Γιατί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι «φιλολαϊκό» μέτρο – Κρυφός εσωτερικός δανεισμός 2,5 δισ. ευρώ – Τράπεζα Πειραιώς: Κλείνει 53 καταστήματα. Σε αναγκαστική αργία οι εργαζόμενοι

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021,  κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά, υπεραποσβέσεις για πράσινες και ψηφιακές  επενδύσεις - Όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Αποκλειστικά με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών πέρασε τελικά το άρθρο 31 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3.9%. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν τη μείωση των εισφορών, ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση ψήφισαν παρών.

Σε οίστρο τα φιλικά προς την κυβέρνηση media αναπαράγουν ακόμη σήμερα τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τη υποτιθέμενη «φιλολαϊκότητα» της ΝΔ και την αρνητική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ: «Και όμως, δεν είναι fake news! Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών! Δηλαδή, είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων! Είπε όχι στην αύξηση της απασχόλησης! Είπε όχι στη μείωση της ανεργίας! Οι πολίτες κρίνουν και εμείς συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη». Είναι, πράγματι, έτσι;

Νεοφιλελεύθερο εργαλείο για τη μείωση της ανεργίας

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία υπήρξε βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Προτείνεται επίσης ως μεταρρύθμιση πρώτης προτεραιότητας από το σχέδιο Πισσαρίδη με στόχο τη μείωση της ανεργίας. Για να είμαστε ειλικρινείς, η μείωση του ασφαλιστικού βάρους στην εργασία κάνει πιο φτηνή την εργασία, οπότε αν συνδυαστεί με πλήθος άλλες πολιτικές, μπορεί να συντελέσει στη μείωση της ανεργίας σε νεοφιλελεύθερα πλαίσια (όπως είναι κατά βάση όλες οι χώρες της ΕΕ εδώ και καμιά 30αριά χρόνια). Σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι «φιλολαϊκό μέτρο» που βελτιώνει τις αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όπως υποστήριξε χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε μάλιστα και νούμερα: το κέρδος από τη μείωση των εισφορών ξεκινά από τα 228 ευρώ το χρόνο για τους μισθωτούς των 1000 ευρώ μηνιαίως και φτάνει τα 456 ευρώ για τους μισθωτούς των 2.000 ευρώ. Κατά την ίδια ρητορική, τα λεφτά αυτά είναι καθαρό όφελος για τους εργαζόμενους, δεν θα λείψουν από κανέναν, διότι το 3.9% των εισφορών που κόβονται ναι μεν κατέληγε ως έσοδο 650 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ και χρηματοδοτούσε επιδόματα ανεργίας, ωστόσο για το 2021 προβλέφθηκε η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ με 571.2 εκατ. ευρώ, από το Υπουργείο Εργασίας και τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αυτό που δεν μας είπαν όμως οι της ΝΔ (για να δούμε πόσο φιλολαϊκό είναι το μέτρο) είναι πόσοι και ποιοι θα κερδίσουν από αυτό σήμερα και αν σε βάθος 1-2 χρόνων όντως δεν χάνει κανείς.

7 στους 10 εργαζόμενους δεν κερδίζουν τίποτα

Με βάση τα ευρήματα της τελευταίας έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στα 802 ευρώ, 3 στους 10 μισθωτούς παίρνουν λιγότερα από τον κατώτατο και 7 στους 10 λαμβάνουν λιγότερα από 1000 ευρώ. Μόνο το 28% των εργαζομένων έχει πλέον αμοιβές υψηλότερες των 1000 ευρώ, κι από αυτούς περίπου οι μισοί (13%) κινούνται στη ζώνη των 1.000-1200 ευρώ. Είναι, κατά συνέπεια, μικρός ο αριθμός των εργαζομένων που έχει όφελος, έστω και της τάξης των 228 ευρώ ετησίως, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η πλειοψηφία δεν έχει κανένα όφελος. Και από τους πάρα πολύ λίγους (λιγότερο από 5%) που παίρνουν αμοιβές της τάξης των 1-600 ως 2.000 ευρώ, λείπουν τα 400 – 450 ευρώ το χρόνο;

