Γαλλία: Ένα βήμα πριν μπει και το Κομμουνιστικό Κόμμα στη «Λαϊκή Συμμαχία» με Μελανσόν και Πράσινους — Ρωσική εφόρμηση στο Αζοφστάλ, έφτασαν στη Ζαπορίζια οι πρώτοι 100 απ’ το εργοστάσιο

Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα: Όταν o κομματικός μηχανισμός απομακρύνεται από τη βάση του Παντιέρα αντικαπιταλιστική ενημέρωση

Η έγκριση και του Εθνικού Συμβουλίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας μένει για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ιστορικού κόμματος της γαλλικής Αριστεράς στη «Λαϊκή Συμμαχία» μαζί με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και των Πρασίνων, ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της 12ης Ιουνίου.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το Εθνικό Εκτελεστικό Όργανο του ΚΚ Γαλλίας ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας και το παρέπεμψε στο Εθνικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Η συνεδρίαση ξεκινά στις 3μ.μ ώρα Γαλλίας, δηλαδή 4 μ.μ ώρα Ελλάδας.

Την ανακοίνωση έκανε μέσω Twitter o συντονιστής του Εκτελεστικού Οργάνου, Ιγκόρ Ζαμισί.

Όσο για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που επίσης εξετάζει την είσοδό του στη Λαϊκή Συμμαχία, ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Πιέρ Ζουβέ δήλωσε ότι μένουν «μερικές λεπτομέρειες», ενώ τόνισε ότι «οι Σοσιαλιστές θα γίνουν σεβαστοί».

 

Ρωσική εφόρμηση στο Αζοφστάλ, έφτασαν στη Ζαπορίζια οι πρώτοι 100 απ’ το εργοστάσιο

Ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να εισβάλλουν στο εργοστάσιο Azovstal.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι το τεράστιο χαλυβουργείο – το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη που πλέον ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις- δέχεται ρωσική εισβολή, ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ είπε στο AP ότι «είναι αλήθεια».

Η κίνηση έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον στρατό του να μην εισβάλει στο εργοστάσιο, αλλά να το αποκλείσει.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαριούπολης Mykhailo Vershinin δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι ο ρωσικός στρατός «έχει αρχίσει να εισβάλλει στο εργοστάσιο σε πολλά σημεία».

Αλλά και ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι επανέλαβε τις επιδρομές στο εργοστάσιο χάλυβα. Ο Βαντίμ Αστάφιεφ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε την Τρίτη ότι Ουκρανοί μαχητές που μπήκαν στο εργοστάσιο «βγήκαν από τα υπόγεια, κατέλαβαν θέσεις βολής στο έδαφος και στα κτίρια του εργοστασίου». Ο Αστάφιεφ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις των ανταρτών από το Ντονέτσκ χρησιμοποιούν «πυροβολικό και αεροσκάφη… για να καταστρέψουν αυτές τις θέσεις βολής».

Δεκάδες παγιδευμένοι στα υπόγεια του Αζοφστάλ

Οι αναφορές έρχονται εν μέσω μιας προσπάθειας του ΟΗΕ για εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο, η οποία βοήθησε δεκάδες ανθρώπους να διαφύγουν.

Σύμφωνα με τον Ντενίς Σλέγκα, διοικητή της 12ης Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Azovstal, 200 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, παραμένουν στο εργοστάσιο.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερστσούκ είπε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι περίπου 150 έχουν φύγει από το Azovstal και μερικές εκατοντάδες παραμένουν εκεί. «Χρειαζόμαστε λίγες μέρες ακόμα για να συνεχίσουμε αυτή την επιχείρηση», είπε η Βερεστσούκ.

Ο συντονιστής βοήθειας του ΟΗΕ για την Ουκρανία ανέφερε ότι 127 άτομα έχουν απομακρυνθεί από το πολιορκημένο εργοστάσιο Azovstal και τις κοντινές περιοχές, σε μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε μαζί με τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Ο Οσνάτ Λουμπριάνι, ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία, είπε την Τρίτη ότι μεταξύ των εκκενώσεων περιλαμβάνονται 101 άτομα που «θα μπορούσαν επιτέλους να αφήσουν τις αποθήκες κάτω από το χαλυβουργείο Azovstal και να δουν το φως της ημέρας μετά από δύο μήνες».

Άλλα 58 άτομα συμμετείχαν στη συνοδεία στο Manhush, μια πόλη στα περίχωρα της Μαριούπολης.

«Σήμερα, φέραμε ανθρώπους με ασφάλεια στη Ζαπορίζια», είπε ο Λουμπριάνι. «Ωστόσο, ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι άμαχοι που παραμένουν παγιδευμένοι».

Μερικοί από όσους βρίσκονταν τόσο καιρό μέσα στα υπόγεια του Αζοφστάλ επέλεξαν να αποβιβαστούν πριν φτάσουν στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση, είπε ο Λουμπριάνι.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*