Γερμανία σε Τουρκία: Η θαλάσσια έρευνα και διάσωση καθορίζεται από Διεθνή Σύμβαση του 1979 – Η Τουρκία εκκενώνει παρατηρητήριο της στην Ιντλίμπ – Λιβύη: Αισιόδοξη για εκεχειρία η απεσταλμένη του ΟΗΕ

Γερμανία σε Τουρκία: Η θαλάσσια έρευνα και διάσωση καθορίζεται από την Διεθνή Σύμβαση του 1979

Το Βερολίνο καταδικάζει εμμέσως πλην σαφώς την μονομερή επέκταση της περιοχής ευθύνης της Άγκυρας

Στην Διεθνή Σύμβαση του 1979 για την θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση παραπέμπει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο η Τουρκία.

Επαναλαμβάνει δε τη θέση του Βερολίνου για επίλυση των «αμφιλεγόμενων ζητημάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο μέσω διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας:

«Η Διεθνής Σύμβαση του 1979 για τις υπηρεσίες θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης (Σύμβαση SAR) προβλέπει ότι οι περιοχές ευθύνης για τις εθνικές υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα θα πρέπει να καθοριστούν από τα ενδιαφερόμενα συμβαλλόμενα κράτη μέσω συμφωνίας μεταξύ τους. Αυτό ισχύει και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας διάσωσης είναι εντελώς ανεξάρτητη από την οριοθέτηση των εθνικών θαλάσσιων συνόρων σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Έχουμε ήδη τονίσει πολλές φορές ότι μια λύση στα αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων».

 

Η Τουρκία εκκενώνει παρατηρητήριο της στην Ιντλίμπ μετά από επίθεση συριακών δυνάμεων

Πολλές από τις τουρκικές θέσεις περικυκλώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας

Τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται σήμερα από ένα σημαντικό παρατηρητήριο στη βορειοδυτική Συρία, το οποίο είχε περικυκλωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από το συριακό καθεστώς έπειτα από μια επίθεση, ανέφερε μια ΜΚΟ και ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παραδοσιακός προστάτης ορισμένων οργανώσεων εξεγερμένων στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία, η γειτονική Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα στη βορειοδυτική Συρία, κυρίως σε 12 παρατηρητήρια που εγκατέστησε εκεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Πολλές από αυτές τις τουρκικές θέσεις περικυκλώθηκαν ουσιαστικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις όταν αυτές ανακατέλαβαν μεγάλα τμήματα της επαρχίας Ιντλίμπ και της γειτονικής Χάμα, έπειτα από φονικές και καταστροφικές διαδοχικές επιθέσεις.

Έτσι το παρατηρητήριο Μόρεκ, βόρεια της Χάμα, ήταν περικυκλωμένο από κυβερνητικές δυνάμεις από τον Αύγουστο του 2019. «Μετά τα μεσάνυχτα, οι τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να εκκενώνουν το Μόρεκ, και σήμερα το πρωί ένα σημαντικό κομβόι εγκατέλειψε» τον τομέα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διοικητής φιλοτουρικών ανταρτικών παρατάξεων.

Σύμφωνα με αυτόν τον διοικητή, οι δυνάμεις αυτές θα επιστρέψουν σε άλλες τουρκικές θέσεις στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρατήρησε μια ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας από την πλευρά των ανταρτών και του τουρκικού στρατού. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την έναρξη της αποχώρησης από το Μόρεκ στη διάρκεια της νύχτας, διευκρινίζοντας πως άλλα δύο τουρκικά παρατηρητήρια που έχουν επίσης περικυκλωθεί από κυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να εκκενωθούν.

Η Άγκυρα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την αποχώρηση αυτή. Στο παρελθόν, Τούρκοι αξιωματούχοι στο ανώτατο επίπεδο είχαν διατρανώσει την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τα παρατηρητήρια, ακόμη και περικυκλωμένα από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σποραδικές μάχες εξακολουθούν να συγκλονίζουν την επαρχία Ιντλίμπ και τις γειτονικές περιοχές, παρά την κατάπαυση του πυρός που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2020, έπειτα από μία ακόμη επίθεση του καθεστώτος που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο εναντίον τζιχαντιστών και ανταρτών. Οι τελευταίοι ελέγχουν σχεδόν το 50% της επαρχίας Ιντλίμπ, αλλά και τμήματα γειτονικών περιοχών της Λαττάκειας, της Χάμα και του Χαλεπίου.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, έχει προκαλέσει τον θάνατο 380.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό χιλιάδων άλλων. Η σύγκρουση περιπλέχθηκε στη διάρκεια των χρόνων με την εμπλοκή περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων και τζιχαντιστικών οργανώσεων.

 

Λιβύη: Αισιόδοξη για εκεχειρία η απεσταλμένη του ΟΗΕ

Οι δυνάμεις των ανταρτών στη Λιβύη

Αισιοδοξία για “διαρκή εκεχειρία” στη Λιβύη, εξέφρασε η Στέφανι Γουίλιαμς, μετά την συμφωνία των δύο πλευρών για ασφαλείς διελεύσεις σε στεριά και αέρα

“Αρκετά αισιόδοξη” για θετική έκβαση των συνομιλιών των εμπλεκόμενων μερών στον πόλεμο της Λιβύης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή εκεχειρία δήλωσε η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Στέφανι Γουίλιαμς, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, μετά την συμφωνία των δύο πλευρών για ασφαλείς διελεύσεις σε στεριά και αέρα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Γουίλιαμς είπε πως οι δύο πλευρές κατά την συνάντησή τους στην Γενεύη, συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν το “τρέχον status ηρεμίας στο μέτωπο και να αποφύγουν στρατιωτική κλιμάκωση”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*