Πέντε νεκρούς – μεταξύ των οποίων ένα βρέφος εννέα μηνών – και 15 τραυματίες άφησε πίσω του ο οδηγός του αυτοκινήτου που το έριξε χθες Τρίτη το απόγευμα πάνω σε πλήθος ανθρώπων στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης Τρίερ, στη Ρηνανία – Παλατινάτο, κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με το Λουξεμβούργο.
Ο οδηγός, Γερμανός 51 ετών, κάτοικος της πόλης, βρισκόταν, όπως έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις, υπό την επήρεια αλκοόλ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας, κατηύθυνε το αυτοκίνητό στο τιμόνι του οποίου βρισκόταν, SUV μάρκας Range Rover, προς τους πεζούς, με ταχύτητα 70-80 χλμ./ώρα, την οποία δεν ανέκοψε.
Επί τέσσερα λεπτά έκανε μάλιστα ζιγκ-ζαγκ καταδιώκοντας πεζούς σε διαδρομή ενός χιλιομέτρου, μέχρι την Porta Nigra, το κεντρικό ρωμαϊκό μνημείο της πόλης.
Πλήθος κόσμου συνέρρεε στο σημείο ως αργά χθες βράδυ για να τιμήσει τα θύματα της επίθεσης.
Όπως ανέφερε συντετριμμένος Βόλφραμ Λάιμπε, ο δήμαρχος του Τρίερ, το πιθανότερο είναι ότι δεν επρόκειτο για επίθεση με πολιτικό, τρομοκρατικό ή θρησκευτικό κίνητρο.

Ωστόσο, είναι άγνωστο αν ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη αμέσως, είναι σε θέση να δώσει εξηγήσεις.
«Είναι η πιο μαύρη μέρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να μάθω γιατί κάποιος θα έκανε κάτι τέτοιο, αλλά δεν ξέρω αν θα πάρω απάντηση», δήλωσε ο κ. Λάιμπε, καθώς ο δράστης δείχνει σημάδια ψυχικής διαταραχής.
Τις τελευταίες ημέρες είχε εγκαταλείψει το σπίτι του και κοιμόταν μέσα στο αυτοκίνητο, το οποίο είχε δανειστεί.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Εισαγγελέας Πέτερ Φρίτσεν δήλωσε ότι ο 51χρονος είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και ότι θα ζητηθεί η κράτησή του σε ψυχιατρικό κέντρο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι σε θέση να λογοδοτήσει.
Εκτός από το βρέφος, τραγικό θάνατο βρήκαν τρεις γυναίκες, 25, 52 και 73 ετών, καθώς κι ένας άντρας 45 ετών, όλοι τους κάτοικοι του Τρίερ.
Η μητέρα του βρέφους νοσηλεύεται τραυματισμένη.
Την οδύνη της για την επίθεση εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ: «Τα νέα από το Τρίερ με λυπούν βαθιά. Συμπάσχω με τις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους τόσο απότομα και τόσο βίαια.
Η σκέψη μου επίσης βρίσκεται στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις πολύ σοβαρά και τους εύχομαι δύναμη», δήλωσε.
Αίγυπτος: «Φρενίτιδα εκτελέσεων» καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει, σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, τη «φρενίτιδα εκτελέσεων» στην Αίγυπτο, όπου τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχουν θανατωθεί από τις αρχές τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω «βαθιάς κρίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα.
«Οι αιγυπτιακές Αρχές έχουν ριχτεί σε μια φρικιαστική φρενίτιδα εκτελέσεων τους τελευταίους μήνες, θανατώνοντας δεκάδες ανθρώπους» στις φυλακές, τονίζει ο Φίλιπ Λούθερ, στέλεχος της ΜΚΟ αρμόδιο για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με την Αμνηστία, «μόνο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι αιγυπτιακές Αρχές εκτέλεσαν τουλάχιστον 57 άνδρες και γυναίκες», αριθμό που «πιθανόν είναι υποτιμημένος» σε σχέση με τον πραγματικό. Το 2019, εκτελέστηκαν 32 άνθρωποι όλη τη χρονιά, θυμίζει η οργάνωση.
Η ΜΚΟ, η οποία μιλά για καταδίκες στην εσχάτη των ποινών στη βάση «‘ομολογιών’ οι οποίες αποσπάστηκαν με βασανιστήρια», στηλιτεύει επίσης το γεγονός πως οι Αρχές βάζουν στο στόχαστρό τους «θαρραλέους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» οι οποίοι καταγράφουν τις καταχρήσεις αυτές.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται ιδίως στις συλλήψεις από τις αιγυπτιακές Αρχές τριών στελεχών της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Ατομικά Δικαιώματα (Egyptian Initiative for Personal Rights, EIPR) τον Νοέμβριο, προκειμένου να ανακριθούν για τη δουλειά τους, την έρευνα για τις αποφάσεις της ποινικής δικαιοσύνης.
Αντίποινα
Σύμφωνα με την οργάνωση, η «φρενίτιδα εκτελέσεων» άρχισε έπειτα από βίαιο επεισόδιο σε φυλακή τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου τέσσερις θανατοποινίτες κρατούμενοι και τέσσερις φρουροί σκοτώθηκαν. Οι εκτελέσεις φαίνεται πως ήταν, τουλάχιστον αρχικά, «αντίποινα» για το συμβάν αυτό, κρίνει η Αμνηστία.
Η ΜΚΟ διευκρινίζει ότι πέρα από τις 57 εκτελέσεις που μπόρεσε να επιβεβαιώσει η ίδια, «φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 91 εκτελέσεις», δηλαδή 34 επιπλέον, «από τον Οκτώβριο». Η Αμνηστία δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το στοιχείο αυτό.
Από τη δική της πλευρά, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε την 22η Οκτωβρίου ότι έγιναν 49 εκτελέσεις φυλακισμένων μέσα σε δέκα ημέρες τον Οκτώβριο. Όπως και η Διεθνής Αμνηστία στη χθεσινή της έκθεση, η ΜΚΟ απηύθυνε έκκληση τότε «να σταματήσουν αμέσως» οι εκτελέσεις.
Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων
Η Αμνηστία στηλιτεύει ακόμη ότι, εξαιτίας της «έλλειψης διαφάνειας των αρχών, ο αριθμός των φυλακισμένων που απειλούνται με εκτέλεση είναι άγνωστος».
Η οργάνωση αναφέρεται στην έκθεσή της στην υπόθεση του Ουάελ Ταουάντρος (ή πατέρα Ησαΐα), κόπτη μοναχού που καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2019 για τη δολοφονία επισκόπου. Καταγγέλλει ότι υφίσταται άδικη, «διακριτική και τιμωρητική μεταχείριση», καθώς του στερούνται τα δικαιώματα να έχει αλληλογραφία με την οικογένειά του ή πρόσβαση σε ιερέα.
Μετά την ανατροπή από τον αιγυπτιακό στρατό το 2013 του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι και την εκλογή στην προεδρία την επόμενη χρονιά του μέχρι τότε αρχηγού του γενικού επιτελείου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, εξαπολύθηκε κύμα καταστολής σε βάρος κάθε μορφής αντιπολίτευσης, ισλαμιστικής ή μη.