Βόρεια Κορέα: Ενδείξεις επαναλειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Γιονγκμπιόν – Ρωσία: Θα απομακρύνουμε περισσότερους ανθρώπους από το Αφγανιστάν

Βόρεια Κορέα: Ενδείξεις επαναλειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Γιονγκμπιόν

Δορυφορική φωτογραφία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη ΓιονγκμπιόνPlanet Labs Inc. via

Η Βόρεια Κορέαφαίνεται πως έχει επαναφέρει σε λειτουργία αντιδραστήρα που παράγει πλουτώνιο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της στη Γιονγκμπιόν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος εξέφρασε ανησυχία.

«Από τις αρχές του Ιουλίου υπάρχουν ενδείξεις, ιδίως η απόρριψη ύδατος ψύξης, που είναι συμβατές με τη λειτουργία του αντιδραστήρα», τόνισε ο ΔΟΑΕ στην ετήσια έκθεσή του.

Ο αντιδραστήρας στη Γιονγκμπιόν είχε πάψει να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με την έκθεση, που φέρει ημερομηνία 27η Αυγούστου.

Η επανέναρξη του αντιδραστήρα αυτού, δυναμικότητας πέντε μεγαβάτ, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, παραβιάζοντας κατάφωρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το μέλλον αυτής της πυρηνικής εγκατάστασης ήταν ανάμεσα στα πιο ακανθώδη στη δεύτερη σύνοδο κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, και του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το 2019 στο Ανόι (Βιετνάμ), που είχε καταλήξει σε πλήρη αποτυχία.

Η Βόρεια Κορέα είχε προτείνει να παροπλίσει μέρος του συγκροτήματος στη Γιονγκμπιόν, αλλά όχι άλλες υποδομές του προγράμματος πυρηνικής ενέργειάς της, με αντάλλαγμα τη «μερική» άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Η προσφορά αυτή είχε απορριφθεί από την Ουάσινγκτον και έκτοτε οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ έχουν επιβληθεί αρκετοί γύροι διεθνών κυρώσεων εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, που είναι απαγορευμένα αλλά έχουν προχωρήσει πολύ επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι ειδικοί του ΔΟΑΕ διώχθηκαν από τη Βόρεια Κορέα το 2009 και έκτοτε η υπηρεσία του ΟΗΕ παρακολουθεί τη δραστηριότητά της από το εξωτερικό.

Η ενδεχόμενη επανέναρξη της λειτουργίας αυτού του αντιδραστήρα ακολουθεί πρόσφατη πληροφορία κατά την οποία η Πιονγκγιάνγκ αξιοποιεί επίσης ραδιοχημικό εργαστήριο σε μικρή απόσταση για τον διαχωρισμό πλουτωνίου από αναλωμένο καύσιμο του αντιδραστήρα.

Οι ενδείξεις της επανέναρξης του αντιδραστήρα και του εργαστηρίου είναι «βαθιά ανησυχητικές», τόνισε ο ΔΟΑΕ, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες αυτές, αν επαληθευτούν, αποτελούν «ξεκάθαρη παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγκγιάνγκ, το συγκρότημα στη Γιονγκμπιόν αποτελείται από δεκάδες κτίρια. Άνοιξε το 1986 και εκεί κατασκευάστηκε ο πρώτος βορειοκορεατικός πυρηνικός αντιδραστήρας, η μοναδική γνωστή πηγή πλουτωνίου στη Βόρεια Κορέα.

Πάντως η εγκατάσταση στη Γιονγκμπιόν δεν είναι η μοναδική όπου γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου στη Βόρεια Κορέα και το κλείσιμό της δεν θα σήμαινε κατ’ ανάγκη το τέλος του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας και κατασκευής πυρηνικών όπλων της χώρας.

 

Ρωσία: Θα απομακρύνουμε περισσότερους ανθρώπους από το Αφγανιστάν

Η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτές αιτήσεις από ανθρώπους που επιζητούν να φύγουν από το Αφγανιστάν με επιπλέον πτήσεις απομάκρυνσης αφού η Μόσχα απομάκρυνε ήδη από τη χώρα περίπου 360 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα.

Η πρεσβεία ανέφερε σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter ότι οι πτήσεις θα είναι ανοιχτές για ρώσους πολίτες και κατοίκους της Ρωσίας καθώς και για υπηκόους χωρών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας, ενός οργανισμού ασφαλείας της μετασοβιετικής περιόδου.

Παράλληλα, τη δέσμευσή τους σχετικά με τις ταξιδιωτικές διαβεβαιώσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση οι διεθνείς σύμμαχοι.

«Όλοι δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες, οι υπήκοοι και οι κάτοικοί μας, οι υπάλληλοι, οι Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί μαζί μας και όσοι κινδυνεύουν, μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε προορισμούς εκτός Αφγανιστάν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από τους Ταλιμπάν ότι όλοι οι ξένοι υπήκοοι και οποιοσδήποτε Αφγανός πολίτης με ταξιδιωτική άδεια από τις χώρες μας θα επιτρέπεται να προχωρήσουν με ασφαλή και μεθοδικό τρόπο στα σημεία αναχώρησης και να ταξιδέψουν εκτός της χώρας. Θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε ταξιδιωτικά έγγραφα σε καθορισμένους Αφγανούς και έχουμε σαφή προσδοκία και δέσμευση από τους Ταλιμπάν ότι μπορούν να ταξιδέψουν στις αντίστοιχες χώρες μας. Σημειώνουμε τις δημόσιες δηλώσεις των Ταλιμπάν που επιβεβαιώνουν αυτήν την κατανόηση» επισημαίνεται.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*