Βρούτσης: Η κυβέρνηση θα καταβάλει τα αναδρομικά με βάση τα δημοσιονομικά της – Κεραμέως: Βασικός στόχος οι Πανελλαδικές να τελειώσουν στα μέσα Ιουλίου

To Συμβούλιο της Επικρατείας

“Θα σεβαστούμε όποια δικαστική απόφαση για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους”, είπε ο υπουργός Εργασίας. Πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

“Οποιαδήποτε απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα τη σεβαστούμε” είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε οτι “η καταβολή θα γίνει στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας”.

Ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο ΣΚΑΙ για το θέμα είπε οτι η κυβέρνηση υπέβαλε την αίτηση για πιλοτική δίκη η οποία είναι σε εξέλιξη και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Ξεκαθάρισε οτι τα χρήματα θα καταβληθούν αν η απόφαση είναι υπέρ των συνταξιούχων απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στο ερώτημα ποιους αφορά, αν δηλαδή θα καταβληθούν τα χρήματα σε όλους ή μονο σε όσους είχαν προσφύγει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα»,  το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας, ανατρέποντας προηγούμενη απόφασή του με την οποία είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, το ΣτΕ επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει τη σχετική προσφυγή.

Όλη η ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ

«Το Ανώτατο Ακυρωτικό, σε πρόσφατη διάσκεψη:

•ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 ΟλΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους

•έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση

•επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) ΜΟΝΟ στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή!!

Όπως αποκαλύπτει και το σημερινό φύλλο της έγκυρης εφημερίδας «Το Βήμα», η Ολομέλεια του ΣτΕ σε πρόσφατη διάσκεψή του και με συντριπτική πλειοψηφία, έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εργασίας με την αίτησή του αυτή, που συζητήθηκε στις 10-1-2020, ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά ΟΛΩΝ των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα.

Τώρα γίνεται γνωστό ότι σε πρόσφατη διάσκεψή του το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε τα εξής:

•ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 ΟλΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους

•έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση

•επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) ΜΟΝΟ στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή!!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, πριν την υποβολή της αίτησης του υπουργού Εργασίας για πιλοτική δίκη (που εκδικάστηκε στις 10-1-2020), είχε καλέσει την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα και να συμψηφίσει τις απαιτήσεις των συνταξιούχων και των οικογενειών τους με αυτές του κράτους έναντι αυτών.

Επειδή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα απογοητεύσει όλους σχεδόν τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση, έστω την υστάτη στιγμή, να διευθετήσει το ζήτημα δίκαια και να αποκαταστήσει τμήμα των μεγάλων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι καθ’όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά κυρίως με τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων του 2012 και την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων με τους νόμους  4051/2012 («νόμος Κουτρουμάνη») και 4093/2012 («νόμος Βρούτση»).»

 

Κεραμέως: Βασικός στόχος οι Πανελλαδικές να τελειώσουν στα μέσα Ιουλίου

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως επιδίωξη είναι να γίνουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις όσο πιο κοντά στις κανονικές ημερομηνίες. Τι ανέφερε για τα πανεπιστήμια.

Για τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις, που επηρεάζονται από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το προσεχές διάστημα το υπουργείο θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα στην εκπαίδευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Τα στοιχεία έως τώρα είναι αισιόδοξα. Τώρα που μιλάμε οι ειδικοί αναλύουν, συλλέγουν τα δεδομένα για να δουν σε τι βαθμό τα σκληρά μέτρα που έχουμε πάρει ως τώρα έχουν αποδώσει καρπούς. Θα περιμένουμε τα δεδομένα και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθύνουν για την επόμενη ημέρα. Όταν βγούμε από την καραντίνα θα είμαστε σε μία καθημερινότητα διαφορετική”.

Η κ. Νίκη Κεραμέως τόνισε πως βασική προτεραιότητα είναι οι Πανελλαδικές να μην αποκλίνουν κατά πολύ από τις κανονικές ημερομηνίες διεξαγωγής τους, δηλώνοντας: “Οι Πανελλαδικές είναι βασική μας προτεραιότητα. Σταθερή μας επιδίωξη είναι να γίνουν και να γίνουν όσο πιο κοντά στις κανονικές ημερομηνίες δηλαδή να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Εδώ και πολλές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας έχει καταστρώσει σχέδια για τις διάφορες πιθανότητες”.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι στα πανεπιστήμια δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο, καθώς το 96% των προπτυχιακών μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Αναφέρθηκε στα δίδακτρα των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης και εξήγησε ότι με βάση υπουργική απόφαση για όσες υπηρεσίες δεν εκτελούνται δεν μπορούν να πληρώνονται π.χ. μεταφορά και σίτιση μαθητών. Επίσης, στον βαθμό που μία δομή δεν κάνει καθόλου τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να εισπράττει χρήματα.