Οι άνεργοι θα βαφτιστούν «τεμπέληδες» και θα χάσουν από του χρόνου

Ναι αλλά ούτε και οι άνεργοι θα χάσουν τίποτα αφού ο ΟΑΕΔ θα χρηματοδοτηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι το κυβερνητικό επιχείρημα. Αυτό θα συμβεί φέτος, διότι αν η κυβέρνηση επιχειρούσε να νομοθετήσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με απώλεια των εσόδων του ΟΑΕΔ, εν μέσω πανδημίας και έκρηξης της ανεργίας, δεν θα τα κατάφερνε, θα έχανε ψήφους ακόμη και από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ από το Κρατικό Προϋπολογισμό μπορεί όμως κάλλιστα να συρρικνωθεί ή και να κοπεί εντελώς αργότερα, σε 1-2 χρόνια, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία και η προτεραιότητα για τα δημόσια οικονομικά θα είναι να βγάλουμε ξανά πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος που λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων και της φετινής ύφεσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα φτάσει στα τέλη του 2020, στο 208%.

Είναι μάλιστα μαθηματικά βέβαιο ότι η επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ θα συρρικνωθεί δραστικά και οι άνεργοι θα χάσουν με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού μια ακόμη προτεραιότητα της έκθεση Πισσαρίδη, εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι ο ανασχεδιασμός των πολιτικών του ΟΑΕΔ και ο περιορισμός των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία υποτίθεται ότι αποτρέπουν την αναζήτηση εργασίας (κάνουν δηλαδή τους ανέργους τεμπέληδες) προς όφελος της ενίσχυσης των προγραμμάτων κατάρτισης.

Μαριάννα Τόλια

 

Κρυφός εσωτερικός δανεισμός 2,5 δισ. ευρώ

Απάτη Βρούτση με τις εκκρεμείς συντάξεις εις βάρος των δικαιούχων, της ελληνικής οικονομίας και της Κομισιόν

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Μια πραγματικότητα που εκθέτει τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο λόγος για τις εκκρεμείς συντάξεις για τις οποίες πανηγυρίζει ο κ. Βρούτσης, ο οποίος επέλεξε να κρύψει τη θλιβερή πραγματικότητα κάτω από το χαλί.

Για να δείξει ότι είναι μικρός ο αριθμός των συντάξεων στην έκθεση του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ εμφάνισε μόνο τις κύριες συντάξεις, οι οποίες ανέρχονται σε 163.224. Ο Γ. Βρούτσης και ο διοικητής του eΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν στα στοιχεία τον αριθμό των διεθνών συντάξεων, των παράλληλων συντάξεων, των αναπηρικών, αλλά και των επικουρικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός με τις λογιστικές αυτές αλχημείες (κρυφό χρέος κατά τους δανειστές μας) έχει αυξήσει σε πάνω από 360.00 τις εκκρεμείς συντάξεις όλων των κατηγοριών ή με βάση τους μέσους όρους σε 2,5 δισ. ευρώ κρυφό δανεισμό, δηλαδή στο 1,33% του ΑΕΠ του 2019!

Πρόκειται για μείζον ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τους εν αναμονή συνταξιούχους –οι οποίοι δεν λαμβάνουν τη σύνταξή τους και είναι άγνωστο με τι εισόδημα ζουν– αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είχε χαρακτηρίσει τις εκκρεμείς συντάξεις «κρυφό χρέος».

Επιπλέον όμως Βρούτσης και Χάλαρης επιλέγουν συνειδητά να εξαπατήσουν κυρίως τα κοινοτικά όργανα που εποπτεύουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό λοιπόν, έως τον Σεπτέμβριο του 2020 το πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ κατέγραψε 163.224 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Μάλιστα, και εδώ κρύβεται η εξαπάτηση, θεωρεί ότι για τις κύριες αυτές εκκρεμείς συντάξεις θα πρέπει να πληρωθούν 619,82 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Βρούτσης προσπαθεί να κουκουλώσει το «κρυφό χρέος» που δημιουργεί (ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να υπάρξει και όσο το δυνατόν μικρότερη καταγραφή μείωσης του ΑΕΠ σε σχέση με το 2019) μέσω των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Αν λοιπόν αυτό το νούμερο ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, θα έπρεπε οι συντάξεις να καταβάλλονταν (ο μέσος όρος στις κύριες συντάξεις είναι 727 ευρώ) εντός 5,3 μηνών. Εδώ λοιπόν εντοπίζεται η εξαπάτηση Βρούτση προς τα κοινοτικά όργανα. Στην Ελλάδα υπάρχουν υποψήφιοι συνταξιούχοι που περιμένουν έως πέντε έτη. Ωστόσο ο μέσος χρόνος αναμονής εκτιμάται σε δεκατέσσερις μήνες. Στην έκθεση εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος αναμονής (αν ληφθεί υπόψη η καλύτερη επίδοση των ανθρώπων του eΕΦΚΑ) είναι 8,3 μήνες. Αν όμως ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος του πρώτου 9μηνου του 2020, τότε ο μέσος χρόνος απονομής των κύριων συντάξεων είναι 12,1 μήνες.

Αν πάρουμε υπόψη ότι οι υπηρεσίες του eΕΦΚΑ θα λειτουργούν με ρυθμό 19.632 απονομών ανά μήνα (όπως καταγράφεται στην έκθεση ο Σεπτέμβριος που είναι μήνας-ρεκόρ στην απονομή συντάξεων), τότε το κρυφό χρέος που κρύβει ανέρχεται σε 355,9 εκατ. ευρώ (8,3 μήνες μέσος όρος). Αν ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος απονομών του 2020 είναι 12,3 μήνες, τότε το χρέος που κρύβει ανέρχεται σε 806,9 εκατ. ευρώ!

 

Τράπεζα Πειραιώς: Κλείνει 53 καταστήματα – Σε αναγκαστική αργία οι εργαζόμενοι

Στο κλείσιμο 53 καταστημάτων της προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΠΤ), ενώ παράλληλα η Τράπεζα «θέτει μεγάλο αριθμό εργαζομένων των καταστημάτων αυτών, σε αναγκαστική αργία».

Για το λόγο αυτό όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο ΣΕΠΤ προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων και ενεργειών, όπως για παράδειγμα εξώδικος διαμαρτυρία προς την Τράπεζα, αίτημα συνάντησης στα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης κτλ.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Τράπεζας:

«Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στη υλοποίηση σχεδιασμού κλεισίματος 53 καταστημάτων και κινητών συνεργείων σε όλη την Επικράτεια (9 στην Αττική, 4 στη Θεσσαλονίκη και 40 στην Περιφέρεια). Οι ενέργειες αυτές, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού συρρίκνωσης του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας. Παράλληλα θέτει μεγάλο αριθμό εργαζομένων των καταστημάτων αυτών, σε αναγκαστική αργία, αφήνοντάς τους ως επιλογή, περιορισμένες σε αριθμό θέσεις εργασίας, ή την εθελούσια έξοδο.

Ο Σ.Ε.Τ.Π. προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων και ενεργειών (εξώδικος διαμαρτυρία προς τη Τράπεζα, αίτημα συνάντησης – παρέμβασης στο Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Ανάπτυξης, αίτημα συνάντησης – παρέμβασης στα κόμματα του Κοινοβουλίου), προκειμένου να αποτραπεί, τόσο η συρρίκνωση του Δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας, όσο και το σκηνοθετημένο αδιέξοδο το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς επιβάλει στους εργαζόμενους αυτούς. Στόχος των ενεργειών του Συλλόγου, είναι αφενός η προστασία των εργαζομένων, αφετέρου η προστασία των Τοπικών Κοινωνιών και Οικονομιών.

Εν μέσω πανδημίας, την εποχή που βάλλονται όλες οι κοινωνικές ισορροπίες και όλοι – Κράτος και Κοινωνία – πασχίζουν να διατηρηθεί ζωντανή η Οικονομία και η Εργασία, η Τράπεζα Πειραιώς, στερούμενη οποιασδήποτε κοινωνικής ευαισθησίας, βρίσκει την ευκαιρία να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της, που πλήττουν και την Εργασία και την Οικονομία.

Καταγγέλλουμε τις πρακτικές της Τράπεζας και δεν αποδεχόμαστε, ούτε και οι εργαζόμενοι, την αναγκαστική αργία.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν στην Τράπεζα να ολοκληρώσει πρακτικές που στρέφονται ενάντια στην Εργασία και την Οικονομία».