Βόμβα Ράμα για τα 12 μίλια με την Ελλάδα: Έκοψε κάθε συζήτηση -Δάκτυλος… της Τουρκίας – Νέες τουρκικές απειλές με χάρτες για έρευνες – Πρόταση Σ.Μισέλ για «πολυμερή διάσκεψη» με την Τουρκία

Ο Εντι Ράμα έκοψε κάθε συζήτηση για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα στα 12 μίλια, μετά τον παρασκηνιακό δάκτυλο… της Τουρκίας

H κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι, μετά τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αποτελεί στόχο της Αθήνας η οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Αλβανία και, όπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Δενδιας σχεδιάζει να μεταβεί στα Τίρανα για τις σχετικές συζητήσεις.

«Εμφύλιος» όμως ξέσπασε για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα στα 12 μίλια τις τελευταίες ημέρες στη Αλβανία, μετά τον παρασκηνιακό δάκτυλο… της Τουρκίας.

Αλβανία: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 μίλια

«Έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις»

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, απαντώντας σε όσους των κατηγορούν πως έχει προχωρήσει σε μυστική συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ, δήλωσε προχθές από τον Αυλώνα ότι «δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και δεν μπορεί να υπάρξει καμία χωρίς την έγκριση του προέδρου».

Όπως μεταδίδει το himara.gr, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα σχετικά με αυτό το ζήτημα, ο Ράμα είπε πως «είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι το σπαταλά, γιατί εάν υπήρχε συμφωνία, ο πρόεδρος σίγουρα θα το γνώριζε αυτό».

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την έγκριση του προέδρου. Θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά για εκείνους που θέλουν να ακούσουν και για εκείνους που πέφτουν στα νύχια των ατόμων που κάνουν πολιτική “για να ψαρέψουν κάτι” ότι δεν υπάρχει συμφωνία», τόνισε ο Ράμα. 

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν διακοπεί από την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα».

«Τερματίστηκαν (σ.σ.: οι διαπραγματεύσεις) χωρίς συμπεράσματα και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι τόσο νέα όσο ήταν τόσο καιρό, δεν έχουμε ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε απολύτως καμία συμφωνία αυτήν τη στιγμή.

Αλβανός εμπειρογνώμονας: «Η επέκταση 12 μιλίων της Ελλάδας δεν επηρεάζει καθόλου τη θάλασσά μας»

«Καμία σχέση με την Αλβανία»

-Η σύγχυση μέσω μιας δήλωσης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει καμία σχέση με την Αλβανία, αλλά έχει να κάνει με την έννοια του δικαιώματος να επεκταθεί στα 12 μίλια, όπου το επιτρέπει το έδαφος. Στην περιοχή μεταξύ μας και της Ελλάδας αυτό δεν είναι δυνατό» είπε ο Ράμα.

Και πρόσθεσε ότι «είναι πραγματικά μια αστεία ιστορία και ταυτόχρονα ενοχλητική για όσους την ταΐζουν».

«Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει συμφωνία όταν δεν υπάρχουν έγγραφα, καμία υπογραφή, χαρτόσημα, διαδικασίες. Η συμφωνία πηγαίνει από την ομάδα διαπραγματεύσεων στην κυβέρνηση, από την κυβέρνηση στον πρόεδρο, ο πρόεδρος είπε ότι θα τη μεταφέρει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και στη συνέχεια θα ψηφίσει στο κοινοβούλιο. Δεν είναι δυνατόν. “Οποιος τρώει αυτό το δόλωμα είναι εντελώς πτώμα”», κατέληξε ο Ράμα.

Αναλύοντας, στον ίδιο ιστότοπο, τις διαφορετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Αλβανίας τις τελευταίες ημέρες για αυτό το θέμα, ο Νικόλαος Παπαηλίας σημειώνει ότι «δεν πέρασαν, παρά μόνον λίγες μέρες από τις δηλώσεις Μητσοτάκη για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και από τις δηλώσεις Δένδια για πιθανή συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και από αλβανικής πλευράς ακολούθησαν τέσσερις διαφορετικού περιεχομένου δηλώσεις.

Σημειώνεται, ότι ο Ράμα, είχε μπλοκάρει το 2009 την υπογραφεί του τότε ΥΠΕΞ και σημερινό ηγέτη της διαμαρτυρόμενης αντιπολίτευσης, Λουζλίμ Μπάσα, και της Ντόρας Μπακογιάννη, για την ΑΟΖ, προσφεύγοντας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο και την ακύρωσε. 

Το μπαράζ των δηλώσεων

  • »Η πρώτη από το ΥΠΕΞ της Αλβανίας, το οποίο χαιρέτησε την εν λόγω δήλωση, η δεύτερη από τον πρωθυπουργό Ράμα, ο οποίος διευκρίνισε ότι είναι δικαίωμα κάθε σοβαρού κράτους να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα και το μέτρο αυτό υπάγεται σ’ αυτήν την κατηγορία.
  • »Πρόσθεσε όμως ότι οι συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ με τη Ελλάδα έχουν διακοπεί από τότε που υπήρξε αλλαγή φρουράς στην Ελλάδα. Η τρίτη δήλωση ήρθε από τον Προέδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος εστίασε στον καθορισμό ΑΟΖ με τη Ελλάδα οπού εξέφρασε της ανησυχίες του για «αδικίες» εις βάρος της χώρας του και η τέταρτη δήλωση από τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης Μπράτσε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μέτα με τις οποίες τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα θαλάσσια σύνορά της με την Αλβανία.


Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα 

  • »Θυμίζουμε εδώ ότι η Αλβανία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια από το 1990 και μάλιστα χωρίς καν να ενημερώσει κανέναν από τους γείτονές της (Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο ). Λογικά αναρωτιόμαστε… Γιατί αυτή η διαφορετική οπτική από τον κάθε θεσμό; »Για να είμαστε πιο σωστοί, γιατί οι μετέπειτα δηλώσεις είναι δυσμενείς και διαφέρουν από τις πρώτες; Τι συνέβη ξαφνικά και άλλαξε η γραμμή της αλβανικής κυβέρνησης γι’ αυτό το θέμα; Σαφώς και υπάρχει απάντηση. Και η απάντηση έρχεται εξ Ανατολής…
  • «Ενοχλήθηκε η Τουρκία»
  • »Ενοχλήθηκε η Τουρκία και ανέλαβε δράση. Μια ακόμα συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία αυτή τη φορά θα δυσκόλευε πάρα πολύ τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα. Οπως και το 2009 οπότε στην ουσία ήταν αυτή που ακύρωσε τη συμφωνία θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας έτσι και τώρα άρχισε να βάζει τρικλοποδιές και ας μην έχουμε ψευδαπάτες θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σύναψη μιας μελλοντικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών.
  • »Με διάφορα τερτίπια και αιτιάσεις και χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και ανατολίτικα παζάρια θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το κατά τ’ άλλα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Αλβανίας για τη μη υπογραφή. Ας μην μας παρασύρει λοιπόν ο ενθουσιασμός των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο.
  • »Η Αλβανία είναι άλλη φάση, ή για να το πω πιο καθαρά είναι το μάτι και το αυτί της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Οποιαδήποτε προσπάθεια της Αλβανίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα αποκρούει πάντα στο τείχος που έχει ορθώσει μπροστά της η Τουρκία.
  • «Υπάρχει και άλλος δρόμος»
  • »Και αυτό το τείχος είναι οικονομικό, στρατιωτικό, θρησκευτικό, ιδεοληπτικό και πηγάζει από την 500ετη οθωμανική κατοχή. Αλλωστε ο ίδιος ο Ράμα έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, όταν η Ευρώπη του έκλεισε προσωρινά την πόρτα, υπάρχει και άλλος δρόμος, εννοώντας φυσικά την Τουρκία.
  • »Θέλω να πιστεύω ότι οι υγιείς αλβανοί διανοούμενοι (υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην Αλβανία) θα μπορέσουν κάποια στιγμή να αναστρέψουν τη δυσμενή «εξάρτηση» της Αλβανίας από την Τουρκία στο προσεχές μέλλον. Αλλιώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα… Ιδωμεν».

