Εργασίες για τον καθαρισμό του Σηκουάνα πραγματοποιούνται στη Γαλλία, έτσι ώστε μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024, ο ποταμός να είναι κατάλληλος για αγωνίσματα και κολυμβητικές δραστηριότητες.
Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024, η Γαλλία σχεδιάζει να κάνει τον Σηκουάνα στο Παρίσι το επίκεντρο της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης, με τις προσπάθειες καθαρισμού του ποταμού να έχουν ήδη ξεκινήσει, έτσι ώστε να επιτραπούν οι κολυμβητικές δραστηριότητες στα νερά του.
Αρχής γενομένης από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό στάδιο της διοργανώτριας πόλης, η οποία όμως προγραματίζεται, σύμφωνα με το CNN, να λάβει χώρα στον Σηκουάνα, ενώ αναμένεται να την παρακολουθήσουν τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι από τις όχθες του.
Το βράδυ της 26ης Ιουλίου 2024 στις 20:24, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εντυπωσιακή τελετή έναρξης, οι περίπου 10.000 αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, θα παρελάσουν εν πλω, με εκατό βάρκες στην καρδιά του Παρισιού, ανάμεσα στη γέφυρα Austerlitz και τη γέφυρα Jena.
Η Παναγία των Παρισίων, το Pont Neuf, το Λούβρο, το Musée d’Orsay, το Grand Palais, ο Πύργος του Άιφελ, είναι σημεία της διαδρομής των έξι χιλιομέτρων που θ’ ακολουθήσουν.
Ο Σηκουάνας θα επανέλθει στο προσκήνιο λίγες ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων τριάθλου (30, 31 Ιουλίου και 5 Αυγούστου) και κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας άνω των 10 χιλιομέτρων (8 και 9 Αυγούστου) που θα πραγματοποιηθεί στην κοίτη του, ξεκινώντας από τη γέφυρα Alexandre-III.
Οι εργασίες για τον καθαρισμό του Σηκουάνα έχουν ξεκινήσει από το 2018, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναγέννησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αποτελούν μεγαλύτερο κίνητρο και να ανεβάζουν τους ρυθμούς καθαρισμού.
Μάλιστα, φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσουν δύο μονάδες απολύμανσης σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, τα οποία διαχειρίζεται η δημόσια υπηρεσία υγιεινής του Παρισιού, μεταξύ αυτών μία δεξαμενή αποθήκευσης όμβριων υδάτων, που πρόκειται να συμβάλλουν στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας του νερού.
Συγκεκριμένα, η δεξαμενή αυτή θα συγκρατεί το νερό της βροχής και θα το απελευθερώνει σταδιακά στο αποχετευτικό δίκτυο, αποτρέποντας τη ρύπανση, όταν τα λύματα υπερχειλίζουν σε περιόδους βροχοπτώσεων.
Σημειώνεται ότι η γαλλική πρωτεύουσα είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900, γνωστοί ως οι Αγώνες της 2ης Ολυμπιάδας, με τους αγώνες κολύμβησης μάλιστα να πραγματοποιούνται στον ποταμό. Οι κάτοικοι του Παρισιού συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο στον Σηκουάνα τους προηγούμενους αιώνες, μέχρι που αυτό απαγορεύτηκε το 1923, λόγω ρύπανσης των υδάτων.
Ταλιμπάν: Απαγορεύουν τη γραβάτα στους άνδρες ως χριστιανικό σύμβολο
Μετά την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν, στο στόχαστρο των Ταλιμπάν μπαίνει και η ενδυμασία των ανδρών, με τη γραβάτα να συμβολίζει τον χριστιανικό σταυρό και τη σαρία να τον απαγορεύει.
Η γραβάτα που φορούν οι άνδρες συμβολίζει τον χριστιανικό σταυρό και δεν είναι συμβατή με τον ισλαμικό νόμο, υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, προτείνοντας να απαγορευτεί.
«Κάποιες φορές, όταν πηγαίνω σε νοσοκομεία ή αλλού, ένας μουσουλμάνος Αφγανός γιατρός ή κάποιος μηχανικός φορούν γραβάτα», είπε ο Μοχάμαντ Χασίμ Σαχίντ Ουρόρ, ο επικεφαλής μιας υπηρεσίας αρμοδιότητα της οποίας είναι να «καθοδηγεί» τους ανθρώπους ώστε να τηρούν τις ισλαμικές αξίες.
Ο συμβολισμός της γραβάτας «είναι προφανής στο Ισλάμ», υποστήριξε, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από το κανάλι Tolo TV. «Τι είναι η γραβάτα; Είναι ο (χριστιανικός) σταυρός. Η σαρία (ο ισλαμικός νόμος) σας διατάζει να τον σπάτε και να τον αφαιρείτε», πρόσθεσε.
Οι Ταλιμπάν δεν έχουν επιβάλει κανέναν κανόνα για την ενδυμασία των ανδρών μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021. Οι γυναίκες, αντιθέτως, υποχρεώνονται να καλύπτονται από την κορυφή μέχρι τα νύχια όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.
Τα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν φορούν, σχεδόν όλοι, το «σαλβάρι Καμίζ», ένα φαρδύ παντελόνι με παραδοσιακή πουκαμίσα και γιλέκο, καθώς και τουρμπάνι στο κεφάλι. Τα δυτικά ρούχα σπανίζουν τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο σε ορισμένα επαγγέλματα οι άνδρες εξακολουθούν να φορούν πουκάμισο και γραβάτα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Αφγανιστάν είχαν επίσης προσπαθήσει να επιβάλουν ενδυματολογικούς κανόνες στον πληθυσμό ή τουλάχιστον στους δημοσίους υπαλλήλους. Επί μια δεκαετία, κατά τη σοβιετική κατοχή μετά την εισβολή του 1979, οι δημόσιοι υπάλληλοι προτρέπονταν να φορούν δυτικά κοστούμια αντί για παραδοσιακά ενδύματα. Ο πρώην πρόεδρος Άσραφ Γάνι, που εγκατέλειψε τη χώρα όταν έφτασαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ το 2021, προτιμούσε το κοστούμι όταν βρισκόταν στο εξωτερικό και τα παραδοσιακά ρούχα εντός της χώρας του.
Οι μαχητές των Ταλιμπάν φορούσαν το σαλβάρι Καμίζ όσο μάχονταν την κεντρική κυβέρνηση. Αφού ανέλαβαν την εξουσία ωστόσο οι ένοπλες δυνάμεις τους υιοθέτησαν τις σύγχρονες στρατιωτικές στολές.