Βρούτσης: Επέκταση στους δικαιούχους των 800 ευρώ. Οι νέες κατηγορίες – Κομισιόν: Όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Γενικευμένη στάση πληρωμών στα δάνεια

Το μέτρο για το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται περαιτέρω, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα έρθει στη Βουλή τροπολογία η οποία θα προβλέπει την επέκταση της έκπτωσης ενοικίου 40% και για τους φοιτητές καθώς και την επέκταση της χορήγησης των 800 ευρώ και στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχολεί από 5 έως 20 εργαζόμενους. Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, η τροπολογία αυτή αφορά σε περίπου 200.000 επιχειρήσεις.

Επιπλέον, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα, αναμένεται να γίνει η νέα διεύρυνση των δικαιούχων των 800 ευρώ, η οποία θα καλύψει 160.000 εργαζόμενους που είναι εκτός μισθωτής απασχόλησης. Η συγκεκριμένη διεύρυνση καλύπτει οικοδόμους, ξεναγούς, αποκλειστικούς νοσοκόμους, δασεργάτες, μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, αγγειοπλάστες, ασβεστοποιούς αλλά και μισθωτούς του τουριστικού τομέα οι οποίοι βρίσκονται σε επίπεδο ανεργίας του Δεκεμβρίου. Στις εν λόγω κατηγορίες τα χρήματα θα πιστωθούν από τα τέλη Απριλίου έως και 5 Μαΐου.

 

Όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Κομισιόν

Κατά την έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας την Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο μέτρων της «Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού+» που πρότεινε η Επιτροπή στις 2 Απριλίου.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν πρόσθετα μέτρα ώστε να παρασχεθεί άμεσα και με εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν είναι οι εξής:

– Μέγιστη ευελιξία για τη διοχέτευση αχρησιμοποίητων διαρθρωτικών πόρων της ΕΕ για την ελάφρυνση των επιπτώσεων στους πολίτες

– Ενίσχυση της στήριξης για την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες και τον αγροδιατροφικό τομέα

– Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια όπου είναι περισσότερο απαραίτητη

Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να μεταφέρουν κονδύλια μεταξύ των τριών κύριων ταμείων συνοχής (δηλ. το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής) μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών περιφερειών, αλλά και μεταξύ των προτεραιοτήτων του κάθε ταμείου.

Κατ’ εξαίρεση, θα είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν πολιτικές συνοχής εξ ολοκλήρου από πόρους της ΕΕ για το λογιστικό έτος που ξεκινά 1 Ιουλίου 2020 και λήγει 31 Ιουνίου 2021. Τα μέτρα απλοποιούν ακόμη τη διαδικασία ένταξης προγραμμάτων για να επιταχυνθεί η εφαρμογή τους, να γίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία απλούστερα στη χρήση τους και να διευκολυνθεί ο λογιστικός έλεγχος.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης ενίσχυση προς τους αγρότες με μορφή δανείων ή εγγυήσεων με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα μέχρι 200.000 ευρώ, καθώς και με ανακατανομή αδιάθετων αναπτυξιακών κονδυλίων για την καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού στις αγροτικές περιοχές. Τα μέτρα εγκρίθηκαν με 689 ψήφους υπέρ, έξι κατά και μία αποχή.

Το πακέτο των προσωρινών μέτρων περιλαμβάνει ενίσχυση για τους αλιείς που έχουν υποχρεωθεί να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους, τους υδατοκαλλιεργητές που έχουν αναστείλει ή μειώσει την παραγωγή τους και τους κατασκευαστές εξοπλισμού για την πρόσκαιρη αποθήκευση εξοπλισμού και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας. Προβλέπεται επίσης μερική άρση των περιορισμών για την αλλαγή χρήσης εθνικών επιχειρησιακών κονδυλίων.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ακόμη, μετά την επίτευξη άτυπης συμφωνίας με το Συμβούλιο, σειρά τροπολογιών που επεκτείνουν την κάλυψη των μέτρων σε νέους αλιείς και σε όσους δραστηριοποιούνται από την ξηρά, δηλ. χωρίς τη χρήση βάρκας. Οι βελτιώσεις αυτές τροποποιούν περαιτέρω τα μέτρα προς όφελος των εξόχως απόκεντρων περιοχών για να βελτιωθεί η ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση, καθώς και για την παροχή χρηματοδοτικής ευελιξίας προς τις χώρες που έχουν ήδη εξαντλήσει τη χρηματοδότηση που τους αναλογεί. Η τροποποιημένη πρόταση εγκρίθηκε με 671 θετικές ψήφους, 10 αρνητικές και 15 αποχές.

