Γερμανία: Σύσταση αποφυγής ταξιδιών στο εξωτερικό. Οι συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό – Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο όταν ανοίξουν τα σχολεία – Ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν ξανά από την Δευτέρα 4 Μαΐου – ΟΠΕΚΑ: Μπαίνουν προνοιακά επιδόματα, ΚΕΑ, επίδομα γέννας και στέγασης!

Νέα ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιεί τους Γερμανούς να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό ώς τις 14 Ιουνίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είτε δε θα πάει διακοπές είτε θα τις κάνει εντός της χώρας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παρατείνει τουλάχιστον ώς τις 14 Ιουνίου την αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία προειδοποιεί τους γερμανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό τουλάχιστον μέχρι τότε. Η απόφαση αυτή έχει εγκριθεί ήδη και από το υπουργικό συμβούλιο. Ανάλογη οδηγία είχε εκδοθεί στα μέσα Μάρτιου για το διάστημα μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου.

Η αιτιολογία της παράτασης σχετίζεται με το ότι εξακολουθούν να ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο αυστηροί περιορισμοί στις αεροπορικές μεταφορές και στην είσοδο σε άλλες χώρες αλλά και αυστηρές ρυθμίσεις σχετικά με την καραντίνα.

Η ταξιδιωτική οδηγία δεν απαγορεύει βέβαια σε κανένα γερμανό να ταξιδέψει στο εξωτερικό εφόσον το θελήσει. Όμως η οδηγία έχει δύο πρακτικές συνέπειες. Μια από αυτές είναι ότι το γερμανικό κράτος δεν πρόκειται να καταβάλει προσπάθειες για να οργανώσει ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών από το εξωτερικό στη Γερμανία, όπως στο παρελθόν.

Δύο άλλες συνέπειες που προκύπτουν από την οδηγία αφορούν άμεσα τον  ελληνικό τουρισμό. Η πρώτη είναι ότι μπορούν να ακυρωθούν χωρίς κόστος για τον πελάτη αεροπορικές πτήσεις και κρατήσεις για τουριστικά καταλύματα στο εξωτερικό που αφορούν το διάστημα μέχρι και τις 14 Ιουνίου. Και η δεύτερη συνέπεια είναι ότι όλοι οι τουριστικοί πράκτορες ακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες, με άλλα λόγια, δεν προσφέρουν ταξίδια για το διάστημα που ισχύει η προειδοποίηση.

Πριν από τις 14 Ιουνίου το υπουργείο Εξωτερικών θα αξιολόγησει εκ νέου την κατάσταση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας η Γερμανία θα αποφασίσει «μετά από συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές χώρες και με τους τουριστικούς προορισμούς» για την κατάσταση που θα επικρατήσει το φετινό καλοκαίρι.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο όταν ανοίξουν τα σχολεία

Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο υπ. Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος

Τις ημέρες που οι μαθητές του Γυμνασίου δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο, οι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της άδειαςειδικού σκοπού, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα εργάζονται κανονικά στις υπηρεσίες τους.

Στη διευκρίνιση αυτή προέβη ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο STAR, μετά και τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, ότι στο Γυμνάσιο θα υπάρχει παρουσία των παιδιών τρεις ή δύο ημέρες μέσα στην εβδομάδα, σε βάρδιες μεταξύ τους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε επίσης ότι τη δυνατότητα της άδειας ειδικού σκοπού έχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, γονείς μαθητών του Δημοτικού, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαΐου, οπότε τα παιδιά τους σίγουρα δεν θα πάνε στο σχολείο.

 

Ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν ξανά από την Δευτέρα 4 Μαΐου

Στις 4 Μαΐου λοιπόν, όπως έκανε γνωστό χτες με το διάγγελμά του, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε μια νέα κανονικότητα, με το πρώτο στάδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτή η διαδικασία θα έχει συνολικά επτά στάδια, με την task force του πρωθυπουργού να δείχνει έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί.

Ποιοι δουλεύουν

Στις 4 Μαΐου λοιπόν θα λειτουργήσουν εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώληση φυτών, αγορές καταναλωτών, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ).

Οι ΚΑΔ που επανεκκινούν είναι οι εξής:

  • 4741 δηλαδή λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων και υπολογιστών σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 4742 δηλαδή λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 4761 δηλαδή λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 4762 δηλαδή λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλησε σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 4764 δηλαδή λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 4776 δηλαδή λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 7120 δηλαδή τεχνικές δομές και αναλύσεις (ΚΤΕΟ)
  • 9602 δηλαδή δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής

Παράλληλα, θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

 

ΟΠΕΚΑ: Μπαίνουν προνοιακά επιδόματα, ΚΕΑ, επίδομα γέννας και στέγασης!

Μέρα… πληρωμών η σημερινή, Πέμπτη 30 Απριλίου, καθώς μία σειρά από επιδόματα του ΟΠΕΚΑ μεταξύ των οποίων τα προνοιακά επιδόματα, το επίδομα γέννησης, το πρώην ΚΕΑ, το επίδομα στέγασης, θα καταβληθούν.

Τι πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, καταβάλλονται αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, στεγαστική συνδρομή, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Σχετικά με το επίδομα γέννησης, αφορά τους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31-3-2020. Για το επίδομα παιδιού, η δεύτερη δόση θα καταβληθεί στις 29 Μαΐου. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η καταβολή των επιδομάτων, παροχών, οικονομικών και εισοδηματικών ενισχύσεων του ΟΠΕΚΑ, θα πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*