«Γαλάζια Σημαία» 2022: Δεύτερη η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο — Φιλοσοφική Σχολή: Τραμπούκικη επίθεση και ξυλοδαρμό φοιτητών καταγγέλλει το BLOCO

Τη δεύτερη θέση σε όλο τον κόσμο, πίσω από την Ισπανία, αναφορικά με τον αριθμό των Γαλάζιων Σημαιών κατέλαβε για ακόμα μια χρονιά η Ελλάδα, με 581 σημαίες.

Στο σύνολο των 600 βραβεύσεων των 48 χωρών, η Ελλάδα κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Την πρώτη εξάδα των χωρών συμπληρώνουν η Τουρκία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα, με τη Γαλάζια Σημαία βραβεύονται φέτος 581 ακτές έναντι 545 πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο δήμος Ρόδου κατέγραψε και φέτος πρωτιά μεταξύ των δήμων της χώρας, με 55 Γαλάζιες Σημαίες.

Όσον αφορά στα στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα, στην κορυφή βρίσκεται η Χαλκιδική, με 87 Γαλάζιες Σημαίες. Ακολουθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου, που βελτίωσε την επίδοσή της (55 φέτος έναντι 49 πέρυσι), ενώ οι τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου (41 φέτος έναντι 40 πέρυσι), Χανίων (36 έναντι 33), Ηρακλείου (31 έναντι 29) και Ρεθύμνου (20 έναντι 18).

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Αττική (18 έναντι 15 το 2021), η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας (17 έναντι 16) και Λέσβου (17).

Τέλος, οι περιφερειακές ενότητες με τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες (μία σε καθεμία) είναι οι Π.Ε. ΆνδρουΈβρουΙθάκηςΜυκόνου και Τήνου.

Σχετικά με του δήμους πίσω από τη Ρόδο έρχονται οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18).

Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12).

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλάζια Σημαία δίνεται σε ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις, ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την ΕΕΠΦ.

Στις αρχές του προγράμματος το 1988 η Ελλάδα είχε λάβει γαλάζια σημαία για 7 ακτές, ενώ η πρώτη τριψήφια «συγκομιδή» βραβείων ήρθε το 1991 όταν γαλάζια σημαία δόθηκε σε 178 ακτές.

 

Φιλοσοφική Σχολή: Τραμπούκικη επίθεση και ξυλοδαρμό φοιτητών καταγγέλλει το BLOCOΦιλοσοφική Σχολή: Τραμπούκικη επίθεση και ξυλοδαρμό φοιτητών καταγγέλλει το BLOCO

Στην καταγγελία ότι ομάδα 30 περίπου ατόμων επιτέθηκε με κράνη και λοστούς εναντίον τριών μελών του BLOCO στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, προχώρησε το φοιτητικό σχήμα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, BLOCO.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση των φοιτητών και μελών της παράταξης στο Facebook, τρία μέλη του BLOCO ενώ πραγματοποιούσαν παρέμβαση, δέχθηκαν χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ ένας εκ των τριών χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι. Οι δράστες στη συνέχεια, διέλυσαν τον πολιτικό χώρο του σχήματος και έκλεψαν ένα κινητό τηλέφωνο.

Η επίθεση -που θυμίζει πρακτικές φασιστικών ομάδων- έρχεται στο φόντο της άγριας καταστολής φοιτητών στο ΑΠΘ, στο φόντο και της θύελλας διαμαρτυριών που έχει πυροδοτήσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» για την συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης: Επεισόδια ΑΠΘ – Συλληφθείς μιλά στο documentonews: «Εμείς δε λέμε ότι δε θέλουμε βιβλιοθήκη – Μου έλεγαν τώρα θα πεις πονάω παλιοπ@@@να;»

«Καταγγέλλουμε την τραμπούκικη, βίαια και θρασύδειλη επίθεση. Αυτές οι πρακτικές είναι περιθωριακές και δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Όσο και να ευαγγελίζονται ότι αντιπαλεύουν την κυβέρνηση είναι οι καλύτεροι της φίλοι.

Θέλουν τους φοιτητικούς συλλόγους απονεκρωμένους, χωρίς συλλογικές διαδικασίες και υπηρετούν στο ακέραιο το σχέδιο της ΝΔ στα πανεπιστήμια», τονίζει το BLOCO.

Παράλληλα, στην ίδια ανάρτηση υπογραμμίζεται ότι «οι τραμπούκοι αυτοί προφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους οπαδούς της πανεπιστημιακής αστυνομίας και σε όσους θέλουν την εξαφάνιση του φοιτητικού συνδικαλισμού. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη να υποχωρήσουμε».

«Όσες επιθέσεις κι αν οργανώσουν, θα είμαστε εδώ. Ο αγώνας μας για ένα δημόσιο, δημοκρατικό και δωρεάν πανεπιστήμιο συνεχίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση του σχήματος.