Στοχευμένα μέτρα για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (FEAD). Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης της προμήθειας προστατευτικού εξοπλισμού για εργαζόμενους και εθελοντές, την προσωρινή χρηματοδότηση του ταμείου σε ποσοστό 100% από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς και την ελάφρυνση των υποχρεώσεων αποστολής εκθέσεων και λογιστικού ελέγχου για όσο διαρκεί η πανδημία.

Κατόπιν άτυπης συμφωνίας με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης τροπολογίες για να μπορέσει να παρασχεθεί αρωγή με νέες μεθόδους, όπως η επισιτιστική βοήθεια και η αγορά βασικών αγαθών μέσω ψηφιακών δελτίων ή κουπονιών («vouchers»), για να προστατευθεί η υγεία όλων όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία αλλά και για να φτάσει η βοήθεια στους πιο ευάλωτους και αποκλεισμένους συνανθρώπους μας. Τα μέτρα αποσκοπούν στην προστασία των πλέον ευπαθών ομάδων από τον COVID-19 και στην διασφάλιση της παροχής επισιτιστικής βοήθειας και βασικών αγαθών σε αυτούς, με ταυτόχρονο σεβασμό των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας. Η τροποποιημένη πρόταση εγκρίθηκε με 686 θετικές ψήφους, επτά αρνητικές και τρεις αποχές.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει επίσημα τις θέσεις που ενέκρινε το Κοινοβούλιο. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις προσεχείς ημέρες.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση εκτενούς δέσμης μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ΕΕ μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων ανάκαμψης με εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Παρασκευή, το Κοινοβούλιο χαιρετίζει τα δημοσιονομικά μέτρα της ΕΕ και την ενίσχυση της ρευστότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Πέραν όσων έχουν ήδη γίνει, η Ευρώπη χρειάζεται μια εκτενή δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με την αύξηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο – MFF), από τα υφιστάμενα ταμεία και χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, καθώς και από «ομόλογα ανάκαμψης» με εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τον Κορονοϊό

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης τη θέσπιση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού συστήματος αντασφάλισης ανεργίας και επιθυμούν τη σύσταση ενός Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για τον Κορονοϊό, ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Το ταμείο αυτό ώστε θα στηρίξει τις οικονομικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι τομείς υγειονομικής περίθαλψης όλων των κρατών μελών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, καθώς και τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας μετά την κρίση, προκειμένου να καταστούν τα συστήματα πιο ανθεκτικά και εστιασμένα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Αύξηση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ για την ανάληψη δράσης σε περιόδους διασυνοριακών απειλών για την υγεία

Η κοινή δράση από την ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι απολύτως απαραίτητη, σύμφωνα με το ψήφισμα. Όχι μόνο θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βγει από την κρίση ενισχυμένη, αλλά πρέπει και να δοθεί στους θεσμούς της η δυνατότητα να αναλαμβάνουν δράση σε περιόδους διασυνοριακών απειλών για την υγεία. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να συντονίζουν την αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς καθυστερήσεις, καθώς και να κατευθύνουν τους απαραίτητους πόρους όπου χρειάζεται, είτε πρόκειται για υλικό όπως οι μάσκες, οι αναπνευστήρες και τα φάρμακα, είτε για οικονομική ενίσχυση.

Εκφράζουν ακόμη τη στήριξή τους για την ενίσχυση της παραγωγής στην ΕΕ σημαντικών προϊόντων όπως τα φάρμακα, τα φαρμακευτικά συστατικά, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ο ιατρικός εξοπλισμός και τα ιατρικά υλικά, ώστε να είναι η ΕΕ καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικούς παγκόσμιους κλυδωνισμούς.

Να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα για βασικά αγαθά

Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι τα σύνορα εντός της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά για να διασφαλιστεί η κυκλοφορία φαρμάκων και προστατευτικού εξοπλισμού, τροφίμων και βασικών αγαθών. Η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι η πηγή «της συλλογικής μας ευημερίας» και είναι κρίσιμης σημασίας για την άμεση και συνεχή αντίδραση στον COVID-19, τονίζει το κείμενο.

Το Κοινοβούλιο ζητά επίσης τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Υγειονομικής Αντίδρασης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει καλύτερη αντίδραση σε οποιαδήποτε κρίση στον τομέα της υγείας στο μέλλον. Κοινά αποθέματα εξοπλισμού, υλικών και φαρμάκων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με ταχύτητα ώστε να σωθούν ζωές. Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να δουν πρόσθετους πόρους της ΕΕ να δίνονται για τη χρηματοδότηση της έρευνας για το εμβόλιο του κορονοϊού.

Χρειάζεται συντονισμός της προσέγγισης για τη μετά τον περιορισμό της κυκλοφορίας εποχή στην ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ακόμη ότι χρειάζεται συντονισμός για την άρση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η εκ νέου έξαρση της πανδημίας. Παροτρύνουν τις χώρες της ΕΕ να αναπτύξουν από κοινού κριτήρια για το τέλος της καραντίνας και άλλων έκτακτων μέτρων, ενώ ζητούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσει μια αποτελεσματική στρατηγική εξόδου, η οποία θα περιλαμβάνει δοκιμές ευρείας κλίμακας και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πολιτών.

Κράτος δικαίου, δημοκρατία και θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρώπη της πανδημίας: Ουγγαρία, Πολωνία, Ελλάδα

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για την απόφαση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας να παρατείνει επ’ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξουσιοδοτούμενη να κυβερνά με διατάγματα χωρίς χρονικό περιορισμό και να αποδυναμώσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Ακόμη, τονίζουν ότι και τα μέτρα που έλαβε η πολωνική κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού κώδικα είναι παράνομα. Χαρακτηρίζουν τις ενέργειες αυτές, όπως και την απόφαση να πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές στην Πολωνία εν μέσω πανδημίας, ενέργειες πλήρως ασύμβατες με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Καλούν, συνεπώς, την Επιτροπή να αξιολογήσει επειγόντως το κατά πόσο τα επείγοντα μέτρα συνάδουν με τις Συνθήκες της ΕΕ και να αξιοποιήσει πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και κυρώσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών, για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής και διαρκούς παραβίασης. Το Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τις συζητήσεις και τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις εν εξελίξει διαδικασίες του άρθρου 7.

Όσον αφορά την Ελλάδα, εκφράζουν εκ νέου τη βαθιά ανησυχία τους για την κατάσταση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη και διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Ζητούν να θεσπιστούν διατάξεις για την υποδοχή αιτούντων άσυλο υπό κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ιατρικής υποστήριξης και την προληπτική εκκένωση του πληθυσμού που διατρέχει υψηλό κίνδυνο.

Ευρωπαϊκή πηγή ενημέρωσης εναντίον της παραπληροφόρησης

Τέλος, το ψήφισμα τονίζει ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τη νόσο COVID-19 αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή πηγή πληροφόρησης, σε όλες τις επίσημες γλώσσες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και επαληθευμένες πληροφορίες. Ακόμη, οι ευρωβουλευτές καλούν τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λάβουν προορατικά τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσουν την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους όσον αφορά τον κορονοϊό.

Το κείμενο υιοθετήθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 171 κατά και 128 αποχές.

 

Γενικευμένη στάση πληρωμών στα δάνεια – Κρίσιμη η στάση της κυβέρνησης

Στα γραφεία των κεντρικών διοικήσεων των τραπεζών στο κέντρο της πρωτεύουσας, τούτο τον καιρό, όλα θυμίζουν ημέρες αργιών. Τα φώτα στους περισσότερους ορόφους είναι κλειστά και την απόλυτη ησυχία στους διαδρόμους σπάει κατά διαστήματα ο ήχος από το βάδισμα των ελάχιστων στελεχών, κυρίως από τις ανώτερες βαθμίδες, που συνεχίζουν σχεδόν καθημερινά να προσέρχονται στο πόστο τους.

Την ίδια στιγμή, στο ψηφιακό περιβάλλον οι εργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός πολέμου. Σε αυτή τη συγκυρία όλοι κρέμονται από τα χείλη των επικεφαλής στους τομείς διαχείρισης κόκκινων δανείων. Και αυτό διότι το ύψος των νέων επισφαλειών από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και τη μεγάλη ύφεση εφέτος θα είναι καθοριστικό για την ευστάθεια του κλάδου.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Την περασμένη Τετάρτη, στο e-mail ανώτατου τραπεζικού στελέχους έφτασε η πρώτη αναλυτική αναφορά για την επίδραση της κρίσης του κορωνοϊού στις αποπληρωμές από δανειολήπτες. Πρόκειται για στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο από 15 Μαρτίου έως αρχές Απριλίου. «Δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για γενικευμένη στάση πληρωμών» σημειώνει ο έμπειρος τραπεζίτης, μιλώντας στο «Βήμα», μετά την πρώτη ανάλυση των δεδομένων.

Οπως αποκαλύπτει, το επίμαχο διάστημα, από την ημέρα δηλαδή που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι και σήμερα, οι εισπράξεις δανείων έχουν υποχωρήσει κατά 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων χρονικών περιόδων του τελευταίου εξαμήνου. «Υπό τις σημερινές έκτακτες συνθήκες και με τα προβλεπόμενα προγράμματα αναστολής πληρωμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πολύ σύντομα θα φτάσουμε στο -70%» συμπληρώνει σχετικά.

Ανησυχητική είναι και η εικόνα στο μέτωπο των ρυθμίσεων, οι οποίες μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο έτρεχαν με ικανοποιητικό ρυθμό, εν όψει και της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που ήταν προγραμματισμένη για την Πρωτομαγιά. Και εδώ η αποσύνθεση είναι πλήρης. Οι νέοι διακανονισμοί που συμφωνήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες είναι μειωμένοι κατά 50% σε επίπεδο ποσών και κατά 70% σε αριθμό υποθέσεων αντίστοιχα.

«Το χτύπημα είναι τριπλό» υποστηρίζει η ίδια πηγή. «Πρώτον, έχουμε αναστολή πληρωμών σε μεγάλο μέρος ενήμερων και ρυθμισμένων δανείων. Δεύτερον, επιβραδύνει σε απογοητευτικό βαθμό η διαδικασία θεραπείας μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με οργανικό τρόπο. Και τρίτον, παγώνουν μέχρι νεωτέρας όλα τα μεγάλα deals που υπολογίζαμε ότι θα ολοκληρωθούν το 2020 για την εξυγίανση των ισολογισμών μας. Κάθε επένδυση στην αγορά χρέους έχει σταματήσει, όχι μόνο λόγω της καθολικής αποστροφής στο ρίσκο, αλλά και διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πού θα διαμορφωθούν οι αξίες όταν επιστρέψουν οι οικονομίες στην κανονικότητα».

Θα αυξηθούν οι επισφάλειες

Στο ερώτημα αν επαρκούν τα δημοσιονομικά μέτρα και η ξεκάθαρη άνευ όρων στήριξη της ΕΚΤ για να περάσουν οι τράπεζες τον κάβο, απαντά πως ακόμη είναι νωρίς για εκτιμήσεις. «Ακόμη και στο καλό σενάριο, που η αγορά θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία μέσα στον Ιούνιο, δεν θα γίνουν όλα μέσα σε μία ημέρα όπως πριν» υποστηρίζει.

Και θέτει ο ίδιος ένα ερώτημα. «Τι θα συμβεί όταν στις αρχές του φθινοπώρου ή στα τέλη του χρόνου εκπνεύσει η περίοδος αναστολής πληρωμών δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση; Λεφτά θα λείπουν και ο καθένας θα προσπαθεί να κλείσει τρύπες στο νοικοκυριό ή στη δουλειά του με όποιο μέσο διαθέτει. Δύσκολα η αποπληρωμή του τραπεζικού χρέους θα αποτελεί προτεραιότητα. Τόσο για ψυχολογικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους».

Ενεργοποίηση των μπαταχτσήδων

Θα κοκκινίσουν όλα τα δάνεια; τον ρωτάμε. «Την απάντηση δεν την ξέρω. Αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, όσο και από την ταχύτητα ανάκαμψης των οικονομιών μετά το πέρας της. Ομως είναι σίγουρο ότι οι επισφάλειες θα αυξηθούν εφέτος κατά τουλάχιστον 1 με 2 δισ. ευρώ σε κάθε τράπεζα, επίπεδα που είναι απολύτως ανεκτά. Το ζητούμενο είναι να μην εκμεταλλευτούν τη συγκυρία οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οσοι δηλαδή μπορούν να πληρώσουν, αλλά θεωρήσουν ότι δεν έχουν τη σχετική υποχρέωση λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών. Ή ότι θα πάρουν νέα δάνεια με κρατική εγγύηση και δεν θα τα εξοφλήσουν ποτέ» σημειώνει η ίδια πηγή.

Κρίσιμη η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση

Κρίσιμη για την επόμενη μέρα στις αποπληρωμές δανείων θεωρεί και τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση. «Αν τα δικαστήρια είναι κλειστά για µεγάλο χρονικό διάστηµα, ο νόµος για την προστασία της πρώτης κατοικίας παραµείνει ενεργός για µήνες και οι εισπρακτικές εταιρείες “φιµωθούν” κατόπιν κυβερνητικών συστάσεων, τότε δηµιουργείται το τέλειο υπόβαθρο για την εκ νέου στρέβλωση των συναλλακτικών ηθών» υποστηρίζει το έμπειρο τραπεζικό στέλεχος. Και προσθέτει πως «σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κανένα τραπεζικό σύστηµα δεν µπορεί να αντέξει την πίεση, όσα κεφαλαιακά “µαξιλάρια” κι αν διαθέτει και όσο κι αν το στηρίξει ο επόπτης του».

Ποιες επιχειρήσεις θα στηριχθούν

Αναμφίβολα στόχος των τραπεζών είναι να μη χαθεί καμία επιχείρηση που ήταν βιώσιμη πριν από την κρίση. Ηδη έχει αναπτυχθεί ανταγωνισμός σε αυτό το πεδίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να παράσχει επιπλέον τρεις μήνες αναστολής δόσεων σε όλους τους ενήμερους πληττόμενους δανειολήπτες σε σχέση με την κεντρική συμφωνία κυβέρνησης και Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Ετσι ανακουφίζει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τους ιδιώτες και μέχρι και την Πρωτοχρονιά του 2021 τις επιχειρήσεις.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε διαδικτυακή δημόσια συζήτηση που οργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου, το στοίχημα σε αυτή τη φάση είναι «όλοι οι υγιείς πελάτες να είναι μαζί μας και την επόμενη μέρα». Ωστε να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο ένα σοκ ρευστότητας τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης, με τη χρήση και κρατικών εγγυήσεων, για την επαναλειτουργία της οικονομίας. Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα όμως σε αυτόν τον νέο κύκλο χρηματοδότησης; «Αναμφίβολα οι επιχειρήσεις που με όρους 2019 ήταν βιώσιμες» ξεκαθάρισε ο κ. Καραβίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*