«Βόμβα» από Βορίδη: Να εξεταστεί ο χημικός ευνουχισμός για τους παιδοβιαστές — “Βόμβες” από καθηγήτρια Εγκληματολογίας: «Πολυτραυματίας» σεξουαλικής κακοποίησης η 12χρονη και από τις διαδικασίες ανάκρισης !

Για τα αδικήματα παιδοφιλίας με αφορμή τη σωρεία δυσώδη υποθέσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αυτή την περίοδο, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι παιδόφιλοι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι οι οποίοι εξαιτίας του ότι έχουν αυτό το διεστραμμένο πάθος, το οποίο είναι πάρα πολύ έντονο, δεν αναμορφώνονται»

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της ποινής ισόβιας κάθειρξης, στην υφ’ όρων απόλυση και στο ζήτημα της εφαρμογής…του χημικού ευνουχισμού, ζητήματα που εγείρει η τρέχουσα επικαιρότητα με τις υποθέσεις που αφορούν ανήλικα και έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο.

«Εμπρός, πίσω στο σκοταδισμό;» – Οι τοποθετήσεις του Υπουργού Εσωτερικών

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, όσον αφορά το ζήτημα της υφ’ όρων απόλυσης,  αυτό το οποίο πρέπει να προβληματίσει από εδώ και πέρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ορισμένες περιπτώσεις είτε ιδιαίτερα ειδεχθών εγκλημάτων είτε εγκληματικών προσωπικοτήτων. «Έχουμε έναν κατά συρροή δολοφόνο, έχει νόημα ο κατά συρροή δολοφόνος να αποφυλακίζεται με όρους; Δηλαδή, έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει τελέσει σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε ανθρωποκτονίες, θα τον βγάλουμε από τη φυλακή;» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα δε αδικήματα παιδοφιλίας με αφορμή τη σωρεία δυσώδη υποθέσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αυτή την περίοδο, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι παιδόφιλοι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι οι οποίοι εξαιτίας του ότι έχουν αυτό το διεστραμμένο πάθος, το οποίο είναι πάρα πολύ έντονο, δεν αναμορφώνονται». Επομένως, ο Υπουργός εξέφρασε την γνώμη ότι «υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις εγκλημάτων ή εγκληματιών που λόγω είτε της προσωπικότητας είτε του ειδεχθούς της πράξεως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα εκτίεται το σύνολο της επιβληθείσας από το δικαστήριο ποινής. Να το κάνει όλο, να μην υπάρχουν ούτε ευεργετικές διατάξεις ούτε τίποτα» τόνισε. «Να μην υπάρχει η νομική δυνατότητα να κρίνεται το ζήτημα της απολύσεως με όρους» πρόσθεσε.

Σημείωσε πάντως ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης στην υφ’ όρων απόλυση προσέθεσε προϋποθέσεις, στοιχεία που αφορούν στην επικινδυνότητα του δράστη, το κατά πόσον έχει αναμορφωθεί, στοιχεία της προσωπικότητάς του, τον κίνδυνο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. «Άρα λοιπόν, το βλέπει και από αυτή την σκοπιά, το συγκεκριμένο διοικητικό όργανο που κρίνει αυτή την απόλυση», που είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιοΕπιπλέον, σημείωσε ότι οι ποινές που προβλέπονται ειδικά για τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία και αξιοπρέπεια- αλλά και σε μια σειρά αδικημάτων- με τις αναθεωρήσεις που έχει κάνει η τωρινή κυβέρνηση γενικότερα στον Ποινικό κώδικα, είναι οι σωστές.

Σε σχέση με την ισόβια κάθειρξη, που στον ποινικό κώδικα της χώρας μας είναι μια πλασματική έννοια, ο κ. Βορίδης, ρωτήθηκε αν αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει και η γνώμη του ήταν πως «σε ορισμένες περιπτώσεις τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια». «Αν έχεις έναν τρομοκράτη ο οποίος έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους και ουδέποτε έχει μεταμεληθεί, αυτός γιατί δεν πρέπει να εκτίσει ισόβια, να μείνει όλη του τη ζωή στη φυλακή;» προσέθεσε ο Υπουργός.

Στο ερώτημα, εάν η άποψη του για τη μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε πραγματικά ισόβια σε περιπτώσεις, θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, απάντησε «η απαίτηση της κοινωνίας για μια προσήκουσα ποινή και καθώς ανοίγει στο δημόσιο διάλογο αυτή η συζήτηση, θεωρώ ότι θα δημιουργήσει και σκέψεις και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί».

Σε σχέση με τους παιδοβιαστές, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή τιμωρούνται με ισόβια, ο κ. Βορίδης ξεκάθαρα εξέφρασε την άποψη, πως τα ισόβια πρέπει να είναι πραγματικά ισόβια.

Σε σχέση με την εφαρμογή του χημικού ευνουχισμού, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μηχανισμό ποινικής συνδιαλλαγής. Όπως είπε, αυτό εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού ως μέτρο ασφαλείας της κοινωνίας, στην περίπτωση που ο παραβάτης συναινέσει σε αυτό το μέτρο, προκειμένου να βγει από την φυλακή, χωρίς να έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής του.

«Δηλαδή να του πεις ότι για να σε βγάλω από την φυλακή αφού εκτίσεις την ποινή σου, για παράδειγμα, 20 χρόνια, θα αποκτήσεις δικαίωμα υφ’ όρων απόλυσης αφού εκτίσεις πραγματικά τα 6 χρόνια, αλλά στα 6 για να αποκτήσεις αυτό το δικαίωμα θα έχεις αποδεχθεί αυτή την ιατρική πράξη πάνω σου» ανέφερε. Ερωτηθείς αν θα ήταν δεκτικός στην εισαγωγή ενός τέτοιου θεσμού, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».

 

“Βόμβες” από καθηγήτρια Εγκληματολογίας: «Πολυτραυματίας» σεξουαλικής κακοποίησης η 12χρονη και από τις διαδικασίες ανάκρισης ! Της δείχνουν συνεχώς φωτογραφίες – Της έδωσαν να κατανοήσει ότι εξαιτίας της η μάνα της είναι στη φυλακή !

Ενώ εντείνοται τα ερωτηματικά για την “σπουδή” που επιδείχτηκε στην απαγγελία βαρύτατων και “ντροπιαστικών” κατηγοριών στην μητέρα του 12χρονου παιδιού, αλλά και στην προφυλάκισή της – με βάση τα στοιχεία του κατηγορητηρίου – κεραυνούς εξαπέλυσε κατά όσων κατευθύνουν τον τρόπο που διεξάγεται η έρευνα για την υπόθεση παιδοβιασμού της 12χρονης στον Κολωνό και του κυκλώματος μαστροπείας, ειδικά για το πώς αντιμετωπίζουν το θύμα, η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και δικαστηριακή ψυχολόγος Χριστίνα Αντωνοπούλου.

Μιλώντας στον Ant1, η κα Αντωνοπούλου θύμισε ότι «με υπουργική απόφαση του 2019, υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα κακοποιημένα παιδιά και ιδιαίτερα στα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά» και σε αυτές μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «πρέπει να υπάρχει μόνο μία οπτική/οπτικοακουστική καταγραφή των περιστατικών, ποτέ άλλοτε».

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την διαδικασία ερευνών της ΕΛΑΣ δείχνουν ότι «αυτό το παιδί είναι “πολυτραυματίας” σεξουαλικής κακοποίησης μέσα από τις διαδικασίες ανάκρισης, που συνεχώς του δείχνουν φωτογραφίες», συνέχισε η κα Αντωνοπούλου.

Αναρωτήθηκε γιατί η ΕΛΑΣ δεν έχει προχωρήσει σε συλλήψεις αυτών που εικονίζονται στις φωτογραφίες που δείχνουν στην 12χρονη. «Ξέρουμε ότι αυτά τα άτομα είναι ύποπτα για παιδεραστία. Επομένως, θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος τρόπος πρόληψης, για να μην συνεχίζουν την παιδεραστία, ανεξάρτητα αν τα αναγνωρίζει το παιδί ή όχι. Κακώς, κάκιστα, προσπαθούν να “ενώσουν” την δικογραφία, μέσα από τον εξευτελισμό του παιδιού για άλλη μία φορά».

«Το παιδί έχει τραυματιστεί πολλαπλώς, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όλοι εμείς ξέρουμε ότι αυτά τα τραύματα δεν επουλώνονται, όσο και να προσπαθούμε μέσα από τη θεραπεία», επανέλαβε η ίδια. Και υπογράμμισε ότι μέσω του τρόπου που ελήφθησαν οι καταθέσεις, «τραυματίστηκε και για δεύτερη φορά, όταν έδωσαν στο παιδί να κατανοήσει ότι εξαιτίας της η μάνα της είναι στη φυλακή. Αυτά είναι απαράδεκτα».

Καταλήγοντας, η κα Αντωνοπούλου σημείωσε ότι η δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας και των καταθέσεων της 12χρονης «όχι μόνο επηρεάζει, αλλά δημιουργεί και μία αντίληψη στην κοινωνία, ίσως και σε άλλα παιδάκια που τα ακούν, ότι το παιδί αυτό έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής και της εξουσίας. Αυτό το παιδί δηλαδή είναι αυτό που “θα μας λύσει τα προβλήματα της παιδεραστίας”. Και είναι τραγικό αυτό».