«Βόμβα» ΠΟΥ: Τουλάχιστον 15 εκατ. έχουν πεθάνει εξαιτίας της Covid — Ευρωκοινοβούλιο: Παράταση ενός έτους για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid-19

Ζοφερά νούμερα αναφορικά με τους θανάτους από κορονοϊό παγκοσμίως έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του οποίου σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει άμεσα ή έμμεσα τη ζωή τους από τη νόσο.

Και αυτό καθώς η πανδημία βρήκε απροετοίμαστα τα συστήματα υγείας, ακόμη των ανεπτυγμένων χωρών, σαρώνοντας στο πέρασμά της τη δημόσια υγεία. Ο αριθμός που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ως πραγματικό απέχει πολύ από τον επίσημο αριθμό των 6 εκατομμυρίων θανάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Μάλιστα, τα περισσότερα θύματα ανήκουν στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «καταθλιπτικό» το νούμερο, λέγοντας ότι οι χώρες πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στις υποδομές τους για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Για παράδειγμα, η απόφαση της Νότιας Κορέας να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια υγεία μετά το σοβαρό ξέσπασμα του ιού MERS το 2003 της επέτρεψε να αποκρούσει αποτελεσματικότερα την COVID-19 και να έχει περίπου το ένα 20ο του κατά κεφαλήν ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες που ανέλαβαν για λογαριασμό του ΠΟΥ να υπολογίσουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων από COVID-19 από τον Ιανουάριο του 2020 έως το τέλος του 2021, συμπέραναν ότι σημειώθηκαν 13,3 μέχρι 16,6 εκατομμύρια θάνατοι που είτε προκλήθηκαν απευθείας από τον κορονοϊό είτε οφείλονταν στις επιπτώσεις της πανδημίας στα συστήματα υγείας. Χαρακτηριστική περίπτωση που ανήκει στη δεύτερη κατηγορία θανάτων είναι οι καρκινοπαθείς που δεν μπορούσαν να αναζητήσουν θεραπεία στα νοσοκομεία που ήταν ασφυκτικά γεμάτα με ασθενείς COVID.

Τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα που έχουν καταχωρίσει οι χώρες καθώς και σε στατιστικά μοντέλα.

Ο προσδιορισμός του ακριβούς αριθμού θανάτων κορονοϊού είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία από την αρχή της πανδημίας, καθώς τα καταχωρημένα στοιχεία αντανακλούν μονάχα ένα κλάσμα της πραγματικής καταστροφής που προκάλεσε ο ιός, κυρίως λόγω των περιορισμένων δοκιμών και των διαφορετικών μεθόδων με τον οποίο οι χώρες υπολογίζουν τους θανάτους από τον COVID-19.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι υπήρξαν περισσότεροι από 18 εκατομμύρια θάνατοι από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Στο μεταξύ, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής Καναδούς ερευνητές υπολόγισε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ανεπίσημοι θάνατοι Covid μόνο στην Ινδία.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία του ΠΟΥ για τον υπολογισμό των θανάτων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ινδική κυβέρνηση δημοσίευσε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχαν 474.806 περισσότεροι θάνατοι Covid το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά δεν είπε πόσοι σχετίζονται με την πανδημία.

Διάφοροι ειδικοί λένε ότι παρόλο που ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από COVID-19 εξακολουθεί να ωχριά μπροστά στην πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 – όπου εκτιμάται ότι πέθαναν περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι – το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι πέθαναν από κορονοϊό παρά την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης των εμβολίων, είναι ντροπή.

Μάλιστα, δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της long covid στη δημόσια υγεία.

 

Ευρωκοινοβούλιο: Παράταση ενός έτους για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid-19

Το καθεστώς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid-19 πρέπει να διατηρηθεί για ακόμη έναν χρόνο, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έκρινε ότι αυτό είναι αναγκαίο για να μπορούν να επωφεληθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση.

Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών να εκκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη για την παράταση του καθεστώτος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου, για άλλους 12 μήνες. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τα ψηφίσματα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την παράταση με 432 ψήφους υπέρ, 130 ψήφους κατά και 23 αποχές, όσον αφορά τους πολίτες της Ε.Ε., και με 441 ψήφους υπέρ, 132 ψήφους κατά και 20 αποχές, για τους υπηκόους τρίτων χωρών.

Επίσης, εκτός από την παράταση της ισχύος του πιστοποιητικού έως τις 30 Ιουνίου 2023, οι αλλαγές επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να χορηγούν πιστοποιητικά διαγνωστικού ελέγχου με βάση νέους τύπους εξετάσεων αντιγόνων.

Να σημειωθεί ότι οι ισχύοντες κανόνες λήγουν στις 30 Ιουνίου και οι σχετικές διαπραγματεύσεις για την ανανέωσή τους θα αρχίσουν αμέσως, ώστε να είναι δυνατό οι νέοι κανόνες να τεθούν σε ισχύ από 1η Ιουλίου.

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν τις ισχύουσες προτάσεις προκειμένου να τονίσουν ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφύγουν πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορίας των κατόχων του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, εκτός εάν αυτοί είναι απολύτως αναγκαίοι. Και σημειώνουν ότι, εάν απαιτούνται περιορισμοί, θα πρέπει να είναι περιορισμένοι και αναλογικοί, με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε.

Επίσης, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει ύστερα από έξι μήνες εάν το καθεστώς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid-19 είναι ακόμη αναγκαίο και αναλογικό και τονίζουν πως επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη η περίοδος εφαρμογής του κανονισμού και να καταργηθεί μόλις η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέπει.