων και την επέκταση των δικαιωμάτων στηρίζονται από την Αριστερά, τους σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, και καταψηφίζονται από την άκρα Δεξιά ενώ το ΕΛΚ όπου ανήκει η ΝΔ είναι διχασμένο.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης ανέφερε ότι «συγκρούονται δύο πόλοι ακόμη και σε αυτό το πεδίο των δικαιωμάτων, ο πόλος της δεξιάς και ο πόλος της αριστεράς. Υπάρχει ένας κόσμος που θέλει ο καθένας να ζει όπως επιλέγει. Στον αντίποδα υπάρχει ένας κόσμος που θέλει να επιβάλει στους άλλους πως να ζουν ή να μην ζουν. Αυτή είναι και η σύγκρουση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…Εμείς πρέπει να ακούσουμε την άποψη των οργανώσεων και να δώσουμε την μάχη μας να περάσουν οι θέσεις αυτές». Το θέμα είναι και θέμα ισονομίας ανέφερε ο κ. Αρβανίτης και πρόσθεσε ότι «τυπικά όλοι οι πολίτες της Ένωσης έχουν ίσα δικαιώματα. Στην πράξη όμως δεν υπάρχουν τα ίδια δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια». Για το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν όταν μιλάμε για μία ένωση όταν τίθενται θέματα οικονομίας να υπάρχει κίνδυνος εξόδου (όπως συνέβη με την Ελλάδα) και να μην υπάρχει η αντίστοιχη αιρεσιμότητα για θέματα δικαιωμάτων για χώρες όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία». Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα σημείωσε ότι « δεν είναι άσχετο το θέμα που συζητάμε με τον τρόπο που βλέπει η κυβέρνηση τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης και κρατά τις ίσες αποστάσεις». Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα «η δική μας κυβέρνηση είναι ακραία δεξιά κυβέρνηση δεν είναι φιλελεύθερη».