Ένα νέο δόγμα υιοθέτησε σήμερα, Πέμπτη 20/7, το Εθνικό Δικαστήριο Ασύλου (CNDA) της Γαλλίας, σύμφωνα με το οποίο το Παρίσιμπορεί να χορηγεί άσυλο με καθεστώς πρόσφυγα στους Ρώσους στρατιώτες που αρνήθηκαν να πολεμήσουν στηνΟυκρανία.
«Οι Ρώσοι που φεύγουν για να μην επιστρατευθούν και οι επιστρατευμένοι λιποτάκτες μπορούν να γίνουν δεκτοί με καθεστώς πρόσφυγα (…) δεδομένου ότι ένας Ρώσος πολίτης που επιστρατεύεται σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να διαπράξει, εμμέσως ή πλαγίως, εγκλήματα πολέμου», αναφέρεται στο σκεπτικό του δικαστηρίου.
Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη στη Γαλλίασε ό,τι αφορά τους Ρώσους λιποτάκτες και, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο AFP, βασίστηκε σε μια ευρωπαϊκή οδηγία της 13ης Δεκεμβρίου 2011 και μια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 26ης Φεβρουαρίου 2015.
«Όχι» στον 28χρονο λιποτάκτη
Το εξειδικευμένο γαλλικό διοικητικό όργανο που εξετάζει παρόμοια θέματα ωστόσο απέρριψε το αίτημα ενός Ρώσου που δήλωνε λιποτάκτης, θεωρώντας ότι οι δηλώσεις και τα στοιχεία που παρουσίασε δεν αποδεικνύουν ότι είχε στρατολογηθεί για να πολεμήσει στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα το CNDA απέρριψε το αίτημα για χορήγηση ασύλου σε έναν 28χρονο Ρώσο που έφυγε από τη χώρα του τον Απρίλιο του 2019 λόγω των «συνεχών, βίαιων» ενεργειών του πατέρα του και στη συνέχεια τον κάλεσαν να υπηρετήσει στον στρατό, στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 21 Σεπτεμβρίου 2022.
Το γαλλικό Γραφείο προστασίας προσφύγων και απάτριδων (Ofpra) είχε επίσης απορρίψει το αίτημα, σε πρώτο βαθμό, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ακρίβεια των λεγομένων του.
Το CNDA, που εξετάζει τις προσφυγές κατά των αποφάσεων του Ofpra, επισήμανε πολλές «παρατυπίες» στα έγγραφα που παρουσίασε ο 28χρονος, διαπιστώνοντας ότι είχε εξαιρεθεί από τη στρατιωτική θητεία το 2013 και έφυγε από τη χώρα του το 2019 «επικαλούμενος οικογενειακούς και θρησκευτικούς λόγους».
Ο δικηγόρος του ενάγοντος Σιλβέν Σαλιγκαρί σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας.
Ισραήλ: Ο στρατός απειλεί με συλλήψεις εφέδρων που αρνούνται να υπηρετήσουν, διαμαρτυρόμενοι για τη δικαστική μεταρρύθμισηΣτρατιώτες στο Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός ενδέχεται να προβεί σε συλλήψεις εφέδρων που έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της δικαστικής μεταρρύθμισης της ισραηλινής κυβέρνησης, μετέδωσε σήμερα το Army Radio.
Η πολύμηνη αντιπαράθεση και ο διχασμός της ισραηλινής κοινωνίας γύρω από αυτή την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση έχει εισχωρήσει και στις τάξεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ενός θεσμού που πάντα έμενε μακριά από πολιτικά ζητήματα και οι Ισραηλινοί τον θεωρούσαν ως “χωνευτήρι” των διαφορών της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για την πολεμική ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων
Σκηνή από ταινία, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, δείχνει έναν οπλίτη εν ώρα μάχης να καλεί απεγνωσμένα μέσω ασυρμάτου για αεροπορικές επιδρομές, με τον πιλότο στην άλλη γραμμή του ασυρμάτου να τον ρωτά: «Είσαι υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων;»
Ο υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ ανήρτησε την ταινία, αλλά στη συνέχεια την κατέβασε αφού ο εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι είναι «προορισμένη να προκαλέσει ρήγματα στις τάξεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ)». Ωστόσο, ο Ζοχάρ επέμεινε στο Twitter, ότι η ταινία μετέφερε ένα «μήνυμα ενότητας».
Δε θα παρουσιαστούν όταν κληθούν
Το γραφείο του εκπροσώπου του στρατού δεν έχει δώσει επίσημα στοιχεία για τους εφέδρους που έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα παρουσιαστούν να υπηρετήσουν, όταν κληθούν. Εντούτοις, το Army Radio, ένα δημοφιλές ισραηλινό ραδιόφωνο που διαχειρίζεται το υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι «μερικές εκατοντάδες» έφεδροι έχουν ανακοινώσει ότι θα δεν θα απαντήσουν σε κλήσεις για να παρουσιαστούν για στρατιωτική υπηρεσία. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία, μετέδωσε το Army Radio.
Τα τιμωρητικά μέτρα που εξετάζονται κατά όσων αρνούνται να παρουσιαστούν, περιλαμβάνουν σύλληψη, αναστολή και απόλυση, τόνισε το Army Radio – σημειώνοντας ωστόσο πως, επειδή οι έφεδροι της Πολεμικής Αεροπορίας ορίζονται ως εθελοντές, μπορεί να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους έφεδρους εκείνους για τους οποίους είναι υποχρεωτικό να παρουσιαστούν όταν κληθούν.
Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως ανυποταξία. «Δεν γίνεται να υπάρχει μια ομάδα εντός του στρατού που απειλεί την εκλεγμένη κυβέρνηση», δήλωσε ο Νετανιάχου στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ. «Η άρνηση για στρατιωτική υπηρεσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια κάθε πολίτη του Ισραήλ», είπε.
Σύμφωνα με στοιχεία του στρατού, που δημοσίευσε η εφημερίδα Globes τον Μάρτιο, το 4% των Ισραηλινών ηλικίας 22 έως 45 ετών καλούνται ως έφεδροι.