 

Νέες τουρκικές απειλές με χάρτες για έρευνες πετρελαίου σε ελληνικά ύδατα (Χάρτες)

Με όχημα προπαγάνδας την πλήρως καθεστωτική Yeni Safak, ο Ερντογάν έστειλε σήμερα ένα ακόμη μήνυμα αδιαλλαξίας και αθλιότητας προς την Ελλάδα και κάθε άλλη κατεύθυνση.

Σε δημοσίευμα που φιλοξενείται στον ιστότοπο της εφημερίδας προαναγγέλλονται έρευνες για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τους χάρτες που συνοδεύουν το κείμενο και σημειώνεται ότι είναι επίσημοι, καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία δηλώνει ότι θα επιχειρήσει έρευνες μέσα σε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ειδικότερα μέσα στην περιοχή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, όπως μεταδίδει το Hellasjournal.

Πρόκειται, ακόμη κι αν δεν υλοποιηθεί, για μια ακόμη άθλια προσθήκη στο καλάθι των προκλήσεων της Τουρκίας και μάλιστα σε μια στιγμή που η ίδια υποστηρίζει ότι θέλει τον διάλογο και όχι τη σύγκρουση με την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Η περίοδος των 90 ημερών έχει λήξει. Η Τουρκία θα ξεκινήσει την αναζήτηση πετρελαίου σε 7 περιοχές» είναι απολύτως σαφές και δεν χωρά καμία αμφιβολία για τον τρόπο που έχει αποφασίσει το καθεστώς Ερντογάν να κινηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα ενώ κρέμονται πάνω από το κεφάλι του οι κυρώσεις που έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν συμμορφωθεί και δεν σταματήσει να κινείται παράνομα στην ανατολική Μεσόγειο αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι επιχειρώντας να τηρηθεί ένας ψευδεπίγραφος μανδύας δήθεν νομιμότητας στις κινήσεις τους τον περασμένο Μάιο, μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου η τουρκική εταιρία πετρελαίου ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς- εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Η περίοδος αναστολής των 90 ημερών για τη διαδικασία αδειοδότησης ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. Η Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αναμένεται να εκδόσεις τις σχετικές άδειες ώστε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να ξεκινήσει τις έρευνες», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια καθαρή παρανομία καθώς επιχειρούν να νομιμοποιήσουν μια διαδικασία που δεν υφίσταται.

Και να σημειωθεί ότι ακόμη και για τα μάτια, η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει καθώς δεν έχει κυρωθεί ποτέ από το Λιβυκό κοινοβούλιο, όπως ρητά προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Πρόταση Σ.Μισέλ για «πολυμερή διάσκεψη» με την Τουρκία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας, όταν συνεδριάσουν, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε την «πλήρη αλληλεγγύη» των Ευρωπαίων με την Αθήνα.

Η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «θα προσδιορίσουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση μαστιγίου και καρότου -τί εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί. Θέλουμε να μας σέβονται».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως κατά τη συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να συζητηθούν το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.

Ο Σ.Μισέλ, ωστόσο, αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

«Δεν δεχόμαστε μονομερείς συμπεριφορές ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο εκ μέρους της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Ο ίδιος, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη σύνοδο κορυφής, πρότεινε επίσης την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να περιλάβει «όλες τις χώρες που εμπλέκονται στις διάφορες συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα» στη Μεσόγειο.

«Αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και για να υπάρξει ένας δίαυλος για διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι έχει ήδη αναφέρει την ιδέα στην Αθήνα και την Άγκυρα. «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί να συνεχισθεί», τόνισε ο Σάρλ Μισέλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*