Β. Αποστόλου: Η κυβέρνηση υπαναχώρησε για τις ανεμογεννήτριες στη Β. Εύβοια – Αρχές Δεκεμβρίου οι εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Θα είμαστε σε επιφυλακή γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε», δήλωσε ο Β. Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με αφορμή την ανάκληση, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Βόρεια Εύβοια

Στην παρακάτω δήλωση προχώρησε ο Β. Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με αφορμή την ανάκληση, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Βόρεια Εύβοια:

«Η μαχητική αντίδραση των κατοίκων της Β. Εύβοιας ανάγκασε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κάνει ένα βήμα πίσω στην «αναδάσωση» της Βόρειας Εύβοιας με ανεμογεννήτριες.

Κι αυτό γιατί σε μια τέτοια προοπτική ο κ. Μπένος δεν θα είχε τόπο να σταθεί στην Εύβοια.

Θα είμαστε σε επιφυλακή γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα κι άλλες άδειες παρα​γωγών στην υπόλοιπη Εύβοια που ξεπερνούν τα 850 MW, κατά των οποίων έχουν γίνει σχετικές προσφυγές.

Οφείλουμε και γι αυτές να δώσουμε μάχες».

Αρχές Δεκεμβρίου οι εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η αρμόδια εκλογική επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί τη διεξαγωγή των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Διαφωνίες ωστόσο διαπιστώθηκαν για τα εξής δύο θέματα:

→ Πρώτον, για το ποσό συμμετοχής στη διαδικασία. Κατά πλειοψηφία προτείνεται για όποιον προσέρχεται να ψηφίσει αντίτιμο 4 ευρώ (3 ευρώ στον α΄ γύρο και 1 ευρώ στον β΄ γύρο). Η μειοψηφία πρότεινε το ποσό να οριστεί στα 2 ευρώ.

→ Δεύτερον, για τη συγκρότηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογών ανά νομό, δηλαδή της ομάδας των στελεχών που θα έχουν την ευθύνη της προετοιμασίας και της οργάνωσής τους σε τοπικό επίπεδο (π.χ. που θα στηθούν οι κάλπες, πόσες θα είναι, ποιοι θα απαρτίζουν τις εφορευτικές επιτροπές κτλ). Η πρόταση της πλειοψηφίας της ΕΔΕΚΑΠ είναι η σύνθεση της Νομαρχιακής Επιτροπής να αποτελείται από τον γραμματέα της Νομαρχιακής, τον αναπληρωτή του και τους εκπροσώπους των υποψηφίων. Η αντιπρόταση της μειοψηφίας είναι να απαρτίζεται μόνο από τον γραμματέα της Ν.Ε. και τους εκπροσώπους των υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι η ΕΔΕΚΑΠ είναι 11 μελής, ωστόσο λαμβάνουν μέρος 10 άτομα λόγω θανάτου ενός μέλους της που δεν έχει αντικατασταθεί. Από αυτούς, οι 7 πρόσκεινται στην πλευρά της Φώφης Γεννηματά και οι 3 στην πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι η αρχική πρόταση διενέργειας των εκλογών ήταν για τις 12 και 19 Δεκεμβρίου (α΄ και β΄ γύρος αντίστοιχα), προτιμήθηκε όμως η πρόταση διεξαγωγή τους μια εβδομάδα νωρίτερα, προκειμένου να μην συμπέσουν με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι εταιρείες που θα έχουν την τεχνική ευθύνη είναι οι OTS και WIND, όπως είχε συμβεί και το 2017.

Βασική προϋπόθεση για τους υποψήφιους προέδρους είναι ως τις 15 Οκτωβρίου να καταθέσουν 5000 υπογραφές, έτσι ώστε να ανακηρυχθούν επίσημα οι υποψηφιότητες τους, διαφορετικά ακυρώνονται. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν οι υπογραφές θα πρέπει να προέρχονται από το μητρώο μελών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. το οποίο αριθμεί περίπου 130.000 μέλη ή από το σύνολο του εκλογικού σώματος. Αυτή η εκκρεμότητα και όλα τα παραπάνω ζητήματα θα ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής

Αναμένεται η έγκριση της εισήγησης από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή 3 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η εν λόγω συνεδρίαση θεωρείται κομβικής σημασίας, αφού εκεί θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης της εκλογής αρχηγού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν. Σαββατοκύριακο» ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, «η Κεντρική Επιτροπή θα δώσει το θεσμικό εναρκτήριο λάκτισμα, συγκεκριμενοποιώντας τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα…».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι οι εξής τέσσερις: Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης.