«Βυθίζεται» ο τζίρος των επιχειρήσεων σε Πλάκα και Μοναστηράκι. Κραυγή αγωνίας από εμπόρους – Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση απαντά με αλαζονεία στις αγωνίες των πολιτών

Κατακόρυφη πτώση τζίρου καταγράφουν τα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος (Πλάκα, Μοναστηράκι) λόγω έλλειψης πελατείας ενώ αρκετά καταστήματα παρέμεναν κλειστά.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στην παραδοσιακή και κατά τεκμήριο τουριστική εμπορικά αγορά της Πλάκας, μετά την άρση του lockdown στις 11 Μαΐου, παρέμεινε κλειστό ποσοστό 13,7% ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων καταγράφει κατακόρυφη πτώση τζίρου.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω έρευνα στη συγκεκριμένη τοπική αγορά απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες που επικρατούν και σε άλλες τουριστικές αγορές της χώρας, που παρά την εποχικότητα επιβιώνουν από τις αγορές των τουριστών.

«Η αγορά μετά τον κοροναϊό δεινοπαθεί» τόνισε ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στον ΘΕΜΑ 104,6 προσθέτοντας πως οι επιχειρηματίες στο κέντρο της Αθήνας «είναι στα κάγκελα».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι επιχειρήσεις «βλέπουν τους τζίρους να βυθίζονται», όπως απέδειξε και σχετική μελέτη του Συλλόγου. Ειδικότερα, «στην τουριστική περιοχή (Πλάκα και Μοναστηράκι» το 80% των επιχειρήσεων δεν άνοιξαν ή είχαν μηδενικό τζίρο το πρώτο δεκαήμερο μετά την πανδημία», ενώ και «η υπόλοιπη Αθήνα κινείται με πτωτικούς ρυθμούς».

Για την επανεκκίνηση της αγοράς του κέντρου της Αθήνας, ο κ. Καφούνης τόνισε πως «είμαστε σε συνεργασία με τον δήμο και σχεδιάζουμε κινήσεις με το δήμαρχο», ανακοινώνοντας το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες προσφορές μέσω της πλατφόρμας Athens is back.

«Μέσα από τον Μεγάλο Περίπατο βγήκε ένα λανθασμένο μήνυμα ότι η Αθήνα έκλεισε. Η Αθήνα δεν έκλεισε» εξήγησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηναίων και προανήγγειλε «εντυπωσιακές προσφορές» στους υπαίθριους χώρους στάθμευσης και άλλες παρεμβάσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης. «Εμείς θέλουμε αυτό να πετύχει και για αυτό παρεμβαίνουμε έντονα» σχολίασε ο κ. Καφούνης.

Παράλληλα, «η αγορά σε πανελλήνιο επίπεδο κινείται σε πολύ δύσκολους ρυθμούς. Το εξάμηνο που περνάει κάθε μέρα κινείται ακόμη πιο δύσκολα» παρατήρησε ο Πρόεδρος και κατέληξε ότι πρέπει «να ρυθμίσουμε το θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων», μετά και τις θετικές εξελίξεις για τις μικροπιστώσεις.

Τι έδειχνε η έρευνα
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας σε 153 επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, πέραν των απωλειών της δίμηνης «αργίας», από την επαναλειτουργία τους έως σήμερα, καμιά δεν είχε καλύτερο ή έστω ίδιο επίπεδο πωλήσεων σε σχέση με το 2019. Η συντριπτική πλειονότητα (79,1%), είτε δεν άνοιξε καθόλου το κατάστημα είτε πραγματοποίησε σχεδόν μηδενικό τζίρο κατά τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας της επιχείρησής της.

Αναλυτικότερα:

– Από τους συμμετέχοντες, το 62,1% του δείγματος κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας της επιχείρησής του την επέκταση της μείωσης κατά 40% του ενοικίου έως το τέλος του έτους.

– Λιγότερο από το 1/3 (28,1%) των ερωτηθέντων ανέδειξαν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις ως τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα που θα εξασφαλίσει την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

– Το 9,2% δήλωσε ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω δανείων ή προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για την εξασφάλιση άμεσης αύξησης της ρευστότητας, αποτελεί τον λιγότερο σημαντικό παράγοντα για την επιβίωσή τους.

– Το 71,9%, δηλαδή 110 από τις 153 επιχειρήσεις του δείγματος δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να ενταχθούν, για διάφορους λόγους, σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Το μόνο που λειτούργησε, αλλά και αυτό με χαμηλά ποσοστά ένταξης, είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στην οποία δήλωσε συμμετοχή το 19% του δείγματος, δηλαδή 29 από τις 153 επιχειρήσεις.

 

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση απαντά με αλαζονεία στις αγωνίες των πολιτών και μας επιστρέφει στις ημέρες των μνημονίων (ηχητικό)

Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊου έχει αναδιατάξει πλέον τη δημόσια συζήτηση και τις βασικές αξίες της κοινωνίας

“Το κρίσιμο ζητούμενο για το επόμενο διάστημα, για όλες τις πολιτικές δυνάμεις,  είναι το πώς θα  απαντήσουμε στις ανησυχίες των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική οικονομία. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να απαντήσει με έπαρση και αλαζονεία, και με μια πολιτική που μας επιστρέφει στις πρώτες, σκοτεινές ημέρες των μνημονίων”, διεμήνυσε στον ρ/στ “Πρακτορείο FM” o βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας, μάλιστα, τα  ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης που αναδεικνύουν την “έντονη αγωνία των πολιτών για την οικονομία, την ανεργία, το εισόδημά τους”.

“Ήδη από τις αρχές Ιουνίου  έχουμε ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη προσπάθεια για άμεση και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες, όπου παρουσιάζουμε και συζητάμε το επικαιροποιημένο μας πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι’”, τόνισε, υπενθυμίζοντας πως “ακόμη και εν μέσω καραντίνας ο ΣΥΡΙΖΑ  διεξήγαγε τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους φορέων, εμπορικών και παραγωγικών, και με συνδικαλιστικά σωματεία προκειμένου να υπάρξει η σχετική διαβούλευση”. “Το δικό μας πρόγραμμα δεν εκπονείται από ομάδες «σοφών» σε κλειστά κομματικά γραφεία”, επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης.

Στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ γύρισε την οικονομία σε υφεσιακούς ρυθμούς ήδη από το φθινόπωρο του 2019, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το δ΄ τρίμηνο του 2019 και κατά  1,6% το α΄ τρίμηνο του 2020, πριν την έλευση ακόμη του κορονοϊού. “Δύο συνεχόμενα τρίμηνα συνιστούν επιστροφή στην ύφεση, σύμφωνα και με τους οικονομολόγους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Η ελληνική οικονομία με μεγάλο κόπο βγήκε από την ύφεση και την περιπέτεια των μνημονίων με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρέμενε και παραμένει εύθραυστη. Γι’ αυτό εξαρχής, με την έλευση της πανδημίας προτείναμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της εργασίας, των ανέργων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα και των συνταξιούχων”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου. “Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Αλλά δυστυχώς η λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ της κυβέρνησης στοιχίζει στην ελληνική οικονομία”, συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ,  ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε ότι “η κρίσιμη συζήτηση σε αυτό θα είναι η συγκρότηση μιας κοινωνικά χρήσιμης, προγραμματικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στην σκληρή και παρωχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ”. “Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊου έχει αναδιατάξει πλέον τη δημόσια συζήτηση και τις βασικές αξίες της κοινωνίας. Για παράδειγμα, αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της Αριστεράς έρχονται στο προσκήνιο. Όπως για το δημόσιο σύστημα υγείας,  του οποίου η στήριξη αποδείχθηκε απαραίτητη για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Την ίδια στιγμή, είναι κοινός τόπος πλέον ότι η κρατική παρέμβαση στην οικονομία δεν αποτελεί στείρο κρατισμό, αλλά αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης ”, υπογράμμισε.

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς που οφείλει όμως να εκφράσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Είναι ένας ζωντανός πολιτικός χώρος και διεθνές παράδειγμα για τη δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στον επελαύνοντα νεοφιλελευθερισμό”. “Οι ταμπέλες κι οι ταυτότητες παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Το κρίσιμο είναι η επαφή με την κοινωνία. Έχουμε καταθέσει δημοσίως  τον απολογισμό όλης της διαδρομής μας. Κανένα άλλο κόμμα στη μεταπολίτευση δεν έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία”, κατέληξε.