Βόμβες στην Προανακριτική: Υπερτιμολόγηση φαρμάκων €527,7 εκατ. επί υπουργίας Λοβέρδου

Όσα σκανδαλώδη έχει καταθέσει στους εισαγγελείς Διαφθοράς επαναλαμβάνει κατά γράμμα το πρώην μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, Κωνσταντίνος Ράνος, καταγγέλλοντας την υπερτιμολόγηση φαρμάκων ύψους 527,7 εκατ. ευρώ, επί υπουργίας Λοβέρδου, γεγονός που κατέστησε την Ελλάδα πρώτη σε κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στην ΕΕ, ενώ ο μάρτυρας παραθέτει με λεπτομέρειες και την «έφοδο» στην Ε.Τ.Φ. του έτερου πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη.

Κατά τον Κων. Ράνο, ο πρώην μάρτυρας της Επιτροπής, Νίκος Μανίας, ο οποίος ήταν ο «κλειδοκράτορας» του λογισμικού τιμολόγησης φαρμάκων παρά το γεγονός ότι ο Αν. Λοβέρδος τον παρουσίαζε ως παρατρεχάμενο, έφτιαχνε τις τιμές των φαρμάκων και κανένας δεν μπορούσε να τις ελέγξει.

«Τις τιμές τις ετοίμαζε ο Μανίας και του παρεχόταν προστασία να μην τις δει κανείς. Όλες οι κυβερνήσεις με έπαιρναν για σύμβουλο για τις τιμές των φαρμάκων, αλλά δυστυχώς δεν με άκουγε κανείς. Αν έβγαινα στον Τύπο με τα σημειώματα που έδινα στον Αν. Λοβέρδο και τα οποία απέρριψε, νόμιζα ότι θα έκανα κακό. Ο Αν. Λοβέρδος μου έχει κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση» φέρεται να δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ο μάρτυρας.

Πρόσθεσε δε ότι το 2011 η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο στην κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη. «Στον κόσμο πρώτες ήταν οι ΗΠΑ, δεύτερη η Ιαπωνία και τρίτη η Ελλάδα» αφηγήθηκε.

Ο Κων. Ράνος περιέγραψε το πρωτοφανές σκηνικό με την παρέμβαση του τότε υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, η οποία οδήγησε στην αλλαγή της απόφασης της Επιτροπής με την εισαγωγή τελικά 30 φαρμάκων που φέρονται να συνδέονται με το Hanvard Project της Novartis. «Είχαμε πάρει ομόφωνη απόφαση να κοπούν 30 φάρμακα (από το δελτίο τιμών φαρμάκων). Ο σύμβουλος του κ. Γεωργιάδη, κ. Καραθάνος, ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό. Λίγη ώρα μετά ήρθε στην αίθουσα ο κ. Γεωργιάδης. ¨Τι είναι αυτά, θέλω άλλη απόφαση¨ είπε ο κ. Γεωργιάδης. Σε λίγα λεπτά, όλοι άλλαξαν απόφαση και έμεινα μόνος» διηγήθηκε ο μάρτυρας.