Γιατί θεωρούν ότι νίκησαν στο ζήτημα των διαδηλώσεων – Σύριζα: Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί θεωρούν ότι νίκησαν στο ζήτημα των διαδηλώσεων

Ως σημαντική τους νίκη θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ τη στάση τους στο θέμα του νομοσχεδίου που αφορούσε στις διαδηλώσεις και προαναγγέλλουν ότι “το θέμα δεν έχει τελειώσει”.

To (άτυπο) όργανο του πρωινού καφέ συνεδρίασε για πρώτη φορά μέσα στην εβδομάδα το πρωί της Τρίτης και η αλήθεια είναι ότι η ικανοποίηση ήταν διάχυτη.

Απαντες οι συμμετέχοντες, και προφανώς και ο Αλέξης Τσίπρας, έκριναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε σημαντικούς πόντους στη μάχη που δίνει να ανακάμψει (δημοσκοπικά αλλά σε πραγματικούς όρους πολιτικής) με τη στάση που κράτησε κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Ειδικότερα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η στάση τους όχι μόνο έφερε σε δύσκολη θέση το κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά προκάλεσε τη σημαντική, όπως τονίζουν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ρωγμή στο ΚΙΝΑΛ με την ηχηρή διαφοροποίηση των κκ Παπανδρέου και Καστανίδη.

“Το θέμα με το νομοθέτημα για τις διαδηλώσεις δεν έχει τελειώσει για μας. Εχουμε την πρόθεση να το αναδείξουμε με κάθε ευκαιρία” τόνισε στο News24/7 στέλεχος που έχει γνώση της κατάστασης.

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν-και ως ένα σημείο καταφέρνουν-να αποσπάσουν την ατζέντα από την τοξική συζήτηση περί σκανδάλων (που έχει πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά υπό τις αποκαλύψεις που τον αφορούν) και να την τοποθετήσουν στο ζήτημα της οικονομίας όπου πιστεύουν ότι διαθέτουν σειρά επιχειρημάτων που τους καθιστά περισσότερους αξιόπιστους από τους κυβερνώντες.

Εκτιμάται επίσης ότι “έστω και μερικά μέτρα από το Πρόγραμμα Μένουμε Ορθιοι να είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση, τα πράγματα στην οικονομία θα ήταν διαφορετικά” ενώ στελέχη δεν παραλείπουν να τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για τη διεξαγωγή ή όχι πρόωρων εκλογών.

Το σίγουρο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για δυνατό φίνις στις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι να κλείσει η Βουλή διάστημα το οποίο θα περιλαμβάνει, όπως και να έχει, εξελίξεις στην υπόθεση Novartis η οποία θα συζητηθεί και στην Ολομέλεια (στη διάσταση που αφορά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο).

 

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Αντιθέτως, την ελληνική κυβέρνηση, που έχει αποχωρήσει από το μέτωπο του Νότου, δεν φαίνεται να την αγχώνει η επιτήρηση.

Οι προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη», που αποτελούν ομπρέλα του προγράμματος της Ν.Δ., προβλέπουν στήριξη των επιχειρηματιών με κάθε τρόπο: από τις φοροαπαλλαγές και τις εισφοροαπαλλαγές μέχρι την ελαστική απασχόληση και τις κάθε είδους επιδοτήσεις.

Η διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης -ίσως το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη- είναι επίσης προτεραιότητα. Και αυτά περνούν καλύτερα με επιτήρηση και Μνημόνιο.

Αυτό όμως δεν είναι σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ακόμα και αν η Ε.Ε. αποφάσιζε ότι θα μας αφαιρέσει αντί να μας δώσει 33 δισ. ευρώ, ακόμα και αν μας έβαζε σε νέο Μνημόνιο, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα ήταν ίδιες και απαράλλαχτες: φθηνή εργασία, φοροαπαλλαγές στον πλούτο, ασφαλιστικό Πινοσέτ.

Είτε με Μνημόνια είτε με ταμεία ανάκαμψης, ο στόχος της κυβέρνησης είναι ένας: η αναδιανομή υπέρ του πλούτου. Το σχέδιο αυτό, που σε άλλες συνθήκες θα το εμφάνιζαν ως «σχέδιο σωτηρίας», τώρα, με αφορμή τα 33 δισ. -εάν φυσικά υπάρξουν-, το εμφανίζουν ως «σχέδιο μετασχηματισμού της οικονομίας».

Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε τι πραγματικά έχουν στο μυαλό τους. Σε τσέπες θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα και όχι στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.